Κυριακή , 25 Οκτωβρίου 2020
Τελευταία Νέα

Χάος στο Χονγκ Κονγκ: Συμπλοκές διαδηλωτών με την αστυνομία, χρήση δαρκυγόνων….

Χάος στο Χονγκ Κονγκ: Συμπλοκές διαδηλωτών με την αστυνομία, χρήση δαρκυγόνων....

Δακρυγόνα και πάλι στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ που διαδηλώνει κατά του Πεκίνου

Το 22ο συνεχόμενο Σαββατοκύριακο διαμαρτυριών διανύει το Χονγκ Κονγκ, με την αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει συλλαλητήριο – με τη συμμετοχή χιλιάδων αντικυβερνητικών διαδηλωτών, πολλών ντυμένων στα μαύρα και φορώντας μάσκες – στο Βικτόρια Παρκ, έναν παραδοσιακό τόπο διαδηλώσεων και καθιστικών διαμαρτυριών, και τους γύρω δρόμους.

Η μαζική αυτή κινητοποίηση προέκυψε μετά από κάλεσμα αντικυβερνητικών ακτιβιστών για μια παγκόσμια «επείγουσα έκκληση» για αυτονομία στο Χονγκ Κονγκ, στο οποίο είχαν δοθεί εγγυήσεις για τις ελευθερίες του, όταν επέστρεψε από τη βρετανική στην κινεζική κυριαρχία, το 1997.

Πολλοί διαδηλωτές έψαλλαν τον βρετανικό και τον αμερικανικό εθνικό ύμνο κυματίζοντας σημαίες πολλών εθνών, ενώ κάποιοι άλλοι φώναζαν συνθήματα υπέρ της ανεξαρτησίας, κάτι το οποίο αποτελεί την κόκκινη γραμμή για τους ηγέτες του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος στο Πεκίνο, οι οποίοι έχουν ορκιστεί να «συνθλίψουν» όποιον προβάλει μια τέτοια αξίωση.

Η αστυνομία κάλεσε από τα μεγάφωνα το πλήθος στο πάρκο να διαλυθεί, λέγοντας ότι θα ασκηθεί δίωξη στους διαδηλωτές για παράνομη συγκέντρωση. Στη συνέχεια, προειδοποίησε με μια μαύρη σημαία ότι θα ρίξει δακρυγόνα και οι ακτιβιστές άρχισαν να τρέχουν προς τις εξόδους του πάρκου, ενώ κάποιοι από αυτούς πετούσαν τούβλα κατά των αστυνομικών.

Λίγο αργότερα, έγινε γνωστό ότι η αστυνομία έριξε δακρυγόνα για να διαλύσει συγκεντρώσεις και σε άλλα σημεία του Χονγκ Κονγκ, κοντά στο αρχηγείο της αστυνομίας στην Γουάν Τσάι, όπως και στο κέντρο της πόλης.

Η σημερινή διαδήλωση δεν έχει λάβει την επίσημη έγκριση της αστυνομίας, όπως απαιτείται, αλλά αυτό δεν απέτρεψε ούτε τους προηγούμενους μήνες τους διαδηλωτές να συγκεντρωθούν στους δρόμους της πόλης.

Ο γνωστός φιλοδημοκρατικός ακτιβιστής Τζόσουα Γουόνγκ ζήτησε χθες Παρασκευή τη συμμετοχή 100.000 ανθρώπων σε μια πορεία στο Χονγκ Κονγκ. Οι αντικυβερνητικοί ακτιβιστές κατεβαίνουν στους δρόμους της ημιαυτόνομης αυτής περιοχής της Κίνας, εδώ και πέντε μήνες, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τον – σύμφωνα με τους ίδιους – αυξανόμενο έλεγχο του Πεκίνου επί του Χονγκ Κονγκ, το οποίο επέστρεψε στην κινεζική κυριαρχία το 1997, στο πλαίσιο της φόρμουλας «μια χώρα, δύο συστήματα», με στόχο να δοθούν εγγυήσεις για ελευθερίες που δεν απολαμβάνουν οι κάτοικοι της ηπειρωτικής Κίνας.

Το Πεκίνο αρνείται την όποια παρέμβαση και έχει κατηγορήσει ξένες κυβερνήσεις, όπως των ΗΠΑ και της Βρετανίας, ότι προκαλούν προβλήματα.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε χθες ότι το Χονγκ Κονγκ θα πρέπει να αναζητήσει τρόπους για την αποκλιμάκωση της έντασης και την εξεύρεση πολιτικής λύσης, καλώντας τους διαδηλωτές και τις αρχές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

Η Κίνα από την πλευρά της, ανακοίνωσε ύστερα από συνεδρίαση της ηγεσίας της χώρας, ότι θα θωρακίσει την ευημερία του Χονγκ Κονγκ και θα προστατεύσει την εθνική ασφάλεια.

Στις πρόσφατες συγκεντρώσεις, κάποιοι διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ έχουν εκτοξεύσει βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών, έχουν ανάψει φωτιές και έχουν βανδαλίσει κυβερνητικά κτίρια και επιχειρήσεις, ιδιαίτερα αυτές που θεωρούνται φιλοκινεζικές. Οι αστυνομικοί απαντούν με δακρυγόνα, σπρέι πιπεριού, σφαίρες καουτσούκ, εκτοξευτήρες νερού και σε μερικές περιπτώσεις και με αληθινά πυρά.

 

 

efsyn.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares