Πέμπτη , 22 Φεβρουαρίου 2024
Τελευταία Νέα

Χάμπεκ: Σχεδιάζει κλιματικά ουδέτερη θέρμανση

Για τα δικά του κτίρια, το κράτος έχει θέσει λιγότερο φιλόδοξους στόχους, για κλιματικά ουδέτερη θέρμανση έως το 2045


Την εγκατάσταση νέων συστημάτων για θέρμανση με φυσικό αέριο ή πετρέλαιο σκοπεύει να απαγορεύσει από το 2024 στη Γερμανία ο υπουργός Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος της χώρας, Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, το οποίο επικαλείται το περιοδικό Der Spiegel, από την 1.1.2024 θα απαγορεύεται οριστικά η εγκατάσταση νέων συστημάτων θέρμανσης με φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

Κάθε νέο σύστημα θα πρέπει να λειτουργεί με κατά τουλάχιστον 65% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κάτι το οποίο -όπως υποστηρίζουν οι εμπειρογνώμονες του υπουργείου- δεν μπορεί να επιτευχθεί με τα υπάρχοντα συστήματα που βασίζονται στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει ακόμη λειτουργία των ήδη εγκατεστημένων συστημάτων με πετρέλαιο και φυσικό αέριο κατά το πολύ 30 χρόνια, αλλά και εγκατάσταση 500.000 «φιλικών» συστημάτων ετησίως από το 2024 και 6 εκατ. έως το 2030.

Για τα δικά του κτίρια πάντως, το κράτος έχει θέσει λιγότερο φιλόδοξους στόχους, για κλιματικά ουδέτερη θερμότητα έως το 2045.

Όπως σημειώνει το περιοδικό, το σχέδιο του Ρόμπερτ Χάμπεκ έγινε ήδη δεκτό από το υπουργείο Κατασκευών, με την Κλάρα Γκέιβιτς (SPD) να εκφράζει μόνο κάποιες επιφυλάξεις για λεπτομέρειες. Ο τρίτος κυβερνητικός εταίρος, οι Φιλελεύθεροι (FDP), κάνει λόγο για σχέδιο «χωρίς οικολογικό ή οικονομικό νόημα», ενώ η Ένωση Κατασκευαστών Αντλιών Θερμότητας προειδοποιεί ότι η παραγωγή πιθανότατα δεν μπορεί να συμβαδίσει με τη ζήτηση.

Πηγή: newmoney.gr

Shares