Σάββατο , 10 Δεκεμβρίου 2022

«Μπορώ να σκοτώσω μ’ αυτά τα χέρια που τρέμουν;» – Το έγκλημα στο Κολωνάκι με τις 97 σφυριές που συγκλόνισε την Ελλάδα

Περίπου 25 χρόνια μετά την προβολή της ταινίας «Έγκλημα στο Κολωνάκι» που βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο του Γιάννη Μαρή, οι εφημερίδες της εποχής κυκλοφορούν με τον ίδιο τίτλο, αναφερόμενες στην φρικτή δολοφονία με 97 χτυπήματα με σφυρί, που συγκλόνισε το 1984 το πανελλήνιο.

 

Το ημερολόγιο έδειχνε 24 Σεπτεμβρίου όταν βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του στην οδό Διδότου 3 ο Θανάσης Διαμαντόπουλος. Η ιδιότητά του ως συγγραφέα, αλλά και η γεωγραφική θέση του εγκλήματος εξιτάρει το κοινό του οποίου η φαντασία εξάπτεται όταν γίνεται γνωστός και ο τρόπος της δολοφονίας. Το θύμα έχει φρικτό θάνατο υποκύπτοντας στα τραύματα που έχουν προκληθεί από 97 χτυπήματα με σφυρί… Ο δράστης, όποιος κι αν ήταν, δεν αρκέστηκε απλά στο να σκοτώσει το θύμα. Προφανώς έτρεφε άσβεστο μίσος για το πρόσωπό του.

Έχοντας αυτό κατά νου, η αστυνομία άρχισε να ερευνά το πιο κοντινό περιβάλλον του Διαμαντόπουλου. Οικογένεια, συγγενής, φίλους, συνεργάτες. Όμως οι έρευνες δεν έδειχναν να οδηγούν πουθενά μέχρι την ώρα που εμφανίστηκε ο γιος του θανόντα, ο 28χρονος τότε Παντελής Διαμαντόπουλος, ο οποίος κάνει μια πολύ τολμηρή καταγγελία. Κατονομάζει ως δράστη και δολοφόνο του πατέρα του τον Αθανάσιο Νάσιουτζικ, γνωστό συγγραφέα της εποχής και επιπλέον πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών. Μετά από μερικές ημέρες ο εισαγγελέας που χειρίζεται την υπόθεση, δίνει εντολή για την σύλληψή του και του απαγγέλει κατηγορίες. Το σοκ για τη κοινή γνώμη παίρνει πλέον τεράστιες διαστάσεις και το θέμα μονοπωλεί για πολύ καιρό τον Τύπο.

«Μπορώ να σκοτώσω μ’ αυτά τα χέρια που τρέμουν;»: Το έγκλημα στο Κολωνάκι με τις 97 σφυριές που συγκλόνισε την Ελλάδα
Νάσιουτζικ | «Μπορώ να σκοτώσω μ’ αυτά τα χέρια που τρέμουν;» | Το έγκλημα στο Κολωνάκι με τις 97 σφυριές που συγκλόνισε την Ελλάδα

Η υπόθεση παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις και λόγω του πολωμένου πολιτικού κλίματος της εποχής. Ο Νάσιουτζικ ήταν αριστερών πεποιθήσεων, παρά την πλούσια καταγωγή της οικογένειά του. Λέγεται, μάλιστα ότι ως νέος στον Εμφύλιο έφτασε στο σημείο να χτυπήσει με συντρόφους του στον ΕΑΜ ακόμη και το εργοστάσιο του πατέρα του στις Σέρρες, επειδή εκείνος ήταν δεξιός! Αργότερα ανέπτυξε κοινωνική και ευρύτερη πολιτική δράση στο πλαίσιο της οποίας είχε επαφές με την Μελίνα Μερκούρη και τον Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ παράλληλα ως ομιλητής σε συνέδρια δήλωνε ειρηνιστής και μαχόταν για τον αφοπλισμό των χωρών που διέθεταν πυρηνικά οπλοστάσια!

Ο Νάσιουτζικ επιμένει από την προφυλάκισή του -την Πρωταπριλιά του 1985- κιόλας στην αθωότητά του. Την υπεράσπισή του αναλαμβάνει ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξανδρος Λυκουρέζος, ενώ και στην άλλη πλευρά, εκείνη της πολιτικής αγωγής, στέκεται ένα επίσης πολύ δυνατό –νομικά και όχι μόνο- όνομα. Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος που αργότερα θα φτάσει μέχρι την Βουλή και την αρχηγία του Συνασπισμού.

«Μπορώ να σκοτώσω μ’ αυτά τα χέρια που τρέμουν;»: Το έγκλημα στο Κολωνάκι με τις 97 σφυριές που συγκλόνισε την Ελλάδα
Νάσιουτζικ | «Μπορώ να σκοτώσω μ’ αυτά τα χέρια που τρέμουν;» | Το έγκλημα στο Κολωνάκι με τις 97 σφυριές που συγκλόνισε την Ελλάδα

Η δίκη άρχισε τον Απρίλιο του 1986…. η συγκλονιστική συνέχεια …. ΕΔΩ

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares