Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

BOMBA!Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών έως το 2024…

Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών έως το 2024Στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, για τους οποίους έχει δεσμευθεί, από την Ελλάδα επισημαίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην έκθεσή του Fiscal Monitor η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα.

Ειδικότερα, το Ταμείο σημειώνει ότι η χώρα μας κατάφερε το προηγούμενο έτος να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,8% του ΑΕΠ, ενώ για το 2019 το τοποθετεί στο 3,5% του ΑΕΠ.
Επιπλέον, το ΔΝΤ εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας θα κυμανθεί σε αυτό το επίπεδο ως το 2022.


Στη συνέχεια, όμως, βλέπει μια σταδιακή αποκλιμάκωση, καθώς τοποθετεί το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3% του ΑΕΠ για το 2023 και στο 2,8% του ΑΕΠ για το 2024 αντιστοίχως.

Το ΔΝΤ υπολογίζει πως μέσα στην τρέχουσα πενταετία η Ελλάδα θα καταφέρει να προβεί στην αθροιστική μείωση του χρέους της κατά 31% του ΑΕΠ.

Αναφορικά με την εξέλιξη του χρέους, ένα από τα δημοσιονομικά μεγέθη τα οποία το ΔΝΤ εξ αρχής έχει εκφράσει έντονης ανησυχίες αλλά και διαφορετικές απόψεις από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, το Ταμείο αναμένει ότι θα φθάσει στο 174,2% του ΑΕΠ το 2019, με σταδιακή αποκλιμάκωση και διαμόρφωση στο επίπεδο του 143,2% του ΑΕΠ έως το 2024.

Σημειώνεται πάντως ότι τα στοιχεία στα οποία βασίζονται οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι σχετικά παλαιά.
Όπως το ίδιο αναφέρει ότι έχει λάβει τελευταία φορά στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών το Φεβρουάριο και αφορούν δημοσιονομικά στο 11μηνο του 2018.

Ειδική αναφορά, θα πρέπει να σημειωθεί ότι γίνεται στην Ελλάδα (μαζί με Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία) για το γεγονός ότι συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που δεν έχουν κατορθώσει να πατάξουν τη διαφθορά στις δημόσιες αναθέσεις έργων και εν γένει σε θέματα που αφορούν δοσοληψίες μετρητών μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτών.

Υπενθυμίζεται ότι στην έκθεσή του World Economic Outlook, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα στις 9/4, το Ταμείο είχε διατηρήσει σταθερή την πρόβλεψη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα στο 2,4% φέτος, παρότι αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία.
Παράλληλα εκτίμησε ότι το 2020 η ανάπτυξη θα περιοριστεί στο 2,2% του ΑΕΠ, ενώ μεσοπρόθεσμα εκτιμά ότι η ταχύτητα αύξησης του ΑΕΠ θα ανακοπεί σημαντικά.
Συγκεκριμένα το 2024 βλέπει αύξηση μόλις 1,2%. Στο ίδιο επίπεδο είχε τοποθετήσει τον πήχη για το 2023 στην προηγούμενη έκθεση.
Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ανεργία θα αποκλιμακωθεί φέτος στο 18,5% και την επόμενη χρονιά θα υποχωρήσει κατά ακόμα μία ποσοστιαία μονάδα, στο 17,5%.
Επιτάχυνση βλέπει αντίθετα το ταμείο σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό.
Ο πήχης μπαίνει για το 2019 στο 1,1%, ανεβαίνει στο 1,4% την επόμενη χρονιά και το 2024 διαμορφώνεται σε 1,8%.
Σε ό,τι αφορά το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών προβλέπεται έλλειμμα 2,7% φέτος, 2,6% το 2020 και 3,4% το 2024.

www.bankingnews.gr

Shares