Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Χορηγός του Πανθρακικού η εταιρεία YAKA του Λεβέντ Σαδίκ – Ποιος είναι ο Λεβέντ Σαδίκ ο ‘κολλητός’ του Ερντογάν

Την έναρξη της χορηγικής συνεργασίας ανακοίνωσε η εταιρεία με ανάρτηση της στο facebook

Η εταιρεία YAKA του επιχειρηματία Λεβέντ Σαδίκ θα είναι ο κεντρικός χορηγός στη φανέλα του Πανθρακικού τη φετινή σεζόν.

 

Την χορηγική συνεργασία ανακοίνωσε η εταιρεία με ανάρτηση της, στην οποία αναφέρει:

«Η εταιρία ΥΑΚΑ, με την καινοτόμο στάση της στον επιχειρηματικό κόσμο, σήμερα βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τη χορηγική συνεργασία της στο χώρο ποδοσφαίρου, με τον Α.Π.Σ. Πανθρακικό, όπου η ομάδα ποδοσφαίρου με σλόγκαν «Όλη η Πόλη, Μια Ομάδα» θα φέρει κατά την αγωνιστική περίοδο 2022-2023 στις φανέλες των παικτών το λογότυπο της εταιρίας μας. Ως εταιρία στηρίζουμε την κοινωνία μας, στηρίζουμε τον αθλητισμό».

 

 

 

Ποιος είναι ο Λεβέντ Σαδίκ

 

Ο μεγαλόσχημος μειονοτικός επιχειρηματίας Σαδικ κυκλοφορεί με συνοδεία προσωπικής ασφάλειας και  σύμφωνα με καταγγελίες, εργαζόμενοι, κούριερ, αλλά και περαστικοί που έχουν την ατυχία να βρεθούν στον δρόμο της πολυμελούς συνοδείας του επιχειρηματία έχουν δεχθεί ύβρεις, σπρωξιές, μέχρι και απειλές για τη ζωή τους.

Οι φουσκωτοί από την Τουρκία που τον πλαισιώνουν λέγεται ότι δεν διστάζουν ακόμα και να επιδείξουν τα όπλα τους σε όποιον διαμαρτυρηθεί. Οι τοπικές αρχές διαψεύδουν το γεγονός, καθώς βάσει νόμου απαγορεύεται ρητά σε οποιονδήποτε ξένο υπήκοο να οπλοφορεί εντός της ελληνικής επικράτειας.

Κάτοικος της περιοχής, που για προφανείς λόγους επιθυμεί να τηρήσει την ανωνυμία του, είχε καταγγέλλει, ωστόσο, ότι ο Λεβέντ Σαδίκ, που είναι και προσωπικός φίλος του Ερντογάν, συμπεριφέρεται προκλητικά. «Κυκλοφορεί με ένα τεράστιο μαύρο τζιπ με τούρκικες πινακίδες. Τον συνοδεύουν από πέντε μέχρι δέκα άτομα πάντα, μπορεί και περισσότερα, τα οποία στο πέρασμά τους προκαλούν πανικό. Αν νιώσουν ότι κάποιος τολμήσει να πλησιάσει το νεαρό επιχειρηματία αντιδρούν. Έχουν δείξει όπλο σ’ έναν κακόμοιρο ντελιβερά, αλλά γνωρίζω ότι έχουν σπρώξει δύο ακόμα άτομα και έχουν βρίσει περισσότερους».

Λόγω του φόβου για ενδεχόμενα αντίποινα, οι παθόντες έχουν αποφύγει να προβούν σε επίσημη επώνυμη καταγγελία. Ένα τέτοιο περιστατικό  είδε, πριν καιρό,  το φως της δημοσιότητας στον τοπικό Τύπο. Ένας διανομέας φαγητού βρέθηκε αντιμέτωπος με τη συνοδεία του επιχειρηματία όταν επιχείρησε να εισέλθει σε κτίριο, στο οποίο στεγάζεται και τουρκόφωνη εφημερίδα της περιοχής. Όχι μόνο εμποδίστηκε από τους φρουρούς του επιχειρηματία, αλλά και απειλήθηκε. Άνδρας που μιλούσε τουρκικά τον απομάκρυνε βιαίως, επιδεικνύοντας, μάλιστα, και το όπλο του.

Φουσκωτοί και επεισόδια

Ο Λεβέντ Σαδίκ έχει ως έδρα την Κωνσταντινούπολη, αλλά πηγαινοέρχεται στη Θράκη, στην οποία και δραστηριοποιείται επιχειρηματικά. Η εκτίναξή του είναι εντυπωσιακή. Στην πραγματικότητα την χρωστάει στο γεγονός ότι είναι ο μοναχογιός του Αχμέτ Σαδίκ, ιδρυτή και ηγέτη του ανθελληνικού μειονοτικού κόμματος DEB που διατηρούσε στενές σχέσεις με τους Γκρίζους Λύκους.

Ο πατέρας Σαδίκ σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα τον Ιούλιο του 1995 στον δρόμο Ξάνθης-Κομοτηνής. Το αυτοκίνητο που επέβαινε αυτός και η οικογένειά του συγκρούστηκε με τρακτέρ που οδηγούσε ένας 62χρονος αγρότης. Η Άγκυρα και οι κύκλοι της μουσουλμανικής μειονότητας που ελέγχονται από το τουρκικό προξενείο είχαν τότε εκφράσει υποψίες ότι δεν επρόκειτο για απλό δυστύχημα.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Αχμέτ Σαδίκ ανακηρύχθηκε σε εθνικό ήρωα των Τούρκων! Κατόπιν πρόσκλησης της τουρκικής ηγεσίας, η σύζυγος, ο γιός και η κόρη του αποθανόντος μετακόμισαν στην Κωνσταντινούπολη σε άθλια οικονομική κατάσταση, όπου τους παραχωρήθηκαν προνόμια.

Ο ρόλος του Ερντογάν

Λίγα χρόνια αργότερα, ο Ερντογάν έγινε προστάτης της οικογένειας Σαδίκ και μέντορας του νεαρού Λεβέντ. Αυτός ήταν που έδωσε το όνομα του φανατικού εθνικιστή μειονοτικού στον δρόμο μπροστά από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι, καθώς και σε δρόμο μπροστά από το υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα. Ενδεικτικό των στενών σχέσεων είναι ότι η σύζυγος του Ερντογάν Εμινέ παρευρέθηκε στην τελετή περιτομής (σουνέτ) του γιου του Λεβέντ Σαδίκ που έγινε στο πατρικό του σπίτι στη Φιλύρα.

Ο ίδιος και η σύζυγός του, που έχει επίσης γεννηθεί στην Θράκη, είναι σχεδόν πάντα καλεσμένοι σε εκδηλώσεις της οικογένειας Ερντογάν, όπως στους γάμους των παιδιών του Τούρκου προέδρου. Ο ίδιος έχει ανταποδώσει τη φιλοξενία αυτή. Εκτός από τον Ερντογάν, όμως, διαθέτει και άλλους σημαντικούς φίλους. Είχε επανειλημμένως φιλοξενήσει στην Ελλάδα τον τότε υπουργό Επικρατείας Εγκεμέν Μπαγίς, με τον οποίο διατηρεί στενές φιλικές σχέσεις.

Είναι οι σχέσεις του υιού Σαδίκ με το καθεστώς Ερντογάν που τον μετέτρεψαν σε χρόνο-ρεκόρ από ορφανό παιδί σε πολυεκατομμυριούχο επιχειρηματία. Ο Λεβέντ συνηθίζει να επισκέπτεται τα πιο ακριβά χειμερινά θέρετρα της Ευρώπης και για τις μετακινήσεις του χρησιμοποιεί το ιδιωτικό αεροσκάφος του.

Η μητέρα του Ισίκ Αχμέτ, η οποία είναι επίτιμη πρόεδρος του ακραίου μειονοτικού κόμματος που ίδρυσε ο άνδρας της, περιοδεύει συχνά στην Τουρκία ως τιμώμενο πρόσωπο, λαμβάνοντας χρηματική υποστήριξη από συλλόγους και συνδέσμους.  Το τουρκικό κράτος, πάντως, δεν παρέλειψε να ανταμείψει πλουσιοπάροχα την οικογένεια Σαδίκ. Της πρόσφερε τιμής ένεκεν ένα ακίνητο προς εκμετάλλευση σε κάθε μία από τις 87 επαρχίες της Τουρκίας!

Επιχειρηματίας με διασυνδέσεις

Λόγω των υψηλών γνωριμιών του στο καθεστώς Ερντογάν, ο υιός Σαδίκ είχε την ευκαιρία να γνωρίσει προσωπικά και να συνομιλήσει με τον Αλέξη Τσίπρα, όταν ο τότε πρωθυπουργός είχε επισκεφθεί τη Σμύρνη. Τις συστάσεις είχε κάνει ο ίδιος ο Αχμέτ Νταβούτογλου, αποκαλώντας τον Λεβέντ Σαδίκ «βασιλιά του ελληνικού βαμβακιού».

Πράγματι, ο Λεβέντ συνδυάζει δύο αντιφατικούς ρόλους. Από τη μία πλευρά, ως γιός του ιδρυτή του επανασυσταθέντος DEB κατέχει μία άτυπη, αλλά εμβληματική θέση στον σκληρό πυρήνα των εθνικιστών της μουσουλμανικής μειονότητας. Από την άλλη πλασάρεται σαν επιχειρηματίας που κάνει επενδύσεις στην Ελλάδα. Ένα μεγάλο μέρος της πρωτογενούς εξαγώγιμης παραγωγής στη Θράκη ελέγχεται από αυτόν. Κατέχει δεσπόζουσα θέση και στο βαμβάκι και στον καπνό. Ο υιός Σαδίκ έχει εξασφαλίσει σχεδόν το μονοπώλιο της εξαγωγής ελληνικού βαμβακιού στην Τουρκία, αλλά και της εισαγωγής τουρκικού μαρμάρου στην Ελλάδα.

Λόγω του ρόλου του έφθασε να καταλάβει θέση στο Δ.Σ. του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης ΜΠΑΣΜΑΣ ΘΡΑΚΗΣ που εκπροσωπεί 6.820 παραγωγούς στην περιοχή με ετήσια παραγωγή 7.500 τόνους καπνού. Η συνεργασία αυτή έληξε άδοξα, έναν ακριβώς χρόνο μετά από τη σύναψή της. Το γεγονός αυτό, όμως, δεν έκοψε την φόρα του. Το πιο πρόσφατο επιχειρηματικό εγχείρημά του είναι η κατασκευή μιας σύγχρονης μονάδας διαλογής και συσκευασίας κερασιού. Αγόρασε την έκταση και το συσκευαστήριο θα απευθύνεται και σε παραγωγούς εκτός της περιοχής.

Πιστός στον Ερντογάν

Η επιχειρηματική του δραστηριότητα, όμως, δεν είναι πολιτικά άχρωμη. Δεν διστάζει να διαλαλεί την πίστη του στο πρόσωπο του Ερντογάν. Συχνά-πυκνά ποστάρει φωτογραφίες μαζί του στους λογαριασμούς του στα σόσιαλ μίντια, εκφράζοντας τον θαυμασμό και την αγάπη του για τον Τούρκο πρόεδρο. Ο νεαρός επιχειρηματίας όχι μόνο βλέπει «τρομοκράτες» του Φετουλάχ Γκιουλέν να έχουν πλημμυρίσει την Ελλάδα, αλλά ζητά και την εκκαθάρισή τους. «Πότε θα εκκαθαριστεί η Δυτική Θράκη από την τρομοκρατική οργάνωση του Γκιουλέν;», είχε γράψει στο Τwitter.

Μέχρι πρότινος ένας μόνιμος συνοδός του και αναπόσταστο μέλος της φρουράς του ήταν ο Τούρκος υπήκοος Σουνισί Μισιρλίογλου. Ο τελευταίος απελάθηκε από την Ελλάδα όταν εισέβαλε στο τζαμί Ιμπραχίμ Πασά και επιτέθηκε στον πρόσφατα διορισθέντα ιμάμη της Ρόδου Χασάν Καράαλι. Ο συγκεκριμένος ιμάμης έχει διοριστεί από τη νόμιμη Μουφτεία του Διδυμοτείχου.

Η Άγκυρα, όμως, ήθελε  να επιβάλει τον Ιλτέρ Μέτσο, ο οποίος έχει σταλεί στο νησί από τον ψευδομουφτή της Ξάνθης Αχμέτ Μετέ. Ο Μισιρλίογλου συνελήφθη και καταδικάστηκε σε 21 μήνες κάθειρξη με αναστολή. «Είναι ενδεικτικό του τί είδους άτομα έχει δίπλα του», σχολιάζει τοπικός επιχειρηματίας που συνεργάστηκε μαζί του. «Σε προσωπικό επίπεδο είναι μειλίχιος και συμπαθής. Το περιβάλλον του, όμως, είναι τρομακτικό. Το ίδιο και οι πρακτικές του».

 

Shares