Τρίτη , 28 Σεπτεμβρίου 2021

Χερσόνησος Κρήτη Μάλια: Εικόνες αποκάλυψης οι πληγές από τη σφοδρή κακοκαιρία

Χερσόνησος Κρήτη Μάλια: Ο Δήμος Χερσονήσου στο Ηράκλειο «βούλιαξε» από τις καταρρακτώδεις βροχές.

Χερσόνησος Κρήτη Μάλια: Εικόνες «αποκάλυψης» έζησε την Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020, ο δήμος Χερσονήσου. Από τις πρωινές ώρες «άνοιξαν οι ουρανοί», με το νερό να πέφτει για ώρες με ορμή. Χερσόνησος, Μάλια, Σταλίδα και η ευρύτερη περιοχή μετατράπηκαν σε ποτάμια, με ορμητικούς χειμάρρους να απειλούν τις ζωές των κατοίκων.

Από τις λάσπες και τα φερτά υλικά, οι καταστροφές σε σπίτια, μαγαζιά, ξενοδοχεία και δρόμους ήταν πολύ μεγάλες και όσο περνούν οι ώρες το μέγεθος της καταστροφής αποτυπώνεται ξεκάθαρα. Οι πολίτες και οι επαγγελματίες του δήμου είναι σε απόγνωση, αντικρίζοντας τις περιουσίες τους να έχουν θαφτεί στις λάσπες.

 

Το φαινόμενο ήταν τόσο έντονο, που οι κάτοικοι αιφνιδιάστηκαν, με συνέπεια να κινδυνεύσουν άνθρωποι που σώθηκαν χάρη στην άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ. Στο δήμο Χερσονήσου χρειάστηκε οι αρμόδιοι να επέμβουν τουλάχιστον σε 8 απεγκλωβισμούς.

Το neakriti.gr δημοσίευσε συγκλονιστικό βίντεο, όπου καρέ-καρέ προβάλλεται η επιχείρηση διάσωσης μιας γυναίκας στα Μάλια. Σύμφωνα με πληροφορίες, η γυναίκα μετέβη σε χωράφι για να πάει στο σπίτι των παιδιών της, αλλά γρήγορα η περιοχή πλημμύρισε και το νερό ανέβηκε σε επικίνδυνο σημείο. Με προσεκτικές κινήσεις, πολίτες βοήθησαν τη γυναίκα να διασχίσει τα ορμητικά νερά και να περάσει από τη μια πλευρά του δρόμου στην άλλη, σε ασφαλές σημείο.

 

Σε Μάλια και Ανάληψη χρειάστηκε η παρέμβαση της Πυροσβεστικής για επιχειρήσεις απεγκλωβισμού από σπίτια και αυτοκίνητα. Επίσης, η ισχυρή βροχόπτωση το βράδυ της Δευτέρας 9 Νοεμβρίου 2020 στα βόρεια παράλια του νομού Ηρακλείου δημιούργησε ένα εφιαλτικό σκηνικό σε περιοχές του δήμου Χερσονήσου και συγκεκριμένα σε Γούβες και Γούρνες.

 

Κατολισθήσεις στο Ηράκλειο

Κατολισθήσεις έχουν καταγραφεί σε ένα μεγάλο εύρος των οδικών δικτύων της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, ενώ από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κρήτης υπήρξε η ενημέρωση ότι έχει αποκλειστεί η παλαιά εθνική οδός από τον κόμβο Σταλίδας-Μοχού έως τον κόμβο Σισίου. Επίσης, έχει κλείσει το τμήμα του ΒΟΑΚ στην περιοχή Σεληναρίου, γιατί έχουν πέσει βράχοι στο οδόστρωμα. Τέλος, έχει κλείσει η 2η έξοδος Χερσονήσου του ΒΟΑΚ (πριν τη σήραγγα Σταλίδας με κατεύθυνση ανατολικά) γιατί έχει καταστραφεί το οδόστρωμα.

Αυτοψία από Αρναουτάκη

Τις πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές του δήμου Χερσονήσου επισκέφτηκε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Συνοδευόμενος από τον αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Νίκο Συριγωνάκη και τον δήμαρχο Χερσονήσου Γιάννη Σέγκο, παρουσία και του επικεφαλής Πολιτικής Προστασίας Μανόλη Παραβολιδάκη, έκανε αυτοψία σε Μάλια, Σταλίδα, Χερσόνησο και Ανάληψη, όπου καταγράφονται πρωτόγνωρες ζημιές εντός των οικισμών.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Αρναουτάκης, προτεραιότητα τις πρώτες ώρες της καταστροφής ήταν η ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής, ενώ αμέσως μετά το τέλος της κακοκαιρίας πρωτεύει η καταγραφή και η αποτύπωση των ζημιών. Σε συνεργασία με τον δήμαρχο, ο περιφερειάρχης Κρήτης ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία των αρμόδιων υπουργείων για να κινηθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες για την αποκατάσταση των ζημιών και τις απαιτούμενες αποζημιώσεις.

Μετρούν πληγές στο Καστέλι

Στο μεταξύ, με κομμένη την ανάσα οι κάτοικοι του δήμου Μινώα Πεδιάδος και στην ευρύτερη περιοχή του Καστελίου μετρούν τις πληγές τους. Μιλώντας στη «Νέα Κρήτη», ο κάτοικος του Σκλαβεροχωρίου Δημήτρης Μανιός τόνισε: «Εμείς σήμερα (σ.σ. χθες) δεν είχαμε ζημιές. Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά τις ευθύνες, τις ομολόγησε ο ίδιος ο δήμαρχος σε μας, λέγοντας ότι κατά τη σύμβαση του αεροδρομίου δεν υπήρχε καμιά αντιπλημμυρική μελέτη για την περιοχή.

Όπως μας ανέφερε χαρακτηριστικά, «τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις». Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και για τη διέλευση του δρόμου του ΒΟΑΚ που θα ενώνει το νέο διεθνές αεροδρόμιο δεν έχουν προβλεφθεί μια σειρά από σοβαρά ζητήματα.

Ετοιμότητα από Δήμο Φαιστού

Την προσοχή των δημοτών κι επισκεπτών του Δήμου εφιστά η Πολιτική Προστασία του Δήμου Φαιστού, εξαιτίας των συνεχιζόμενων βροχοπτώσεων που παρατηρούνται στα διοικητικά όρια του Δήμου. Στο πλαίσιο της εγρήγορσης και προετοιμασίας που υπάρχει, η δημοτική Αρχή προχώρησε στο κλείσιμο των ιρλανδικών διαβάσεων, ενώ υπάρχει διαρκής επικοινωνία τόσο με την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης, όσο και με τον αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου Νίκο Συριγωνάκη.

Η Πολιτική Προστασία του Δήμου Φαιστού συστήνει παράλληλα στους πολίτες να μη μετακινούνται από και προς τα συγκεκριμένα σημεία, να αποφεύγουν οποιαδήποτε άσκοπη μετακίνηση ή σημεία που πιθανά να δημιουργήσουν κατολισθήσεις, αλλά και να υπακούν στις υποδείξεις των ειδικών.

Οι απεγκλωβισμοί

Το βράδυ της Τρίτης 10 Νοεμβρίου, η Πυροσβεστική ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε επιχειρήσεις απεγκλωβισμού για 32 άτομα, που χρειάστηκε να μεταφερθούν σε ασφαλές σημείο, ενώ 70 κλήσεις έγιναν μέχρι το βράδυ χθες για άντληση υδάτων σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που εκδηλώθηκαν τις πρωινές ώρες της 10ης Νοεμβρίου, το Περιφερειακό Κέντρο Επιχειρήσεων Ηρακλείου Κρήτης έχει δεχτεί 400 κλήσεις κυρίως για αντλήσεις υδάτων, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 25 μεταφορές ατόμων σε ασφαλές σημείο.

Οι περιοχές όπου τα φαινόμενα εκδηλώθηκαν εντονότερα ήταν: Χερσόνησος, Ανισαράς, Γούβες, Γούρνες, Ανάληψη, Σταλίδα και Μάλια.

Επίσης, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρεθύμνου έχει δεχτεί 70 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 7 μεταφορές ατόμων σε ασφαλές σημείο.

Με εντολή του αρχηγού Π.Σ., αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης έχουν τεθεί σε κατάσταση γενικής επιφυλακής.

Δεδομένου ότι το φαινόμενο των έντονων βροχοπτώσεων είναι σε εξέλιξη, παρακαλούμε τους συμπολίτες μας στην περιφέρεια Κρήτης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, και σε περίπτωση εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών».

 

Κλειστά σχολεία

Κλειστά θα μείνουν και σήμερα, Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020, τα σχολεία σε Μυλοπόταμο και Χερσόνησο. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Μυλοποτάμου, η διακοπή των μαθημάτων αφορά σε βρεφονηπιακούς-παιδικούς σταθμούς, νήπια και δημοτικά.

Την ίδια στιγμή, τα μαθήματα σε γυμνάσια και λύκεια θα πραγματοποιηθούν κανονικά, καθώς γίνονται μέσω τηλεκπαίδευσης.

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

Οι περιοχές που δέχτηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής, με τα Μάλια, τα Αγριανά και το φράγμα Ποταμών να ξεχωρίζουν:

 • Μάλια: 308 χιλιοστά ύψους βροχής (τα οποία και ισοδυναμούν με ένα τόνο σε κάθε στρέμμα).
 • Αγριανά: 279 χιλιοστά ύψους βροχής.
 • Φράγμα Ποταμών: 293 χιλιοστά ύψους βροχής.
 • Μοχός: 198 χιλιοστά ύψους βροχής.
 • Τζερμιάδο Οροπεδίου Λασιθίου: 69 χιλιοστά ύψους βροχής.
 • Σταυράκια: 134 χιλιοστά ύψους βροχής.
 • Άγιος Μύρωνας: 134 χιλιοστά ύψους βροχής.
 • Επισκοπή Πεδιάδος: 167 χιλιοστά ύψους βροχής.
 • Ανώγεια: 121 χιλιοστά ύψους βροχής.
 • Νεάπολη Σητείας: 102 χιλιοστά ύψους βροχής.
 • Οροπέδιο Ασκύφου: 146 χιλιοστά ύψους βροχής.
 • Σέμπρωνας: 120 χιλιοστά ύψους βροχής.
 • Ανατολικό Ηράκλειο: 86 χιλιοστά ύψους βροχής.
 • Δυτικό Ηράκλειο: 90 χιλιοστά ύψους βροχής.

Επιστολή ΠΕΔ Κρήτης στον υπουργό Εσωτερικών

Με επείγουσα επιστολή προς τον υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιά, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης ζητά την άμεση κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας των Δήμων που πλήττονται από την κακοκαιρία και έχουν καταθέσει σχετικό αίτημα, καθώς και την έκτακτη χρηματοδότηση από το υπουργείο Εσωτερικών των Δήμων της Κρήτης για την αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων που προκαλούνται από τις θεομηνίες.

Στην επιστολή που εστάλη για το θέμα και υπογράφεται από τον πρόεδρο και τον γραμματέα της ΠΕΔ Κρήτης, κ. Κουράκη και κ. Μαλανδράκη, αντίστοιχα, αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Τη δεδομένη χρονική στιγμή, ιδιαίτερα και σοβαρότατα προβλήματα αντιμετωπίζουν καταρχήν οι δήμοι Χερσονήσου (τεράστιας κλίμακας καταστροφές), Μινώα Πεδιάδος, Οροπεδίου Λασιθίου και Αμαρίου, ενώ καθώς το κύμα της κακοκαιρίας είναι σε εξέλιξη υπάρχει ισχυρή πιθανότητα και άλλοι δήμοι της Κρήτης να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα και ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν καταστροφές στους δήμους αυτούς από την προηγούμενη κακοκαιρία του μηνός Οκτωβρίου.

Κύριε υπουργέ, για όλους τους παραπάνω λόγους παρακαλούμε όπως:

α) Να κηρυχθούν άμεσα σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας οι δήμοι που πλήττονται από την κακοκαιρία και έχουν καταθέσει σχετικό αίτημα,

β) Να χρηματοδοτηθούν έκτακτα από το υπουργείο Εσωτερικών οι Δήμοι της Κρήτης για την αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων που προκαλούνται από θεομηνίες.

Σαφής εκτίμηση των ζημιών από τις αρμόδιες Υπηρεσίες των ΟΤΑ θα πραγματοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Λόγω του επείγοντος της κατάστασης, παρακαλούμε για την άμεση ανταπόκρισή σας.

Σας ευχαριστούμε».

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares