Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Χριστούγεννα στα Επείγοντα των νοσοκομείων Παίδων- Αναμονή και ιώσεις

«Ασφυξία» επικράτησε στις εφημερίες των παιδιατρικών νοσοκομείων της Αττικής, τις ημέρες των Χριστουγέννων, με περισσότερα από 700 παιδιά να προσέρχονται για εξέταση ανά ημέρα. Κύριος λόγος προσέλευσης στα ΤΕΠ, γρίπη και ιώσεις.

Το Σάββατο (24/12/2022), παραμονή Χριστουγέννων, εφημέρευσε το Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». Η αναμονή των παιδιών για εξέταση ξεπέρασε τις 8 ώρες, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλη Γιαννάκο. «Πέρασαν 700 παιδιά για εξέταση. Το πρωί των Χριστουγέννων, υπήρχαν παιδιά που δεν πρόλαβαν να εξετασθούν και μεταφέρθηκαν στο διπλανό παιδιατρικό νοσοκομείο «Αγία Σοφία» που ξεκίνησε την εφημερία του προκειμένου να εξετασθούν».

Το Παίδων «Αγία Σοφία» εφημέρευε τα Χριστούγεννα και τη Δευτέρα των Χριστουγέννων, με αναμονή πλέον των πέντε ωρών. Περίπου 700 παιδιά προσήλθαν τόσο την Κυριακή (25/12) όσο και τη Δευτέρα (26/12), με αυξητική τάση. Τη Δευτέρα, εφημέρευε, επίσης, το Παίδων Πεντέλης, όπου προσήλθαν άλλα 400 παιδιά. «Απίστευτη προσέλευση, πρωτόγνωρη αναμονή» για το νοσοκομείο η οποία ξεπέρασε τις δύο ώρες, σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και σχολιάζει: «Φαντάζεσθε να είχε κλείσει».

Πάντως, η μεγάλη προσέλευση στα Επείγοντα δεν μεταφράζεται σε αυξημένες νοσηλείες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Γιαννάκου, από τα 700 παιδιά που εξετάζονται στα Επείγοντα κυρίως με ιώσεις, εισάγονται περίπου 60 για νοσηλεία. Όσο για τον κορονοϊό, νοσηλεύονται λιγότερα από δέκα παιδιά στα νοσοκομεία Παίδων της Αττικής και μόνο ένα νοσηλεύεται σε ΜΕΘ. «Ο μικρός αριθμός εισαγωγών σε σχέση με τα εξεταζόμενα παιδιά στα Επείγοντα δείχνει την απουσία πρωτοβάθμιας περίθαλψης και την ταλαιπωρία που υφίστανται τα παιδάκια στα παιδιατρικά νοσοκομεία χωρίς λόγο» υποστηρίζει και προσθέτει:

«Εάν οι πρωταβάθμιες μονάδες διέθεταν παιδιάτρους, η ταλαιπωρία των παιδιών θα ήταν πολύ μικρότερη. Αναδεικνύεται επίσης η έλλειψη ιατρών και νοσηλευτών στα παιδιατρικά νοσοκομεία και η αναγκαιότητα ενίσχυσής τους. Εάν υπήρχαν περισσότεροι γιατροί και νοσηλευτές θα λειτουργούσαν περισσότερα ιατρεία στα επείγοντα των εφημερευόντων και η ταλαιπωρία των παιδιών θα ήταν μικρότερη».

newsbomb.gr, Διονυσία Προκόπη

Shares