Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Χιλή: Ο πρόεδρος Μπόριτς απένειμε χάρη σε 12 καταδικασθέντες για τις μαζικές κινητοποιήσεις του 2019

Ο πρόεδρος της Χιλής Γκαμπριέλ Μπόριτς έδωσε χθες Παρασκευή χάρη σε 12 πρόσωπα που είχαν καταδικαστεί για αδικήματα που είχαν διαπραχθεί κατά τη διάρκεια των μαζικών κινητοποιήσεων εναντίον της κοινωνικής αδικίας στη χώρα της Λατινικής Αμερικής το 2019, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον τριάντα άνθρωποι.

Πολιτικές παρατάξεις και οργανώσεις καλούσαν να αποφυλακιστούν συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις που καταδικάστηκαν για υποθέσεις που συνδέονταν με το κίνημα διαμαρτυρίας. Όταν ήταν ακόμη υποψήφιος, ο κ. Μπόριτς είχε πει πως σκόπευε να απονείμει χάρη σε κάποιους εξ αυτών, που καταδικάστηκαν για ελαφρύτερα αδικήματα.

Ο κατάλογος αυτών που έλαβαν χάρη συμπεριλαμβάνει άνδρες ηλικίας 21 ως 38 ετών, που καταδικάστηκαν μεταξύ άλλων επειδή πέταξαν κοκτέιλ Μολότοφ, διέπραξαν λεηλασίες κ.ο.κ.

Η απόφαση του προέδρου πανηγυρίστηκε από πολιτικούς του συμμάχους, με τη γερουσιάστρια Φαμπιόλα Καμπιγιάι, η οποία έχασε την όρασή της όταν χτυπήθηκε στο πρόσωπο από δακρυγόνο της αστυνομίας σε στάση λεωφορείου εν μέσω των μαζικών κινητοποιήσεων του 2019 —ήταν μια από τους περίπου 3.000 ανθρώπους που είχαν αυτή την τύχη—, προτού εκλεγεί στο κοινοβούλιο το 2021, να κάνει λόγο για «ανθρωπιστική» απόφαση.

Αντίθετα, η δεξιά της Χιλής κατήγγειλε την απόδοση χάρης. Για «χαστούκι στο πρόσωπο όλων των Χιλιανών που θέλουν περισσότερη ασφάλεια» έκανε λόγο ο δεξιός γερουσιαστής Γκονσάλο δε λα Καρέρα, κρίνοντας πως η απόφαση του κ. Μπόριτς εγείρει προσκόμματα στις εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις για να δημιουργεί εθνικός φορέας αρμόδιος για την ασφάλεια των πολιτών.

Ο πρόεδρος Μπόριτς, ο οποίος αναδείχθηκε όταν πρωτοστάτησε στις διαδηλώσεις των φοιτητών την περίοδο 2011-2013, απέμεινε επίσης χάρη σε πρώην μέλος οργάνωσης ανταρτών. Ο Χόρχε Ματελούνα, 48 ετών, ανήκε στην οργάνωση Πατριωτικό Μέτωπο Μανουέλ Ροδρίγκες (Frente Patriótico Manuel Rodríguez, FPMR), τον άλλοτε ένοπλο βραχίονα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Χιλής τα χρόνια της στρατιωτικής δικτατορίας. Καταδικάστηκε να εκτίσει 16 χρόνια κάθειρξη για επίθεση στο Σαντιάγο τον Ιούνιο του 2013.

real.gr

Shares