Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Χωρίς αντίκρισμα το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Σημαντική υποχώρηση σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου χθες, λίγο αργότερα αφότου έγινε γνωστό ότι η ΕΕ οδεύει προς την επιβολή ενός πλαφόν στις τιμές του ρωσικού αργού σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από εκείνα στα οποία πουλάει τελευταία η Ρωσία.

Το αργό Δυτικού Τέξας κυμαινόταν το βράδυ στα 77,33 δολάρια το βαρέλι σημειώνοντας πτώση 4,47%, ώρες αφότου έγινε γνωστή η είδηση πως η ΕΕ εξετάζει ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο από 65 έως 70 δολάρια το βαρέλι. Το εύρος είναι πολύ υψηλότερο από το κόστος παραγωγής της Ρωσίας και υψηλότερο από αυτό που είχαν ζητήσει πιεστικά ορισμένες χώρες. Καθώς η Ρωσία πουλάει ήδη το πετρέλαιό της με εκπτώσεις, ένα υψηλό πλαφόν μπορεί να έχει ελάχιστο αντίκτυπο στις συναλλαγές.

Στο μεταξύ, αναμένεται να καταλήξει στο ίδιο περίπου επίπεδο η ομάδα των επτά πλουσιότερων χωρών του πλανήτη, δηλαδή σε ένα πλαφόν από 65 έως 70 δολαρίων. Αυτό αναφέρουν πηγές προσκείμενες στις σχετικές συνομιλίες, ενώ διπλωματικές πηγές της ΕΕ υπογραμμίζουν ότι είναι πολύ υψηλό αυτό το ύψος του πλαφόν.

Πρόκειται για επίπεδα τιμών κοντά σε εκείνα που πουλούσε η Ρωσία το πετρέλαιό της πριν από την εισβολή στην Ουκρανία. Το ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου πρέπει να έχει την υποστήριξη όλων των κρατών-μελών για να εγκριθεί. Σχολιάζοντας σχετικά ο Σιμόν Ταλιαπιέτρα, στέλεχος της δεξαμενής σκέψης Bruegel στις Βρυξέλλες, τόνισε πως αυτή τη στιγμή το ρωσικό πετρέλαιο πωλείται σε τιμές σαφώς χαμηλότερες από εκείνες του Brent, περίπου στα 65 δολάρια το βαρέλι. Προειδοποίησε, έτσι, πως «αν το ανώτατο όριο της τιμής του G7 για το ρωσικό πετρέλαιο καθοριστεί σε παρόμοιο επίπεδο, δεν θα έκανε πολύ κακό στη Ρωσία».

Το ανώτατο όριο τιμής θα απαγόρευε στις εταιρείες να παρέχουν ναυτιλιακές υπηρεσίες και ασφάλιση που απαιτείται για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου οπουδήποτε στον κόσμο, εκτός εάν το πετρέλαιο πωληθεί κάτω από το συμφωνημένο όριο. Το σχέδιο του πλαφόν, το οποίο καθοδηγείται από το G7 στοχεύει παράλληλα να διατηρήσει τις τιμές του ρωσικού πετρελαίου υπό έλεγχο, ώστε να αποτραπεί περαιτέρω επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης, αλλά παράλληλα και να μειώσει τα πετρελαϊκά έσοδα με τα οποία χρηματοδοτεί η Μόσχα τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η ΕΕ πρότεινε, άλλωστε, να προβλεφθεί περίοδος χάριτος για την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας για το ανώτατο όριο, ενώ έχει κατεβάσει σημαντικά τον πήχυ σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις στις διατάξεις για τη ναυτιλία. Η τελευταία πρόταση διευκολύνει αρκετά στοιχεία του πλαφόν που ορίστηκαν στο πιο πρόσφατο πακέτο κυρώσεων της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων εκείνων που θα μπορούσαν να έχουν θέσει αόριστους περιορισμούς σε όσα πλοία μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο με τιμές υψηλότερες από το πλαφόν. Οι κυρώσεις σε αυτά τα πλοία θα περιορίζονται πλέον σε περίοδο 90 ημερών και θα ισχύουν μόνο για το ρωσικό πετρέλαιο.

Παράλληλα η ΕΕ εξετάζει μια μεταβατική περίοδο 45 ημερών στην επιβολή του ανώτατου ορίου, σύμφωνα με έγγραφο εργασίας που διέρρευσε στο Bloomberg. Η προτεινόμενη περίοδος χάριτος θα ισχύει για πετρέλαιο που έχει φορτωθεί πριν από τις 5 Δεκεμβρίου –ημερομηνία κατά την οποία πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή οι κυρώσεις πετρελαίου– και εκφορτώνεται έως τις 19 Ιανουαρίου. Οι περισσότερες χώρες-μέλη του G7, όπως και η ΕΕ, σχεδιάζουν να διακόψουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου φέτος. Οι διατάξεις για τα προϊόντα διύλισης πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένου ενός ανωτάτου ορίου σε αυτές τις τιμές, πρόκειται να τεθούν σε ισχύ τον Φεβρουάριο.

Πηγή: capital.gr

Shares