Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Χρυσές ή….. επίχρυσες αποδείξεις

Θετική η επιλογή αντιμετώπισης συγκεκριμένων επαγγελματιών (οι οποίοι έχουν την δυνατότητα να φοροδιαφεύγουν λόγω ιδιορρυθμιών, διεξόδων φοροαποφυγής που τους παρέχει η φύση του επαγγέλματός τους). Θεωρώ πως τα μέτρα θα πρέπει να εμπλουτιστούν και με άλλες επαγγελματικές τάξεις, που επίσης επιδίδονται επιτυχημένα στο εθνικό μας σπορ.


Προτάσεις:
1.Εμπλουτισμός και με συμπερίληψη άλλων επαγγελματικών τάξεων.

2.Μείωση (Σ.Σ Ο μηδενισμός ή η συρρίκνωση -με ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής πχ 3% – του ΦΠΑ για τους φοροδιαφεύγοντες καθ έξιν και διαχρονικά). Ο πολίτης δεν θα είχε λόγο να προβεί σε διαπραγμάτευση /συνδιαλλαγή με τον επαγγελματία/πάροχο υπηρεσιών, αφού το κέρδος θα ήταν ελάχιστο ή μηδαμινό. Αυτό θα μπορούσε να ισχύσει για 2-3 χρόνια μόνο. Μετά ο ΦΠΑ να αυξηθεί (εννοείται ότι τότε μετά την αύξηση ο φοροφυγάς δεν θα είχε την δυνατότητα να δηλώνει πολύ λιγότερα, γιατί θα υπήρχε το “κακό”

– για αυτόν -προηγούμενο των δηλώσεων του αυξημένου τζίρου των 2-3 ετών που προηγήθηκαν. Επιπρόσθετο κέρδος: Οι πολίτες θα έχουν ήδη εθιστεί στο να ζητούν αποδείξεις από εκείνους που -πριν- δεν σκέφτονταν καν να το πράξουν.

3. Οι “χρυσές αποδείξεις” καλό θα είναι να … χρυσώσουν και κάποιους συμπολίτες μας. Πως; Απλούστατα με το να μπαίνουν -περιοδικά- σε κλήρωση (όπως ένα λαχείο) και να κερδίζουν /επιβραβεύονται ορισμένοι. Το κίνητρο θα είναι σημαντικό για την ελάττωση των κρουσμάτων φοροδιαφυγής.

4. Αυτές ειδικά οι αποδείξεις να εκπίπτουν -στο πενταπλάσιο – από το φορολογητέο εισόδημα (συγκριτικά με άλλες αποδείξεις) .
5 Εξοντωτικές ποινές -και όχι χάδια τύπου: πρώτη φορά τόσο, δεύτερη τόσο, και τρίτη … συστάσεις.

6. Πρόστιμο τσουχτερό σε κάθε καταναλωτή που ξέχασε, πέταξε ή δεν πήρε απόδειξη.

7. Υποχρέωση κάθε ΜΜΕ -ιδιωτικό ή κρατικό (έναντι μιας ελάφρυνσης) καθημερινά και επί μήνες, να αναρτούν ενημερωτικά σποτάκια μέσω των οποίων να εξηγούν το κοινωνικό, οικονομικό , όφελος για όλους, αν όλοι ζητάμε και παίρνουμε αποδείξεις.
8. Ανάρτηση με ονόματα, διευθύνσεις, φωτογραφία των φοροφυγάδων στα ΜΜΕ.

9. Υποχρεωτική -και on line- σύνδεση με την Εφορία -χρήση αξιόπιστων ταμειακών μηχανών.

10. Να εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα όλες οι δαπάνες των φορολογούμενων πολιτών.

11. Πληρωμή μόνον με κάρτα (όπου και όταν είναι εφικτό).

Το “παιχνίδι” δεν πρόκειται να κερδηθεί αν δεν αλλάξουν οι συνήθειες και -κυρίως- η νοοτροπία, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο.
12. Πρωταρχικό μέλημα της πολιτείας: η εμπιστοσύνη του αισθήματος ισονομίας, ίσης μεταχείρισης και αντιμετώπισης όλων αδιακρίτως των πολιτών.

ΥΓ Η μπακαλίστικη , μικρονοική, αριθμολαγνική, φραγγοφονική νοοτροπία μανδαρίνων φορομπηχτών η μ ι μ ε τ ρ ο λ α τ ρ ώ ν, οφείλει να τερματιστεί….

Ακόμη και αν, για 2-3 χρόνια, μειωθούν τα κρατικά έσοδα εξαιτίας της δραστικής μείωσης του ΦΠΑ, το κέρδος μεσο-μακροπρόθεσμα, θα αντισταθμίσει την πρόσκαιρη “απώλεια” εσόδων . Τόλμη πολιτική και κοινή λογική χρειάζεται, καθώς και συνυπολογισμός των προτάσεων, τις οποίες κάποιοι- ανιδιοτελώς- τους προσφέρουμε ως … έτοιμη / μασημένη τροφή.

 

Tου Κώστα Χρονόπουλου -Αρθρογράφος ,Σχολιαγράφος

Shares