Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Χονγκ Κονγκ: Φίμωση της Δημοκρατίας και απειλές σε εργαζόμενους αντιπολιτευόμενης εφημερίδας (βίντεο)

Η έννοια της «Δημοκρατίας» όπως την έχει κατά νου το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας…

Η εφημερίδα Apple Daily του Χονγκ Κονγκ, η οποία τάσσεται υπέρ της δημοκρατικής διακυβέρνησης της πρώην βρετανικής αποικίας θα διακόψει τη λειτουργία της. “Είναι ζήτημα μερικών ημερών,” ανέφερε σύμβουλος του φυλακισμένου ιδιοκτήτη του εντύπου, Τζίμι Λάι.

Οι αρχές της πόλης, (σ.σ. ελεγχόμενες πλήρως από το Πεκίνο), πάγωσαν τα περιουσιακά στοιχεία της εφημερίδας κάνοντας χρήση της νομοθεσίας περί “εθνικής ασφάλειας”.

Hong Kong pro-democracy paper Apple Daily to decide closure on Friday -  France 24

Ανήσυχοι οι πολίτες του Χονγκ Κονγκ ενημερώνονται από την εφημερίδα για τα γεγονότα

Το λουκέτο στην Apple Daily υπονομεύει τη φήμη του Χονγκ Κονγκ ως ανοιχτής και ελεύθερης κοινωνίας ενώ παράλληλα αποτελεί προειδοποίηση και σε άλλες εταιρείες ότι μπορεί να κατηγορηθούν για συνωμοσία και συνεργία με ξένη χώρα, υποστηρίζουν υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Το προσωπικό της εφημερίδας φοβάται για τη ζωή του, αφού, σύμφωνα με τον σύμβουλο του Λάι, Μαρκ Σάιμον, ορισμένοι από τους δημοσιογράφους δέχτηκαν απειλητικά τηλεφωνήματα από άγνωστες πηγές.

After arrests Hong Kong's Apple Daily says it may shut down | NewsLooks

Τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας

Η Apple Daily ανακοίνωσε ότι το “πάγωμα” των περιουσιακών της στοιχείων έχει αφήσει το φιλελεύθερο έντυπο με ρευστό που επιτρέπει τη φυσιολογική λειτουργία του “για λίγες εβδομάδες”. Ο αρχισυντάκτης Ράιαν Λο, 47 ετών και ο ηλικίας 59 ετών διευθύνων σύμβουλος της εφημερίδας, Τσουνγκ Κιμ-χουνγκ, κατηγορούνται για “ύποπτη συνεργασία” με ξένη χώρα. Οι αρχές αρνήθηκαν την απελευθέρωσή τους με εγγύηση.

Τρία ακόμα διοικητικά στελέχη συνελήφθησαν την περασμένη Πέμπτη όταν 500 αστυνομικοί εισέβαλαν στα γραφεία της Apple Daily, γεγονός που καταδικάστηκε από χώρες της Δύσης, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι τρεις βρίσκονται υπό καθεστώς έρευνας αλλά δεν κρατούνται από την αστυνομία.

Παρακολουθείστε το βίντεο της αστυνομικής εισβολής:

Αξιωματούχοι του Χονγκ Κονγκ και της Κίνας υπογραμμίζουν πως η ελευθερία του Τύπου δεν μπορεί να χρησιμοποιείται σαν “ασπίδα” από εκείνους που διαπράττουν εγκλήματα ενώ απέρριψαν τις επικρίσεις, χαρακτηρίζοντάς τες ως “προσπάθεια ανάμειξης στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας”.

Η αστυνομία κάνει λόγο για δεκάδες άρθρα της Apple Daily, για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι παραβιάζουν τον νόμο εθνικής ασφάλειας. Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη περίπτωση όπου οι αρχές επικαλούνται άρθρα των ΜΜΕ ως ενδεχόμενους παραβάτες της νομοθεσίας.

 

Πηγή: MailOnline

Του ειδικού συνεργάτη

Shares