Τρίτη , 4 Οκτωβρίου 2022
Τελευταία Νέα

Χάος και ανταρσία στον Λίβανο με διαδηλωτές να έχουν εισβάλλει στο υπουργείο ενέργειας

Ο Διοικητής του Λιβανικού Στρατού στρατηγός Τζόζεφ Αούν δήλωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας «δεν θα επιτρέψουν στο χάος ή τη διαμάχη να βρει τον δρόμο της προς τη χώρα μας», απευθυνόμενος στο στρατιωτικό προσωπικό με την ευκαιρία της 77ης Ημέρας Στρατού.

Υποσχόμενος να αποτρέψει οποιεσδήποτε προσπάθειες αποσταθεροποίησης του κράτους, δήλωσε: «Ανησυχούμε για τη συνοχή και τη συνέχεια του ιδρύματός μας στην εκτέλεση των αποστολών του, μαζί με την ασφάλεια και τη σταθερότητα του Λιβάνου». Η προειδοποίηση του αρχηγού του στρατού ήρθε καθώς Λιβανέζοι διαδηλωτές εισέβαλαν στο Υπουργείο Ενέργειας στη Βηρυτό την Πέμπτη, φωνάζοντας: «Θα συνεχίσουμε το ταξίδι ως ελεύθεροι επαναστάτες μέχρι την πτώση της κυριαρχίας των τραμπούκων». Οι διαδηλωτές που ζήτησαν να συναντηθούν με τον υπουργό Ενέργειας Ουαλίντ Φαγιάντ δεν είχαν πρόσβαση στα γραφεία του υπουργείου από τις δυνάμεις εσωτερικής ασφάλειας. Από το ισόγειο, διαμαρτυρήθηκαν για τις διακοπές ρεύματος και την αδυναμία του Λιβανέζικου λαού να πληρώσει τα τέλη ιδιωτικής γεννήτριας. Ένας διαδηλωτής από το Ακκάρ, στο βόρειο Λίβανο, είπε: «Υπήρχε διακοπή ρεύματος στο Ακκάρ εδώ και μήνες.

Τι κάνετε, ως υπάλληλοι, στα γραφεία σας, παίρνοντας τους μισθούς σας καθώς πνιγόμαστε στο σκοτάδι;» Ένας άλλος διαδηλωτής είπε: «Παίρνουμε μισή ώρα ρεύμα κάθε εβδομάδα και τα τέλη ιδιωτικής γεννήτριας είναι περισσότερα από 200 δολάρια. Έχε λίγο έλεος!» Ο ακτιβιστής Wassef Al-Harake τόνισε ότι «οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν σε όλα τα υπουργεία». Και πρόσθεσε: «Απαιτούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια. Έκρυβαν αλεύρι για να το πουλήσουν σε ακριβές τιμές μέχρι να αρθεί πλήρως η επιδότηση, όπως ακριβώς και άλλα επιδοτούμενα είδη. «Οι άνθρωποι δεν μπορούν πλέον να το ανεχθούν αυτό. Τους στερούνται ρεύμα, ψωμί και φάρμακα». Συμπλοκή σημειώθηκε μεταξύ διαδηλωτών και εργαζομένων στο υπουργείο που συνδέονται με το Ελεύθερο Πατριωτικό Κίνημα.

Ο Al-Harakeh είπε ότι «θα υπάρξουν περισσότερες αντιπαραθέσεις παντού με τις αρχές και οι ειρηνικές διαφορές είναι η μόνη λύση». Το Σωματείο Εργαζομένων και Εργαζομένων Ηλεκτρικής Ενέργειας του Λιβάνου ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι συμμετέχει στην αδιάλειπτη απεργία των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα για να διαμαρτυρηθεί για την αποτυχία ένταξής τους σε δημόσιους θεσμούς και ανεξάρτητα συμφέροντα.

Ο Πρόεδρος του Γενικού Εργατικού Συνδικάτου Μπεχάρα Αλ-Ασμάρ κάλεσε τον δημόσιο τομέα να ξαναρχίσει την εργασία του μετά από μια απεργία αορίστου χρόνου που διήρκεσε σχεδόν πέντε μήνες. Διαβεβαίωσε ότι «ένα άλλο διάταγμα θα εκδοθεί την επόμενη εβδομάδα που θα εξισώσει τους δημόσιους φορείς, τα ανεξάρτητα συμφέροντα, τους δήμους, τα κυβερνητικά νοσοκομεία, την κοινωνική ασφάλιση και την Télé Liban με τον δημόσιο τομέα, όσον αφορά την επιχορήγηση παραγωγής». Οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών ξανάρχισαν τις εργασίες τους την Πέμπτη για την ολοκλήρωση της πληρωμής των μισθών σε πολίτες, στρατιωτικούς και συνταξιούχους. Καθώς σχηματίζονται μεγαλύτερες ουρές μπροστά από τα αρτοποιεία, έχουν ξεσπάσει περισσότερες διαφωνίες μεταξύ ιδιοκτητών αρτοποιείων και ανθρώπων που περιμένουν να αγοράσουν ψωμί — και μεταξύ των ίδιων των ανθρώπων.

Ο Antoine Seif, επικεφαλής του Συνδικάτου των Ιδιοκτητών Αρτοποιίας στο Mont-Liban, δήλωσε: «Ενώ υποτίθεται ότι θα λάβαμε 27.000 τόνους σιταριού τον Ιούνιο, λάβαμε μόνο μια ποσότητα 7.000 ή 8.000 τόνων. Αν το σιτάρι είναι λαθραία, αυτό είναι ευθύνη του κράτους. «Ο λόγος της κρίσης δεν είναι αποτέλεσμα κακής χρήσης σιταριού. Ο λόγος είναι η έλλειψη σιταριού». Διευκρίνισε ότι «το Υπουργείο Οικονομίας και Εμπορίου έχει δημιουργήσει έναν μηχανισμό για τη δίκαιη διανομή του σιταριού στους φούρνους και ελπίζουμε να τελειώσει η κρίση». Στην ομιλία του προς το προσωπικό του στρατού, ο Αούν είπε επίσης: «Περνάτε εξαιρετικές περιστάσεις, και, όπως και ο λαός μας, υποφέρετε από μια οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση που ξεκίνησε πριν από περίπου τρία χρόνια και οδήγησε στην παράλυση των περισσότερων κρατικών τομέων και θεσμικών οργάνων, με αποτέλεσμα αρνητικές επιπτώσεις σε διάφορους τομείς.

«Ο στρατιωτικός θεσμός από μόνος του είναι ακόμη έτοιμος να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες του απέναντι στην πατρίδα και τον λαό της, με αποφασιστικότητα και πεποίθηση». Ο Αούν πρόσθεσε: «Παλεύετε για επιβίωση, καθώς ο Λίβανος σας χρειάζεται απεγνωσμένα σήμερα. «Συνεχίστε να είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε όλους τους κινδύνους», είπε, αναφερόμενος σε ποικίλες απειλές όπως το Ισραήλ, η τρομοκρατία και τα ναρκωτικά.

πηγή: arabnews.com

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares