Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

“Μπουρλότο” στις σχέσεις Ιράν-Ισραήλ: Ο Ροχανί κατηγορεί το Τελ Αβίβ για τη δολοφονία του πυρηνικού επιστήμονα

Ο πρόεδρος του Ιράν κατηγόρησε σήμερα Σάββατο το Ισραήλ ότι σκότωσε έναν εξέχοντα Ιρανό επιστήμονα,ο οποίος θεωρούνταν εδώ και καιρό ύποπτος από τη Δύση ως ο εγκέφαλος ενός μυστικού προγράμματος για την ανάπτυξη πυρηνικής βόμβας, μετέδωσε η κρατική ιρανική τηλεόραση.

Οι ιερωμένοι και οι στρατιωτικοί που κυβερνούν το Ιράν απείλησαν ότι θα πάρουν εκδίκηση για τον φόνο, χθες, Παρασκευή, του 59χρονου Μοχσέν Φαχριζαντέχ, για τον οποίο ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως υπέκυψε σε νοσοκομείο αφού δολοφόνοι τον πυροβόλησαν ενώ βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητό του κοντά στην Τεχεράνη.

«Για μια ακόμη φορά, τα κακοποιά χέρια της παγκόσμιας αλαζονείας, με το σφετεριστικό σιωνιστικό καθεστώς ως μισθοφόρο, βάφτηκαν με το αίμα ενός γιου αυτού του έθνους», υπογράμμισε ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί σε δήλωσή του, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση. Το Ιράν χρησιμοποιεί γενικά την έκφραση «παγκοσμια αλαζονεία» για να περιγράψει τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ με τον όρο «σφετεριστικό σιωνιστικό καθεστώς» περιγράφει το Ισραήλ.

«Η δολοφονία του μάρτυρα Φαχριζαντέχ δείχνει την απελπισία των εχθρών μας και το βάθος του μίσους τους… Το μαρτύριό του δεν θα επιβραδύνει τα επιτεύγματά μας», πρόσθεσε ο ιρανός πρόεδρος.

Ο θάνατος του Φαχριζαντέχ μπορεί να προκαλέσει σύγκρουση ανάμεσα στο Ιράν και τους αντιπάλους του στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, ενώ περιπλέκει οποιεσδήποτε προσπάθειες του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν να αναβιώσει την ύφεση που είχε επέλθει στις σχέσεις με το Ιράν επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα.

 

Το Ιράν προειδοποιεί τις ΗΠΑ και το Ισραήλ για οποιαδήποτε «περιπέτεια»

Νωρίτερα, ο πρεσβευτής του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη κάλεσε την Ουάσινγκτον και το Τελ Αβίβ να αποφύγουν «περιπετειώδη μέτρα» μετά τη δολοφονία ενός κορυφαίου ιρανού επιστήμονα, ενώ ισχυρίζεται επίσης «σοβαρές ενδείξεις» για συμμετοχή του Ισραήλ.

Ο απεσταλμένος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του ΟΗΕ Majid Takht Ravanchi έγραψε μια αυστηρά διατυπωμένη επιστολή προς τον διεθνή οργανισμό την Παρασκευή, ανατιμώντας την «τρομοκρατική δολοφονία» του κορυφαίου πυρηνικού επιστήμονα Mohsen Fakhrizadeh από άγνωστους επιτιθέμενους νωρίτερα το πρωί της Παρασκευής, προειδοποιώντας επίσης ότι η Τεχεράνη θα εκδώσει αντίποινα για τυχόν αθέμιτες κινήσεις από το Ισραήλ ή τις ΗΠΑ.

«Προειδοποιώντας για τυχόν περιπετειώδη μέτρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ εναντίον της χώρας μου, ιδιαίτερα κατά την εναπομένουσα περίοδο της τρέχουσας διοίκησης των Ηνωμένων Πολιτειών, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν διατηρεί το δικαίωμά της να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υπεράσπιση του λαού της και διασφαλίζει τα συμφέροντά του», δήλωσε ο Ravanchi, όπως ανέφερε το Reuters.

Πρώην επικεφαλής της CIA: Το Ιράν να περιμένει την «επιστροφή των υπεύθυνων ηγετών των ΗΠΑ» προτού αντιδράσει

Ο πρώην διευθυντής της CIA John Brennan σχολίασε τη δολοφονία ενός κορυφαίου πυρηνικού επιστήμονα του Ιράν, προτρέποντας την Τεχεράνη να περιμένει την «επιστροφή της υπεύθυνης αμερικανικής ηγεσίας» πριν λάβει αντίποινα εναντίον ύποπτων δραστών.

Μέσα σε εικασίες σχετικά με τη συμμετοχή τόσο του Ισραήλ όσο και των ΗΠΑ στην υποτιθέμενη δολοφονία του Ιράν πυρηνικού επιστήμονα Mohsen Fakhrizadeh, ο Μπρένναν χαρακτήρισε το θάνατο «εγκληματική πράξη [και] εξαιρετικά απερίσκεπτη».

«Διακινδυνεύει θανατηφόρα αντίποινα και έναν νέο γύρο περιφερειακών συγκρούσεων», είπε για την επίθεση της Παρασκευής, η οποία φέρεται να περιελάμβανε άγνωστους επιτιθέμενους που επιτέθηκαν στον Φαχριτζάντε και τις δυνάμεις ασφαλείας του.

«Το Ιράν θα ήταν σοφό», συνέχισε ο Μπρέναν, «να περιμένει την επιστροφή της υπεύθυνης αμερικανικής ηγεσίας στην παγκόσμια σκηνή και να αντισταθεί στην παρόρμηση να ανταποκριθεί ενάντια στους αντιληπτούς ενόχους».

Ο Μπρενάν αναφέρεται στον Τζο Μπάιντεν που ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο. Ο Δημοκρατικός, στον οποίο εργάστηκε ο Διευθυντής της CIA και υποστήριξε ιδιαίτερα, θεωρείται από πολλούς ως επιστροφή στην εξωτερική πολιτική της εποχής του Ομπάμα. Ο Μπρέναν ήταν ένας από τους πιο φωνητικούς κριτικούς του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Σε ένα δεύτερο tweet, ο Μπρένναν αναμφίβολα τροφοδότησε τις φλόγες συνωμοσίας που περιστρέφονται γύρω από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λέγοντας ότι «δεν ξέρει αν μια ξένη κυβέρνηση ενέκρινε ή πραγματοποίησε τη δολοφονία του Φαχριτζάντε».

Εάν είναι αλήθεια, ωστόσο, ο Μπρέναν είπε ότι μια τέτοια κίνηση είναι μια πράξη «κρατικής χρηματοδοτούμενης τρομοκρατίας».

«Μια τέτοια πράξη κρατικής χρηματοδότησης της τρομοκρατίας θα ήταν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα ενθάρρυνε περισσότερες κυβερνήσεις να πραγματοποιήσουν θανατηφόρες επιθέσεις εναντίον ξένων αξιωματούχων», έγραψε.

Ο θάνατος του Fakhrizadeh είναι «πολύ διαφορετικός από τις απεργίες εναντίον τρομοκρατικών ηγετών και λειτουργών ομάδων όπως η Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος, που δεν είναι κυρίαρχα κράτη. Ως παράνομοι μαχητές σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, μπορούν να γίνουν στόχοι για να σταματήσουν τις θανατηφόρες τρομοκρατικές επιθέσεις», κατέληξε.

 

ΠΗΓΗ

Shares