Παρασκευή , 23 Φεβρουαρίου 2024

Χρηματιστήριο: Μικρές αψιμαχίες σε επιλεγμένους τίτλους

Μοιρασμένα πρόσημα και συνέχιση της συσσώρευσης εμφανίζει σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, που δεν δείχνει διαθέσεις να αλλάξει επίπεδα, ενώ αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες να διαπεράσει με αποφασιστικότητα τις 1.300 μονάδες.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,15% στις 1.295,69 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 25 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 4,7 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,09% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.148,95 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 0,01% στις 1.066,13 μονάδες.

Χρηματιστήριο: Μικρές αψιμαχίες σε επιλεγμένους τίτλους

Ανακωχή
Οι πωλητές έβαλαν στοπ στους long στις 1.300 μονάδες από χτες, δίνοντας και σήμερα το μήνυμα ότι δεν θα αφήσουν την αγορά να καλύψει το χαμένο έδαφος πριν ολοκληρώσουν τις αναδιαρθρώσεις των χαρτοφυλακίων τους. Είναι ξεκάθαρο άλλωστε ότι το ΧΑ έχει μπει σε διαδικασία κατοχύρωσης κερδών, χωρίς όμως πολλά χαρτοφυλάκια να δείχνουν διατεθειμένα να δώσουν θέσεις σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα. Την ίδια ώρα, οι αγοραστές δεν θέλουν να ανεβάσουν τις τιμές κτήσης τους κοντά στα υψηλά έτους, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια ιδιότυπη ανακωχή στην αγορά.

Αυτή η ανακωχή έχει καθηλώσει τον γενικό δείκτη πλησίον αλλά χαμηλότερα των 1.300 μονάδων, χωρίς να υπάρχουν ακόμη οι προϋποθέσεις της λύσης της βραχυπρόθεσμης διορθωτικής κίνησης, παρά τις αντιδράσεις που ευλόγως υπάρχουν εν μέσω αυτής. Η λύση αυτή προφανώς θα πρέπει να συνοδευτεί και με αύξηση του τζίρου, η οποία μάλλον “αναβάλλεται” για την επόμενη τουλάχιστον εβδομάδα.

Παρόλα αυτά, το κλίμα που υπάρχει στην αγορά δεν έχει αλλάξει, με τις θετικές προσδοκίες, ειδικά σε μεσο-βραχυπρόθεσμο επίπεδο να συντηρούνται. Άλλωστε, η διόρθωση ήταν το ζητούμενο από τις αρχές καλοκαιριού, με τον Αύγουστο να αποδεικνύεται μέχρι τώρα ως αυτός που έδωσε τη δυνατότητα σε πολλούς να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους. Από Σεπτέμβριο, τα νεότερα θα είναι περισσότερο σαφή για τις προθέσεις της αγοράς.

Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η Aegean ξεχωρίζει με το +4,64% που καταγράφει, με τον Σαράντη να συντηρείται στο +2,01%. Κέρδη 1,28% για τον Ελλάκτωρ, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΤΕ, Πειραιώς, Τιτάν, ΓΕΚ Τέρνα, Εθνική, Autohellas, Quest, Coca Cola, Alpha Bank, Jumbo και ΟΠΑΠ.

Στον αντίποδα, Τέρνα Ενεργειακή και Eurobank σημειώνουν απώλειες 1,44% και 1,04% αντίστοιχα, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος, Motor Oil, Cenergy και ΔΕΗ. Χωρίς μεταβολή είναι τα ΕΛΧΑ και η Λάμδα.

της Αλεξάνδρας Τόμπρα/capital.gr

Shares