Δευτέρα , 4 Ιουλίου 2022
Τελευταία Νέα

Χρηματιστήριο: Έβαλαν στοπ στην άνοδο οι τράπεζες

Σταθεροποιητικά έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και κινήθηκε ενδοσυνεδριακά ακόμη και πάνω από τις 840 μονάδες, τελικά δεν κατάφερε να συντηρήσει τα κέρδη, καθώς δέχτηκε πιέσεις ειδικά από τον τραπεζικό κλάδο.

Ειδικότερα, ο Γενικός δείκτης έκλεισε με οριακή πτώση 0,03% στις 836,23 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 843,91 μονάδων (+0,89%) και 833,54 μονάδων (-0,35%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 53,98 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 29,07 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 15,01 εκατ. τεμάχια.

Χρηματιστήριο: Έβαλαν στοπ στην άνοδο οι τράπεζες

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,18%, στις 2.011,40 μονάδες, ενώ στο +0,08% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.324,11 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,27% στις 532,32 μονάδες.

Αν και το ΧΑ έχει καταφέρει να σταματήσει την πτωτική πορεία, δεν έχει καταφέρει να ξεφύγει από τη ζώνη των 830 μονάδων. Ο στόχος να κλείσει το χάσμα στη ζώνη των 847-859 μονάδων, φαίνεται ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί, ειδικά στην παρούσα φάση, με την επόμενη αντίσταση των 867 μονάδων να μοιάζει πολύ μακριά.

Το ΧΑ δείχνει να οδεύει να κλείσει το πρώτο εξάμηνο στην καλύτερη περίπτωση στα τρέχοντα επίπεδα, με τις προσδοκίες για ένα καλύτερο τέλος να καταρρέουν σταδιακά. Και μετά από αρκετά χρόνια, η εγχώρια οικονομία δεν θα είναι η αιτία αυτής της εικόνας, καθώς το ΧΑ βρίσκεται και αυτό στον “χορό” της παγκόσμιας επενδυτικής αβεβαιότητας.

Επί της ουσίας, αυτό που απώλεσε το ΧΑ τους τελευταίους μήνες είναι η εμπιστοσύνη χαρτοφυλακίων που σε ένα πιο ομαλό διεθνές περιβάλλον θα προτιμούσαν την ελληνική αγορά λόγω των ισχυρών προοπτικών ανάκαμψης και των ελκυστικών αποτιμήσεων, σε έναν κόσμο που τα ανοδικά περιθώρια ήταν πολύ μικρά. Άλλωστε, η ελληνική οικονομία δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα, αποτρέποντας πολλά χαρτοφυλάκια να εκτεθούν σε αυτή, όσο και αν οι προοπτικές είναι καλύτερες στην παρούσα φάση.

Όπως επισημαίνουν αρκετοί αναλυτές, αν και η χώρα είναι ένα βήμα από την επενδυτική βαθμίδα, κάτι που θα της επιτρέψει αρκετές εισροές ξένων κεφαλαίων, οι αναταραχές της ενεργειακής κρίσης και της σύσφιξης της πολιτικής ενδεχομένως να καθυστερήσουν την αναβάθμιση. Επίσης, δεδομένης ακόμα της χαμηλής της αξιολόγησης, του υψηλότερου δείκτη χρέους προς ΑΕΠ στην ευρωζώνη και του πιο ασταθούς μοτίβου των spreads, τα ελληνικά assets εξακολουθούν να έχουν αυξημένο κίνδυνο.

Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, ο Σαράντης έκλεισε στο +4,18% και η ΔΕΗ στο +4,02%, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Aegean, Motor Oil, Titan, ΟΛΠ, Βιοχάλκο, Μυτιληναίος, ΕΥΔΑΠ και Coca Cola. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια και Quest.

Στον αντίποδα, η Εθνική έχασε 2,64%, με τις ΑΔΜΗΕ και Alpha Bank να ακολουθούν με -1,92% και -1,27% αντίστοιχα. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, ΕΛΧΑ, Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo, Eurobank, Πειραιώς, ΓΕΚ Τέρνα, Λάμδα και ΟΤΕ.

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα/capital.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares