Παρασκευή , 21 Ιουνίου 2024

BRICS: Διευρύνεται η ομάδα, κάλεσμα σε 6 χώρες να γίνουν μέλη

Σαουδική Αραβία, Ιράν, Αιθιοπία, Αίγυπτο, Αργεντινή και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα


Η ομάδα των αναδυόμενων χωρών BRICS μεγαλώνει και καλεί τη Σαουδική Αραβία, το Ιράν, την Αιθιοπία, την Αίγυπτο, την Αργεντινή και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να ενταχθούν σε αυτή, με σαφή στόχο να ενισχύσει την επιρροή της.

Η διεύρυνση ενδέχεται επίσης να ανοίξει τον δρόμο για δεκάδες άλλες χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στην ομάδα, στην οποία αυτή τη στιγμή συμμετέχουν η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική.

Ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα, οικοδεσπότης της συνόδου των BRICS που ολοκληρώνεται σήμερα 24/8, ανακοίνωσε ότι τα νέα μέλη θα γίνουν δεκτά την 1η Ιανουαρίου 2024.

«Με τη σύνοδο αυτή οι BRICS ξεκινούν ένα νέο κεφάλαιο», τόνισε ο Ραμαφόζα στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου των ηγετών των πέντε χωρών που συμμετέχουν προς το παρόν στην ομάδα.

Η συζήτηση για τη διεύρυνση της ομάδας βρισκόταν στην κορυφή της ατζέντας των συζητήσεων της συνόδου που ξεκίνησε στις 22 Αυγούστου στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Αν και όλα τα μέλη των BRICS συμφωνούσαν στη διεύρυνση της ομάδας, υπήρχαν διαφωνίες μεταξύ των ηγετών των χωρών για το πόσα νέα μέλη θα πρέπει να γίνουν δεκτά και πόσο γρήγορη θα πρέπει να είναι η εισδοχή τους.

Περίπου 40 χώρες είχαν ζητήσει να ενταχθούν στην ομάδα ή είχαν εκφράσει ενδιαφέρον. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τους ηγέτες «της ομάδας των 5», οι χώρες των οποίων παράγουν το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πλούτου και συγκεντρώνουν το 42% του παγκόσμιου πληθυσμού, καταδεικνύει την αυξανόμενη επιρροή των αναδυόμενων χωρών στην παγκόσμια σκηνή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters- AFP

Shares