Τρίτη , 24 Νοεμβρίου 2020

ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΩΠΙΔΕΣ-Η πραγματική θέση της Τουρκίας- Τι επιδιώκει ο Ερντογάν και το δίλημμα της Ελλάδας-Συνεκμετάλλευση ή…

ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΩΠΙΔΕΣ-Η πραγματική θέση της Τουρκίας- Τι επιδιώκει ο Ερντογάν και το δίλημμα της Ελλάδας-Συνεκμετάλλευση ή...

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών έχουν δημιουργήσει ένα βαρύ κλίμα, κυρίως στην αρθρογραφία των μήντια. Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο να διαβάζουμε άρθρα (κι αντίστοιχα τηλεοπτικά ρεπορτάζ βέβαια) και να χρησιμοποιείται η λέξη πόλεμος και τα παράγωγά του. 

Γράφει Τζουγανάτος Διονύσης

Aς ξεκινήσουμε με το να δούμε ποια είναι η πραγματική κατάσταση της Τουρκίας, χωρίς να χρησιμοποιούμε παρωπίδες.

Η Τουρκία είναι μία περιφερειακή υπερδύναμη και μεσαία παγκόσμια δύναμη με τάσεις ανόδου.

Σε στρατιωτικό επίπεδο η Τουρκία είναι 9η στον κόσμο (πηγή Global Firepower για το 2019. Έχει πληθυσμό πάνω από 81 εκατομμύρια με στρατιωτικό προσωπικό 735,000, 207 πολεμικά αεροσκάφη, 3,200 τανκς, 194 πολεμικά πλοία και 8,6 δις δολάρια αμυντικό προυπολογισμό. Ενδεικτικά 8η χώρα είναι το Ηνωμένο Βασίλειο.

ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΩΠΙΔΕΣ-Η πραγματική θέση της Τουρκίας- Τι επιδιώκει ο Ερντογάν και το δίλημμα της Ελλάδας-Συνεκμετάλλευση ή...

Αυτά δείχνουν πως η Τουρκία ούτε αδύναμη είναι, ούτε αμελητέα δύναμη.  Αντίθετα  η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει εισβολή στη Συρία και δεν έχει καταδικαστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. ΗΠΑ και Ρωσία για τους δικούς τους λόγους η κάθε μία δείχνουν ανοχή στον Ερντογάν . Το γιατί και για πόσο ακόμα είναι θέμα ανάλυσης που δεν αφορά το παρόν άρθρο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα μη απομόνωσης είναι η πρόσφατη Σύνοδος του ΝΑΤΟ, όπου με εξαίρεση τη Γαλλία, όλοι μα όλοι προσπαθούσαν να έχουν επαφές με τη γειτονική μας χώρα. Μόλις δε συμφώνησε και στη στάση του ΝΑΤΟ για τις βαλτικές χώρες, έγινε το ‘αγαπημένο παιδί’ όλων. Σε απλά ελληνικά θεωρείται ένα αναντικατάστατο μέλος του ΝΑΤΟ.

Όλα αυτά δε σημαίνουν πως η Τουρκία είναι πανίσχυρη και κάνει ό,τι θέλει. Υπάρχει χάσμα οικονομικό και κοινωνικό μεταξύ των παράλιων περιοχών και της ενδοχώρας ενώ το κουρδικό στοιχείο παραμένει ισχυρό.  Για να ελεγχθούν αυτές οι αντιθέσεις (και λόγο της κακής οικονομίας οδηγούν σε εξάρσεις δυσαρέσκειας) το πολίτευμα είναι απολυταρχικό και κρατική καταστολή απόλυτη.

Η πόρτα της Ευρωπαικής Ένωσης έχει κλείσει , ωστόσο ο Ερντογάν αδιαφορεί παγερά καθώς η Τουρκία έχει αναπτύξει ένα σύνολο  περιφερειακών οικονομικών σχέσεων και με την Κεντρική Ασία και με χώρες του Κόλπου όπως το Κατάρ ακόμα και με χώρες της Αφρικής.

Αυτή η ισχύς της Άγκυρας, μαζί με την οξύνοια του Ερντογάν έχουν οδηγήσει σε αναθεώρηση της  εξωτερικής πολιτικής απέναντι στην Ελλάδα.

‘Όλα ξεκίνησαν με τις ‘γκρίζες ζώνες’ όπου αποδείξαμε στην Τουρκία (βλ Ίμια) πως τους φοβόμαστε. Η πολιτική κατευνασμού οδήγησε σε ενδοτισμό και τώρα η αναθεώρηση της Τουρκίας περνά στην ΑΟΖ και τον ενεργειακό πλούτο, τον οποίον διεκδικεί με βάση το Δίκαιο του Ισχυρού.

Η επίκληση του Διεθνούς Δικαίου από την πλευρά της Ελλάδας, εκτός από παραδοχή αδυναμίας, δείχνει και μία μεγάλη παράβλεψη της ελληνικής διπλωματίας. Τα διεθνή όργανα δεν αποφασίζουν με γνώμονα το γράμμα του Διεθνούς Δικαίου. Αντίθετα συμβιβάζουν κατάστασεις. Αυτό σημαίνει πως πολύ πιθανόν να προσπαθήσουν οι …. ‘Μεγάλοι’ να συμβιβάσουν τα ελληνοτουρκικά δίνοντας πράγματα στην Τουρκία. Αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα θα χάσει!

Mέχρις στιγμής η Ελλάδα προσπαθεί να δημιουργήσει συμμαχίες ώστε οι ισχυρότεροι ημών να περιορίσουν την Τουρκία, κάτι που μέχρις στιγμής δεν πετυχαίνει. ΗΠΑ και Ρωσία δείχνουν ανοχή προς την Τουρκία ενώ η Ε.Ε μόνο ένωση δεν είναι. Άλλωστε χωρίς ευρωστρατό δεν υπάρχει ουσιαστική ισχύς.

Το ΝΑΤΟ ως θεσμός αδιαφορεί για ‘ενδοοικογενειακά’ καβγαδάκια, ενώ η τριμερής με Αίγυπτο και Ισραήλ δεν λειτουργεί επί του παρόντος.  Δεν πρέπει να υποτιμάμε την πολιτική κρίση στο Ισραήλ και τη δυσκολία σχηματισμού κυβέρνησης. Η κυβέρνηση Σίσι δεν ξεχνά τη συνεργασία Ερντογάν και της υποστηριζόμενης από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα κυβέρνησης Μόρσι, ωστόσο δεν έχει δείξει όρεξη γι ευθεία σύγκρουση με την Άγκυρα.

Χωρίς να αναπτύξουμε εις βάθος το τι πρέπει ή δεν πρέπει να κάνει η Ελλάδα (θέμα γι άλλο άρθρο) φαίνεται πως η Ελλάδα φτάνει στο εξής δίλημμα.

Ή θα ορθώσει ανάστημα manu militari, που σημαίνει και τον απευκταίο πόλεμο ως έσχατη λύση ή θα οδηγηθούμε σε διαπραγματεύσεις που σημαίνει αμοιβαίες υποχωρήσεις μεν  συνεκμετάλλευση των σχετικών ενεργειακών  πόρων δε.

ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΩΠΙΔΕΣ-Η πραγματική θέση της Τουρκίας- Τι επιδιώκει ο Ερντογάν και το δίλημμα της Ελλάδας-Συνεκμετάλλευση ή…

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares