Πέμπτη , 11 Αυγούστου 2022
Τελευταία Νέα

ΧΑΜΟΣ με τον Κορωνοϊό: «Σαφάρι» Κινέζων για μια μάσκα ακόμα και μέσω Ελλάδας…(ΦΩΤΟ)

Συνεχείς οι νέες παραγγελίες από την Κίνα σε ελληνικές εταιρείες για προστατευτικές μάσκες – Κινέζος ζήτησε 6.000 κομμάτια από ελληνικό φαρμακείο – Ελλείψεις στην ελληνική αγορά, αναφέρει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος…

Όπως αποκαλύπτει σήμερα το protothema.gr, οι ελληνικές εταιρίες που εισάγουν προστατευτικές ιατρικές μάσκες δεν μπορούν πλέον να ικανοποιήσουν την αυξημένη ζήτηση ούτε για λογαριασμό των Κινέζων υπηκόων που τις αγοράζουν με τα τσουβάλια για να τις στείλουν απευθείας στην πατρίδα τους προκειμένου να προστατευτούν από τον κορωνοϊό.

Οι Έλληνες εισαγωγείς προβλέπουν ότι σε περίπτωση που «σκάσει» το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα, πιθανότατα να μην υπάρχει μάσκα διαθέσιμη στα φαρμακεία, «ούτε για δείγμα» όπως χαρακτηριστικά λένε.

Μάλιστα χθες ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς, μιλώντας στο protothema.gr επισήμανε ότι από την περασμένη βδομάδα έχει παρατηρηθεί έλλειψη σε ιατρικές μάσκες, προσθέτοντας, ότι δεν γνωρίζει πότε οι προμηθευτές θα είναι σε θέση να γεμίσουν ξανά τα ράφια των φαρμακείων.

«Ζητάνε 1.000.000 κομμάτια και εμείς έχουμε 1.000, αυτή είναι η αναλογία» αναφέρει ο κ. Αθανάσιος Παρασκευόπουλος, ιδιοκτήτης της εταιρίας “3M”- από τις μεγαλύτερες εταιρίες εισαγωγής ιατρικών προστατευτικών μασκών. Η εν λόγω εταιρία εισάγει τα μοντέλα FFP2 και FFP3 που ενδείκνυνται για την προστασία από την εξάπλωση επιδημιών, όπως ο κορωνοϊός.

«Την περασμένη βδομάδα έρχονταν παραγγελίες από 50.000 κομμάτια και πάνω, όχι μόνο στη δική μας εταιρία» συνεχίζει ο κ. Παρασκευόπουλος, τονίζοντας ότι «εμείς μπορεί να βάζουμε παραγγελίες αλλά δεν ξέρουμε τι θα εκτελεστεί από τα εργοστάσια. Ξέρουμε επίσης ότι ήδη παρατηρούνται ελλείψεις στα φαρμακεία».

Θα προσθέσει δε ότι οι αποθήκες της εταιρίας είναι άδειες, καθώς ότι στοκ υπήρχε έχει πλέον εξαφανιστεί. Οι Κινέζοι που ζουν στη χώρα μας λειτουργούν όπως τα μυρμήγκια. Συντονίζονται, πιθανόν υπό τις οδηγίες της πρεσβείας τους και βγαίνουν στην αγορά για να μαζέψουν και την παραμικρή διαθέσιμη ιατρική μάσκα προκειμένου να τις στείλουν αεροπορικώς στη Κίνα το συντομότερο δυνατό.

«Αυτό που μας προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι ενδιαφέρονται να αγοράσουν ακόμη και χειρουργικές μάσκες που δεν είναι αποτελεσματικές απέναντι στην επιδημία του κορωνοϊού» προσθέτει ο κ. Παρασκευόπουλος.

H φαρμακοποιός του Art Pharmacies στον Πειραιά, Ελισάβετ Πουλοκέφαλου συμπληρώνει ότι πριν από δυο μέρες ήρθε στο φαρμακείο παραγγελία από Κινέζο πελάτη για 6.000 τεμάχια, τα οποία προορίζονται για την πατρίδα του.

Η Νεκταρία Μπαρέλου η οποία ασχολείται με ενοικίαση σκαφών αναψυχής, σε συζήτηση που είχε με συνεργάτη της στο Πεκίνο, της ζήτησε να μεσολαβήσει ώστε να προμηθευτεί άμεσα 50.000 ιατρικές μάσκες.

Ο συνεργάτης την ενημέρωσε ότι η κατάσταση στη Κίνα είναι πολύ άσχημη και όταν διάβασε την απάντηση της σε συνομιλία που είχαν στο WhatsApp, ότι μπορεί να του βρει 40.000 κομμάτια αλλά σε εύρος 15 ημερών, εκείνος εξέφρασε την απογοήτευση του. Θεωρεί ότι το χρονικό διάστημα είναι μεγάλο, διευκρινίζοντας πως επείγεται να τις προμηθευτεί άμεσα.

Στο μεταξύ μεγάλες κινεζικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό βάζουν μέχρι και αγγελίες ζητώντας να τους διατεθούν προστατευτικές μάσκες και στολές-φόρμες γιατί υπάρχει έλλειψη. «Αυτό που έχει επί του παρόντος ανάγκη η Κίνα επειγόντως είναι οι χειρουργικές μάσκες, οι προστατευτικές στολές και τα προστατευτικά γυαλιά», ανέφερε κατά την ενημέρωση του Τύπου η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Χουά Τσουνίνγκ, παρά το γεγονός ότι τα εργοστάσια που παράγουν μάσκες βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία κατασκευάζοντας περίπου 20.000.000 κομμάτια την ημέρα.

Ο Τιάν Γιουλόνγκ του υπουργείου Βιομηχανίας δήλωσε ότι οι αρχές προγραμματίζουν να εισαγάγουν μάσκες από την Ευρώπη, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ και πρόσθεσε ότι τα εργοστάσια επιστρέφοντας στην παραγωγή μετά τις διακοπές για την κινεζική Πρωτοχρονιά λειτουργούν με ρυθμό παραγωγής «μεταξύ του 60% και 70%».

Πέραν της Χουμπέι, της επαρχίας των τουλάχιστον 50 εκατομμυρίων κατοίκων που βρίσκεται στο επίκεντρο της έξαρσης του ιού, πολλές άλλες επαρχίες και πόλεις ανά την Κίνα έχουν καταστήσει υποχρεωτική τη μάσκα σε δημόσιους χώρους.

protothema.gr/Φρίξος Δρακοντίδης

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares