Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Χώρα υπό κατάρρευση: Το Ειρηνοδικείο αναγνώρισε σε 23χρονο το δικαίωμα να δηλώνει κορίτσι…

Σύμφωνα με την απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών, η αλλαγή φύλου δεν προϋποθέτει ιατρικές επεμβάσεις στο σώμα του ενδιαφερομένου ατόμου – Αρκεί η απλή τεκμηρίωση και η με οποιονδήποτε τρόπο απόδειξη της αναγκαιότητας της αλλαγής – ΟΗΕ: Η προϋπόθεση της στείρωσης, ως προαπαιτούμενο για την αναγνώριση των διεμφυλικών ανθρώπων, συνιστά βασανιστήριο


Η αλλαγή του φύλου στη ληξιαρχική πράξη γέννησης, στην αστυνομική ταυτότητα και σε άλλα δημόσια έγγραφα, δεν προϋποθέτει ιατρικές επεμβάσεις στο σώμα του ενδιαφερομένου ατόμου, αλλά αρκεί η απλή τεκμηρίωση και η με οποιονδήποτε τρόπο απόδειξη της αναγκαιότητας της αλλαγής, αποφάνθηκε το Ειρηνοδικείο Αθηνών.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η προϋπόθεση της στείρωσης, ως προαπαιτούμενο για την αναγνώριση των διεμφυλικών ανθρώπων, συνιστά βασανιστήριο.

Η δήλωση αλλαγής φύλου μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε Ειρηνοδικείο της Επικράτειας, σύμφωνα με την δικαστική απόφαση και όχι μόνο σε αυτό που είναι καταχωρημένη η ληξιαρχική πράξη γέννησης (Ληξιαρχείο) του διεμφυλικού ατόμου.

Σε ακριτική περιοχή της Ελλάδος το 1997 γεννήθηκε ένα αγόρι και, σύμφωνα με την ληξιαρχική πράξη γέννησής του, καταχωρήθηκε στο Ληξιαρχείο ως άρρεν τέκνο. Αποδείχθηκε, όμως, ότι, από την παιδική του ηλικία, παρουσίασε συμπτώματα διεμφυλικής διαταραχής (άρρενος προς θήλυ), δηλαδή, «ο εσωτερικός και προσωπικός τρόπος με τον οποίο ο ίδιος βιώνει το φύλο του δεν αντιστοιχεί στο φύλο που καταχωρίστηκε κατά τη γέννηση του με βάση τα βιολογικά του χαρακτηριστικά, με συνέπεια να βιώνει “δυσφορία γένους”», σύμφωνα την δικαστική απόφαση.

Ήδη από πολύ μικρή ηλικία, «ο τρόπος με τον οποίο βίωνε το φύλο του δεν αντιστοιχούσε στα βιολογικά χαρακτηριστικά του, οι δε επιλογές του ως προς ένδυση, την υπόδηση, την επιλογή παιχνιδιών και φίλων κ.λπ. και η προσωπική αίσθηση του σώματος του προσιδίαζε, κατά σαφή και πρόδηλο τρόπο, σε θήλυ πρόσωπο, τούτο, δε, είχε καταστεί αντιληπτό στους οικείους και στο ευρύτερο κοινωνικό του περιβάλλον». Μάλιστα, τα γεγονότα αυτά τα κατέθεσε η αδελφή ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Επιπλέον, ήδη από τον Αύγουστο του 2018, υποβάλλεται σε ορμονική αγωγή για την απόκτηση δευτερογενών γυναικείων χαρακτηριστικών, όπως είναι μείωση τριχοφυΐας, αλλαγή τόνου φωνής, ανακατανομή λίπους και μυϊκής μάζας, κάτι που βεβαιώθηκε και από ιατρό ενδοκρινολόγο.

Όπως επισημαίνει η ειρηνοδίκης Χριστίνα-Αριστέα Μαγκλάρα, «η κοινωνική και εξωτερική έκφραση του φύλου του προσιδιάζει σε θήλυ άτομο, ζει δε, εντασσόμενος στον κοινωνικό του περίγυρο κατά το ρόλο του επιθυμητού θήλεος φύλου, σύμφωνα με την ελεύθερη βούληση του και χρησιμοποιώντας, στο κοινωνικό του περιβάλλον και στις διαπροσωπικές του σχέσεις, το κύριο όνομά του».

Σήμερα είναι ηλικίας 23 ετών και άγαμος. Όμως, η καταχώρηση στα διάφορα δημόσια έγγραφα (αστυνομική ταυτότητα, κ.λπ.), ως «αγόρι», με το αρσενικό όνομα, του προκαλεί «δυσχέρειες ως προς την ταυτοποίησή του και σύγχυση ως προς τα προσωπικά στοιχεία του, λόγω της εξωτερικής του εμφάνισης και κατά συνέπεια, προκαλεί σοβαρή βλάβη των εννόμων συμφερόντων του, με δυσμενείς επιπτώσεις στις εν γένει συναλλαγές του, ενώ θίγει και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του».

Στη δικαστική απόφαση υπογραμμίζεται ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, η αλλαγή της νομικής καταχώρησης του φύλου δεν προϋποθέτει ιατρικές επεμβάσεις στο σώμα του ενδιαφερομένου ατόμου, καθώς «πρόκειται για μία διαδικασία ιδιαίτερα επίπονη (σωματικά και ψυχικά), που επιπλέον δεν είναι οικονομικά προσιτή, στο μέτρο που η επέμβαση δεν καλύπτεται από κρατικούς φορείς ασφάλισης».

Σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι ο ακρωτηριασμός έχει ρητά καταδικαστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος καλεί τα κράτη-μέλη «να διασφαλίσουν ότι η στείρωση ή άλλες ιατρικές διαδικασίες που οδηγούν σ’ αυτήν δεν πρέπει να είναι προαπαιτούμενα για τη νομική αναγνώριση του επιθυμητού φύλου».

Επίσης, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, στην από 1ης Φεβρουαρίου 2013 έκθεσή του, επισημαίνει ότι «η προϋπόθεση της στείρωσης, ως προαπαιτούμενο για την αναγνώριση των διεμφυλικών ανθρώπων, συνιστά βασανιστήριο».

Απλά, για την αλλαγή φύλου, σημειώνεται στην απόφαση, δεν απαιτείται, το ενδιαφερόμενο πρόσωπο να επικαλεστεί και να προσκομίζει οποιοδήποτε έγγραφο ή άλλο αποδεικτικό μέσο για να αποδείξει την ασυμφωνία ανάμεσα στο καταχωρισμένο φύλο και ταυτότητα του φύλου του, γιατί αυτό θα ήταν αντίθετο προς το γενικό πνεύμα της νομοθεσίας, όσο και στην προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και του ιδιωτικού βίου.

Ο 23χρόνος διαμένει πλέον στην Αθήνα και για το λόγο αυτό ζήτησε την διόρθωση (αλλαγή φύλου) του καταχωρισμένου φύλου και ονοματεπωνύμου του στη ληξιαρχική πράξη γέννησης του από το Ειρηνοδικείο Αθηνών. Το Ειρηνοδικείο αποφάνθηκε ότι, σύμφωνα με τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (άρθρο 782) δεν είναι αποκλειστική η δωσιδικία του Ειρηνοδικείου της περιοχής που εδρεύει το Ληξιαρχείο που είναι η οικογενειακή μερίδα του και δεν αποκλείεται η υποβολή της σχετικής αίτησης να γίνεται και «στο δικαστήριο της κατοικίας του αιτούντος ή στο δικαστήριο που βρίσκονται τα αποδεικτικά μέσα».

Έτσι, το Ειρηνοδικείο Αθηνών προχώρησε στην εκδίκαση της αίτησης ως δικαστήριο του τόπου κατοικίας του 23χρόνου, όπου βρίσκεται και το κέντρο των βιοτικών δραστηριοτήτων του και επέφερε τις ζητούμενες αλλαγές.

 

pentapostagma

Shares