Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Χαβάη: Εντυπωσιακές εικόνες απο την έκρηξη του ηφαιστείου «Μάουνα Λόα»-ΕΙΚΟΝΕΣ

Tο μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο στον κόσμο, το «Mάουνα Λόα» στη Χαβάη, εξερράγη για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 40 χρόνια.

Το ηφαίστειο «Μάουνα Λόα» της Χαβάης εξερράγη για πρώτη φορά από το 1984. Αν και η λάβα ρέει στη μία πλευρά του ηφαιστείου, η έκρηξη που σημειώθηκε χθες (28/11) στο Εθνικό Πάρκο Ηφαιστείων της Χαβάης δεν απειλεί τις κοινότητες, ανακοίνωσε το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ.

Κόκκινες αποχρώσεις από την έκρηξη φώτισαν τον ουρανό τη Δευτέρα λίγο πριν την αυγή, σύμφωνα με πλάνα που κατέγραψαν οι κάτοικοι στον κόλπο και την προβλήτα Kailua, κατά μήκος της δυτικής ακτής του Μεγάλου Νησιού. «Η λάμψη δεν μοιάζει με τίποτα που έχω δει. Ζω εδώ το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου», είπε ο Μάθιου Λιάνο στο CNN.

«Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι η έκρηξη θα παραμείνει στη Βορειοανατολική Ζώνη Ρήξης», τόνισε η υπηρεσία, αναφερόμενη σε μια περιοχή όπου ένα ηφαίστειο διασπάται, επιτρέποντας τη ροή λάβας. «Ηφαιστειακό αέριο και πιθανώς λεπτή τέφρα μπορεί να μεταφερθούν στον άνεμο».

«Οι επιβάτες προς το Διεθνές Αεροδρόμιο Hilo (ITO) ή το Διεθνές Αεροδρόμιο Ellison Onizuka Kona στο Keahole (KOA) θα πρέπει να επικοινωνήσουν με την αεροπορική τους εταιρεία πριν κατευθυνθούν στο αεροδρόμιο λόγω της ηφαιστειακής δραστηριότητας στο Mάουνα Λόα», σύμφωνα με το Υπουργείο Μεταφορών του κράτους.

Η Southwest Airlines δεν λειτούργησε χθες λόγω της έκρηξης, ανακοίνωσε η αεροπορική εταιρεία. Έχει ακυρώσει πέντε πτήσεις από και προς τη Χονολουλού, ανέφερε η Southwest. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας των ΗΠΑ «παρακολουθεί στενά την ηφαιστειακή έκρηξη και θα εκδώσει οδηγίες εναέριας κυκλοφορίας μόλις προσδιοριστεί το μέγεθος του νέφους τέφρας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις απειλής για τις κοντινές κοινότητες και δεν έχουν εκδοθεί εντολές εκκένωσης, ανέφεραν οι αρχές στο Twitter. Προληπτικά, δύο καταφύγια άνοιξαν, ακόμη και όταν «περίπου οι μισές» από τις καταγεγραμμένες εκρήξεις Mάουνα Λόα παρέμειναν στην περιοχή της κορυφής χωρίς να απειληθούν κατοικημένες περιοχές, σύμφωνα με άλλο πρακτορείο tweet.

Παρ’ολα αυτά η έκρηξη μπορεί να βλάψει οχήματα και κτήρια, να μολύνει τα αποθέματα νερού, να διαταράξει τα αποχετευτικά και ηλεκτρικά συστήματα και να βλάψει ή να «σκοτώσει» τη βλάστηση, ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία, ενώ η ηφαιστειακή τέφρα μπορεί να ερεθίσει τα μάτια και τους πνεύμονες.

«Άτομα με αναπνευστικές ασθένειες θα πρέπει να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους για να αποφύγουν να εισπνεύσουν τα σωματίδια τέφρας και οποιοσδήποτε βγει έξω θα πρέπει να καλύψει το στόμα και τη μύτη του με μάσκα ή πανί», προειδοποίησαν οι ειδικοί.

Σε περίπου 4.000 τετραγωνικά μίλια, η Χαβάη, ή το Μεγάλο Νησί, είναι το μεγαλύτερο σε μέγεθος της αλυσίδας της Χαβάης, αλλά έχει πληθυσμό λίγο περισσότερο από 200.000 άτομα, σύμφωνα με το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ, ή λιγότερο από 50 άτομα ανά τετραγωνικό μίλι. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού βρίσκεται σε πόλεις και κοινότητες γύρω από την ακτή.

Ένας από τους μεγαλύτερους μεμονωμένους ορεινούς όγκους στον κόσμο, το Mauna Loa, που σημαίνει «Μακρύ Βουνό» στα Χαβάη, υψώνεται στα 13.677 πόδια (4.169 μέτρα) πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και αποτελεί τη μισή έκταση του νησιού. Ο τρούλος του έχει μήκος 75 μίλια (120 km) και πλάτος 64 μίλια (103 km).

newsbomb.gr

Shares