Σάββατο , 25 Ιουνίου 2022
Τελευταία Νέα

Χάνει το Σεβεροντονέτσκ η Ουκρανία

Η μάχη για την κατάληψη του Σεβεροντονέτσκ έχει χαθεί και φαίνεται ότι η Ουκρανία το ξέρει. Γι’ αυτό και έχει δοθεί διαταγή στις ουκρανικές δυνάμεις να εγκαταλείψουν την πόλη, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας ελέγχουν πλέον οι Ρώσοι. Από την εισβολή της Ρωσίας, στην πόλη της ανατολικής Ουκρανίας έχουν δοθεί μερικές από τις σφοδρότερες μάχες του πολέμου που πλέον διαρκεί 4 μήνες.

Οι οδομαχίες στο Σεβεροντονέτσκ μαίνονται εδώ και σχεδόν έναν μήνα, με τη Ρωσία να κερδίζει αργά αλλά σταθερά έδαφος και την Ουκρανία να επιλέγει την υποχώρηση. Πλέον, είναι μια ανάσα από το να ελέγχει όλο το Λουγκάνσκ.

Οι ουκρανικές δυνάμεις «θα πρέπει να αποχωρήσουν» από το Σεβεροντονέτσκ, δήλωσε σήμερα (24.06.2022) ο κυβερνήτης της επαρχίας. «Το να παραμένουμε σε θέσεις που βομβαρδίζονται συνεχώς εδώ και μήνες απλώς και μόνο για να παραμείνουμε εκεί δεν έχει νόημα», δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Λουγκάνσκ Σέρχι Χαϊντάι μιλώντας σε τηλεοπτικό δίκτυο. Δεν εξήγησε αν τα ουκρανικά στρατεύματα θα αποχωρήσουν αμέσως ή το χρονοδιάγραμμα για την αποχώρησή τους από το Σεβεροντονέτσκ.

Εξάλλου στον λογαριασμό του στο Telegram επεσήμανε: «Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις πρέπει να αποχωρήσουν από το Σεβεροντονέτσκ. Έχουν λάβει τη σχετική εντολή».

Σύμφωνα με τον Χαϊντάι, το Σεβεροντονέτσκ «έχει σχεδόν μετατραπεί σε ερείπια» λόγω των συνεχών βομβαρδισμών. «Όλες οι βασικές υποδομές έχουν καταστραφεί. Το 90% της πόλης έχει υποστεί ζημιές, το 80% των σπιτιών θα πρέπει να κατεδαφιστούν», πρόσθεσε.

 

Η Ρωσία «σφυροκοπά» το Λουγκάνσκ – Περικυκλώνουν χωριά, κίνδυνος για Λισιτσάνσκ και Μπορίβσκε

Η μάχη για την πόλη είναι κρίσιμη καθώς η Ρωσία επιθυμεί να την καταλάβει προκειμένου να ελέγξει την υπόλοιπη επαρχία Λουγκάνσκ. Αν πέσει το Σεβεροντονέτσκ, στα χέρια των Ουκρανών θα παραμένει μόνο η Λισιτσάνσκ.

Η επαρχία Λουχάνσκ μαζί με το Ντονέτσκ αποτελούν την κοιλάδα του Ντονμπάς, την οποία η Ρωσία και οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία θέλουν να καταλάβουν.

«Από πολλές απόψεις η τύχη του Ντονμπάς αποφασίζεται εκεί», είχε δηλώσει πρόσφατα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναφερόμενος στο Σεβεροντονέτσκ.

 

newsit.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares