Τετάρτη , 17 Αυγούστου 2022

Champions League Οι οπαδοί της Λίβερπουλ κατηγορήθηκαν άδικα για το χάος ισχυρίζεται Γάλλος πολιτικός

Οι οπαδοί της Λίβερπουλ κατηγορήθηκαν άδικα για το χάος που επικράτησε στον τελικό του Champions League της περασμένης σεζόν στο Παρίσι για να «αποσπάσει την προσοχή» από την αποτυχία των διοργανωτών, σύμφωνα με έκθεση της γαλλικής Γερουσίας.

Η Γερουσία έχει ακούσει από τους υποστηρικτές της Λίβερπουλ, τη γαλλική αστυνομία και κυβερνητικούς αξιωματούχους και τον διευθυντή εκδηλώσεων της UEFA, Μάρτιν Κάλεν, από τον αγώνα στις 28 Μαΐου, ο οποίος ξεκίνησε με καθυστέρηση μεγαλύτερη από μισή ώρα.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Gerald Darmanin, είπε αρχικά ότι οι οπαδοί της Λίβερπουλ χωρίς εισιτήρια ευθύνονται για τη συσσώρευση πλήθους στην περίμετρο του Stade de France, με την αστυνομία να χρησιμοποιεί δακρυγόνα στους οπαδούς καθώς περίμεναν να εισέλθουν. Η προσωρινή έκθεση των ευρημάτων, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, ανέφερε: «Είναι άδικο να θέλαμε να κάνουμε τους υποστηρικτές της ομάδας του Λίβερπουλ να φέρουν την ευθύνη για τις αναταραχές που σημειώθηκαν, όπως έκανε ο υπουργός Εσωτερικών για να αποσπάσει την προσοχή από την αδυναμία το κράτος να διαχειριστεί επαρκώς τα πλήθη που είναι παρόντα και να περιορίσει τη δράση πολλών εκατοντάδων βίαιων και συντονισμένων παραβατών».

Η έκθεση διαπίστωσε ότι το χάος είχε προκληθεί από μια «αλυσίδα γεγονότων και δυσλειτουργιών» τις ημέρες και τις ώρες πριν από την έναρξη. «Τα συστήματα που τέθηκαν σε εφαρμογή είχαν μεγάλες ελλείψεις σε ό,τι αφορά την ευφυΐα (απουσία χούλιγκαν αλλά παρουσία παραβατών σε μεγάλο αριθμό), τις διαδρομές μεταφοράς για οπαδούς (αφαίρεση διαδρομής αποβίβασης στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου) και ανεπαρκή επικοινωνία ,” είπε. «Δεν προέκυψαν προβλήματα μόνο στην εκτέλεση. Ανοδικά, τα σενάρια κρίσης επεξεργάστηκαν ανεπαρκώς και δεν επέδειξαν την απαραίτητη ευελιξία απέναντι σε τόσα πολλά απρόβλεπτα γεγονότα». Η έκθεση της Γερουσίας ανέφερε ότι οι γαλλικές αρχές πρέπει να πάρουν μαθήματα από τη «σοβαρή συλλογική αποτυχία» και να τα εφαρμόσουν στη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ράγκμπι του επόμενου έτους και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024. Η έκθεση περιέγραψε τη διαχείριση του συστήματος έκδοσης εισιτηρίων από την ΟΥΕΦΑ ως «ακατάλληλη» και επέκρινε την έλλειψη εκπαίδευσης για τους αγωνοδίκες, οι οποίοι, όπως είπε, κατακλύζονταν γρήγορα. Η UEFA δεν είχε θέσει σε εφαρμογή ένα σύστημα εκ των προτέρων για τον εντοπισμό της έκτασης των πλαστών, διαπίστωσε η Γερουσία.

Η έκθεση ανέφερε ότι η γαλλική ομοσπονδία ποδοσφαίρου (FFF) είχε εντοπίσει 2.471 πλαστά εισιτήρια, 1.644 στο νότιο τμήμα του γηπέδου που είναι αφιερωμένο στους οπαδούς της Λίβερπουλ. Ανέφερε επίσης ότι η απόφαση να διεξαχθεί ένας πρώτος έλεγχος για την εγκυρότητα των εισιτηρίων σε σημεία ασφαλείας πριν από τον έλεγχο είχε ως αποτέλεσμα να αποκλειστούν τα σημεία ελέγχου.

Η Γερουσία συνέστησε τη θέσπιση ασφαλούς έκδοσης εισιτηρίων για τέτοια μεγάλα γεγονότα και βελτιώθηκε ο συντονισμός μεταξύ των αεροσυνοδών και της αστυνομίας. Η αστυνόμευση επηρεάστηκε από ένα «παλαιωμένο όραμα» Βρετανών οπαδών, ανέφερε η έκθεση, καθώς οι αξιωματικοί προετοιμάζονταν για μια εισροή χούλιγκαν, παρά από ένα σχέδιο που χτίστηκε γύρω από την απόλαυση των υποστηρικτών και την ευκολία πρόσβασής τους στον χώρο. «Το να καλωσορίσουμε τους υποστηρικτές σε ένα εορταστικό περιβάλλον είχε παραμεληθεί», ανέφερε.

 

Πηγή: The Guardian

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares