Πέμπτη , 28 Σεπτεμβρίου 2023
Τελευταία Νέα

Χάθηκε στις λάσπες το 5% του ΑΕΠ – Το 1/3 της εγχώριας αγροτικής παραγωγής δεν υπάρχει πια

Η καταστροφή στη Θεσσαλία είναι ανυπολόγιστη. Τόσο απλά.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι κι όσο περνά ο καιρός τόσο θα το αντιλαμβάνεται όλη η Ελλάδα. Εκτός από την ανθρώπινη διάσταση υπάρχει και η οικονομική. Ας δούμε ορισμένα στοιχεία.

Η Θεσσαλία είναι η τρίτη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας με πληθυσμό 688.255 κατοίκους (απογραφή 2021) και με συμμετοχή στο συνολικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της τάξεως του 5,5% (άνω των 10 δισ. ευρώ), είναι ο μεγαλύτερος τροφοδότης της χώρας σε αγροτικά προϊόντα, κρέας, γάλα, τυρί κ.ο.κ. Το αρνητικό αποτύπωμα που θα αποκαλυφθεί με την απόσυρση των υδάτων από τεράστιες εκτάσεις του θεσσαλικού κάμπου, αλλά και του νομού Μαγνησίας, θα προκαλέσει σοκ.

Πόσα προσφέρουν οι πληγείσες περιοχές

Ας δούμε όμως τι προέρχεται από τις πληγείσες περιοχές. H φυτική παραγωγή στη Θεσσαλία, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των λοιπών περιφερειών της Ελλάδας στο σκληρό σιτάρι και το κριθάρι (το ένα τρίτο της ελληνικής παραγωγής σε ποσότητα και για τα δύο προϊόντα).

Αυτή τη στιγμή η συγκομιδή στα σιτηρά έχει ολοκληρωθεί, ωστόσο από τις πρώτες εκτιμήσεις έχουν καταστραφεί μεγάλες ποσότητες μέσα στις αποθήκες. Το πόσες ακριβώς θα καταγραφεί στο επόμενο διάστημα. Είναι δεδομένο, πάντως, ότι θα υπάρξει πρόβλημα στην επάρκεια και στις τιμές των σιτηρών. Επίσης, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η νέα καλλιεργητική περίοδος για τα σιτηρά ξεκινά τον Νοέμβριο και είναι άγνωστο αν θα είναι εφικτή η εκκίνηση ή πόσες από τις εκτάσεις που έχουν πλημμυρίσει θα είναι σε κατάσταση να καλλιεργηθούν.

Στιγμιότυπο 2023 09 09 7.21.51 πμ

Επίσης, η Θεσσαλία είναι η πρώτη περιφέρεια στην παραγωγή βιομηχανικών φυτών (38% της παραγωγής βαμβακιού, 52,8% της παραγωγής βιομηχανικής ντομάτας) και σε αρκετά φρούτα και ξηρούς καρπούς (αχλάδια 54,7%, αμύγδαλα 51,7%, κάστανα 39,5%, καρύδια 26,3%). Μεγάλη επίσης είναι και η παραγωγή καλαμποκιού, που επίσης στην πλειονότητά του δεν έχει συγκομισθεί.

Όσον αφορά τη ζωική παραγωγή, στον σημαντικότερο κλάδο της κτηνοτροφίας που είναι η αιγοπροβατοτροφία, στη Θεσσαλία παράγεται το 19,4% του εγχώριου πρόβειου γάλακτος και το 13,7% του εγχώριου αιγείου γάλακτος. Ακολουθούν η βοοτροφία που παράγει το 18,5% της ελληνικής παραγωγής βόειου κρέατος και το 19,7% του βόειου γάλακτος και η χοιροτροφία που παράγει το 10% της εθνικής παραγωγής χοιρινού κρέατος. Στον κλάδο τροφίμων-ποτών, ο τομέας των γαλακτοκομικών προϊόντων είναι ο πιο σημαντικός.

Οι επιχειρήσεις της περιφέρειας Θεσσαλίας παράγουν το 40% των μαλακών τυριών και το 25% των σκληρών τυριών, έχοντας την εθνική πρωτιά.

Σημαντικές επιδόσεις έχει και ο κλάδος των ποτών (οίνοι, αποστάγματα). Οι επιχειρήσεις του κλάδου οινοποιούν τη μεγαλύτερη ποσότητα σταφυλιών από αυτή που παράγεται στην περιφέρεια (ενώ διαθέτει το 6% των αμπελιών, οινοποιείται το 10,3% της παραγωγής).

Στη Θεσσαλία, ο αγροδιατροφικός κλάδος δίνει τις μισές σχεδόν εξαγωγές της περιφέρειας, με το 41% προέρχεται από τα γαλακτοκομικά και το 37% από μεταποιημένα λαχανικά και φρούτα.

thessalia
Χωριά ολόκληρα χάθηκαν κάτω από το νερό. REUTERS/Stergios Spiropoulos

Σε αναζήτηση στέγης

Αυτή τη στιγμή σίγουρα προέχει η διάσωση των εγκλωβισμένων ανθρώπων. Η επόμενη μέρα θα είναι τραγικά δύσκολη για την περιφέρεια. Πάρα πολλοί κάτοικοι θα πρέπει να αναζητήσουν στέγη καθώς πάρα πολλά σπίτια έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές. Θα πρέπει να εξασφαλίσουν μεταφορικά μέσα, αφού πολλαπλάσια είναι τα αυτοκίνητα που έχουν καταστραφεί, όπως επίσης και οι υποδομές (δρόμοι, γέφυρες κ.ο.κ). Μετά από πολλούς μήνες Η γενική εκτίμηση είναι ότι για να «πάρει μπρος» η οικονομία της ευρύτερης περιοχής θα χρειαστεί διάστημα πολλών μηνών.

Ένα μεγάλο ζήτημα που προκύπτει είναι πόσες εκτάσεις έχουν καταστεί μη καλλιεργήσιμες, αλλά και ποια είναι η ποιότητα των υδάτων που τις έχουν κατακλύσει. Έχουν μολυνθεί με φυτοφάρμακα, καύσιμα ή οτιδήποτε άλλο επιβαρυντικό. Επίσης σημαντικό ζήτημα είναι πόσα παραγωγικά ζώα έχουν χαθεί κάτω από τα νερά και πώς θα γίνει η διαχείριση της καταστροφής από εδώ και πέρα.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares