Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Χρηματιστήριο: Ανθεκτικότητα στον κλοιό των διεθνών πιέσεων

Εντυπωσιακές άμυνες στο μπαράζ πωλήσεων με το οποίο βρέθηκαν αντιμέτωπες οι αγορές της Ευρώπης έβγαλε το χρηματιστήριο Αθηνών, με επιλεκτικές εντολές κυρίως στην υψηλή κεφαλαιοποίηση να συγκρατούν εξαιρετικά χαμηλά τις απώλειες της ημέρας.

Ειδικότερα, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής στις πρώτες ώρες τελικά οι πωλητές πήραν τα ηνία μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ και ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του στις 917,1 μονάδες με πτώση 0,71%. Ο τζίρος ήταν σχετικά χαμηλός για ακόμα μία συνεδρίαση στα 57,51 εκατ. ευρώ με 33,144 εκατ. τεμάχια.

Η υψηλή κεφαλαιοποίηση του FTSE 25 υποχώρησε κατά 0,73% στις 2.226 μονάδες, όπως και ο τραπεζικός που έχασε 1,18% κλείνοντας στις 630,06 μονάδες.

Χρηματιστήριο: Ανθεκτικότητα στον κλοιό των διεθνών πιέσεων

Παρά τις σημαντικές απώλειες της ημέρας όμως, η συνεδρίαση είχε μάλλον θετικό πρόσημο δεδομένου του μεγέθους των πιέσεων που ασκήθηκαν στα ευρωπαϊκά τα ταμπλό.

Χτες ήταν η Μυτιληναίος και η Jumbo που κράτησαν τον ΓΔ σε θετικό έδαφος όταν οι μεγαλύτεροι ευρωπαϊκοί δείκτες έκλειναν πτωτικά. Σήμερα οι επιλεκτικές τοποθετήσεις σε blue chips απείχαν μεν πολύ από το να δώσουν διαφορετικό πρόσημο, αλλά έβαλαν ισχυρά αναχώματα περιορίζοντας τις πιέσεις κάτω του 1% όταν οι δείκτες της Γηραιάς ηπείρου έγραφαν απώλειες της τάξεως του 3% (το κλείσιμο του ΧΑ βρήκε τον Stoxx 50 στο -3%, τον DAX στο -2,8%, τον CAC 40 στο 2,7% και τον FTSE MIB στο -2,8%).

Έτσι, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ΟΤΕ κυρίως, με βοήθεια από ΟΠΑΠ, Motor Oil και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, απορρόφησαν μεγάλο μέρος των πιέσεων του τραπεζικού κλάδου, από τον οποίο μόνο ο τίτλος της ΕΤΕ περιόρισε τις απώλειες κάτω του 0,5%.

Στη γενικότερη εικόνα, το κλίμα στις αγορές επιβαρύνθηκε όταν η ΕΚΤ επιβεβαίωσε μεν τις εκτιμήσεις της αγοράς με μία ηπιότερη αύξηση των επιτοκίων της κατά 50 μονάδες βάσης (0,5%), έπειτα από δύο των 75 μ.β., λέγοντας όμως ότι αναμένει να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια προκειμένου να επαναφέρει τον πληθωρισμό σε ανεκτά επίπεδα.

Παράλληλα, ενημέρωσε ότι από τις αρχές του Μαρτίου του 2023 και στη συνέχεια θα αρχίσει να μειώνει το χαρτοφυλάκιο του προγράμματος αγοράς ομολόγων (asset purchase programme – APP) καθώς το Ευρωσύστημα δεν θα επανεπενδύει όλα τα ποσά από την εξόφληση τίτλων κατά τη λήξη τους.

Οι τελευταίες μετρήσεις του πληθωρισμού, στην Ευρώπη και κυρίως εκείνη στις ΗΠΑ που υποδέχθηκαν πανηγυρικά οι διεθνείς αγορές την Τρίτη, είχαν τονώσει τις ελπίδες ότι οι κεντρικές τράπεζες ανά τον πλανήτη θα ρίξουν τους τόνους στην επιθετική σύσφιξη νομισματικής πολιτικής που τρέχουν.

Κάτι που έγινε μόνο εν μέρει, καθώς Fed, BoE και ΕΚΤ, που συνεδρίαζαν όλες τις τελευταίες δύο ημέρες πάτησαν “φρένο” μεν στις αυξήσεις των επιτοκίων τους αλλά οι διοικητές τους τόνισαν όλοι ότι η ανοδική πορεία των επιτοκίων έχει δρόμο ακόμα.

Η αρχή είχε γίνει χτες στις ΗΠΑ, με τα μέλη της ομοσπονδιακής τράπεζας να τοποθετούν πλέον το τελικό επιτόκιο στο 5,1% αντί του 4,8% που έβλεπαν στη συνεδρίαση που είχε προηγηθεί.

Παρομοίως η Τράπεζα της Αγγλίας έδειξε περαιτέρω αύξηση του κόστους δανεισμού και όπως προαναφέρθηκε, η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι η ευρωτράπεζα θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια για μεγαλύτερη περίοδο από αυτή που είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Στο ταμπλό

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με άνοδο 1%, ο ΟΤΕ με +0,82%, ο ΟΠΑΠ με +0,6%, και η Motor Oil με +0,57% έδωσαν στηρίγματα στο ΧΑ συγκεντρώνοντας μάλιστα περισσότερο του 1/3 του τζίρου (22 εκατ. επί συνόλου 57,5 εκατ). Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ πρόσθεσε επίσης 0,31% ωστόσο η ΔΕΗ έχασε τη δυναμική της στην πορεία των συναλλαγών και τελικά ολοκλήρωσε με οριακές απώλειες 0,08%.

Οι τράπεζες ήταν όλες αρνητικές, με την ΕΤΕ στο -0,32%, την Eurobank στο -0,82%, την Πειραιώς στο -1,25% και την Alpha Bank στο -2,41%.

Έντονες πιέσεις δέχθηκαν οι Σαράντης και Βιοχάλκο με πτώση περί του 2,9% η καθεμία, η Coca Cola έχασε επίσης 2,14%, η Jumbo με -1,7% διόρθωσε μετά το χτεσινό άλμα, όπως και η Μυτιληναίος με -1,4%, η Quest έχασε 1,5% και η Ελβαλχαλκόρ 1,1%.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχώρισαν η εντυπωσιακή Κρι Κρι με άλμα 4,5% και η Premia με +3,26%, η Epsilon ενισχύθηκε κατά 1,25% και η Ιντρακατ κατα 1%.

Αντίθετα εντολές πωλήσεων βγήκαν σε ΑΒΑΞ (-3,6%), ΕΧΑΕ (-3,3%) και Φουρλή (-3,2%).

Πηγή: capital.gr

Shares