Δευτέρα , 6 Φεβρουαρίου 2023

Χάνει την ανοδική δυναμική το Χρηματιστήριο Αθηνών

Σε αναδίπλωση βρίσκονται αυτήν την ώρα οι αγοραστές στο χρηματιστήριο Αθηνών, αφήνοντας την “επιχείρηση” δοκιμασίας των 970 μονάδων, καθώς τα μηνύματα από την άλλη όχθη του Ατλαντικού δεν φαίνεται να είναι ενθαρρυντικά, ανακόπτοντας τη διάθεση ανάληψης ρίσκου.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,08% στις 965,06 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 55 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 20 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,07% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.338,50 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,19% στις 701,36 μονάδες.

Χάνει την ανοδική δυναμική το Χρηματιστήριο Αθηνών

Χάνει την ανοδική δυναμική το Χρηματιστήριο Αθηνών
Αν και το ΧΑ προσπάθησε νωρίτερα να κινηθεί στη ζώνη των 970 μονάδων, τα μηνύματα των αποτελεσμάτων των αμερικανικών τραπεζών, ειδικά στο μέτωπο του σχηματισμού περισσότερων προβλέψεων λόγω επικείμενης ύφεσης, ανέκοψαν τις προσπάθειες. Ήδη πολλοί τίτλοι στο ΧΑ πέρασαν σε αρνητικό έδαφος, ενώ η άνοδος του τραπεζικού κλάδου ανεστράφη.

Πάντως, μετά από τρεις ημέρες συσσώρευσης, το ΧΑ έκανε την πρώτη αναγνωριστική πτήση προς τις 970 μονάδες, δείχνοντας ότι είχε κάνει τις απαραίτητες μικροδιορθώσεις για να δύναμη από τα δικά του καύσιμα για την προσέγγιση των υψηλών του 2022 (973 μονάδες). Επίσης, το θετικό ήταν ότι παρά αυτές οι μικροδιορθώσεις, η βελόνα του Γενικού Δείκτη δεν έχασε τις 960 μονάδες, παραμένοντας σε θέση μάχης, της μεγαλύτερης των τελευταίων μηνών. Και αυτό διότι δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν ότι θα είναι το τελευταίο δύσκολο σκαλοπάτι πριν το ΧΑ αντιμετωπίσει τον φόβο των 1.000 μονάδων.

Ίσως, όμως αυτή η χρονική στιγμή συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες για να γίνει το μεγάλο βήμα, καθώς οι διεθνείς αγορές βρίσκονται σε φάση ανάκαμψης, έχοντας περιθώρια μέχρι να αναμετρηθούν και αυτές με την έξοδο από την φάση της bear market. Επίσης, μία καλύτερη εικόνα την ελληνικής κεφαλαιαγοράς θα ενισχύσει το αφήγημα της κυβέρνησης προεκλογικά, καθώς οι 1.000 μονάδες έχουν συνδεθεί και με τα όρια της προηγούμενης 7ετίας της δεύτερης φάσης εσωστρέφειας που πέρασε το ΧΑ κατά την πολυετή δημοσιονομική κρίση. Και το τελευταίο ενισχύεται και με την αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών 10ετών ομολόγων, οι οποίες έχουν επιστρέψει στη ζώνη του 4%.

Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, ο Ελλάκτωρας σημειώνει κέρδη 4,50%, με τον Σαράντη και την Quest να ακολουθούν με +4,02% και +3,08% αντίστοιχα. Στο +1,26% είναι η Motor Oil, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Μυτιληναίος, Λάμδα, ΟΛΠ, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, Εθνική και Alpha Bank.

Στον αντίποδα, η Βιοχάλκο χάνει 2,31% και ο ΟΤΕ είναι στο -1,09%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Coca Cola, ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, Τιτάν, ΕΛΧΑ, Eurobank, Autohellas, Aegean και Πειραιώς.

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα, capital.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares