Σάββατο , 26 Σεπτεμβρίου 2020

BOMBA! Πουλήθηκαν λιγνιτικές μονάδες! Με τίμημα που “χαλάει την πιάτσα”…

BOMBA! Πουλήθηκαν λιγνιτικές μονάδες! Με τίμημα που "χαλάει την πιάτσα"...

Η Τσεχική Seven Energy ήταν απ’ τους συμμετέχοντες στον 1ο διαγωνισμό [ξε]πουλήματος των λιγνιτικών μονάδων. Η προσφορά που έδωσε σε συνεργασία με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ήταν εκτός πλαισίου διαγωνισμού κι αστεία σε σχέση με την αποτίμηση των μονάδων.

Αφού δεν τα κατάφερε να πάρει κοψοχρονιά τις Ελληνικές μονάδες, ξαναγύρισε στα δικά της πάτρια εδάφη κι αγόρασε απ’ την Ελβετική Alpiq 2 εργοστάσια συμπαραγωγής ηλεκτρισμού-θερμότητας: το στην επάνω εικόνα λιγνιτικό-αερίου εργοστάσιο στο Kladno, ΒΔ της Πράγας, και το λιθανθρακικό στο Zlín, ανατολικά του Μπρνο.

Το εργοστάσιο στο Kladno έχει 3 λιγνιτικές μονάδες των 135,3MW κάθε μία (μετά από πρόσφατη μετασκευή μπορούν να καίνε και 10% βιομάζα) και δυο μονάδες φυσικού αερίου (66,9-43,2MW). Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει η Alpiq, μπήκε σε λειτουργία το 2000, η συνολική ισχύς είναι 516MWe / 905MWth και παράγει ετησίως 2,1-2,2TWh. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει το Sourcewatch, η 3η λιγνιτική μονάδα ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2011 και μπήκε σε λειτουργία το 2014.

Το εργοστάσιο στο Zlín έχει 3 μονάδες των 23MW και μπήκε σε λειτουργία σταδιακά απ’ το 1996 έως το 2001. Σύμφωνα με ταστοιχεία που δίνει η Alpiq, η συνολική ισχύς είναι 64MWe / 376MWth και παράγει ετησίως 140 GWhe / 1.250 TJ. 

Η Alpiq είχε ανακοινώσει απ’ τον Οκτώβριο 2018 πως εξετάζει την αποεπένδυση απ’ τα 2 Τσεχικά εργοστάσια, τα οποία είχε αποκτήσει το 2002 και 2005 αντίστοιχα. Με χθεσινή ανακοίνωση, οι συμβαλλόμενες εταιρείες ανακοίνωσαν τη συμφωνία εξαγοράς απ’ την Τσεχική εταιρεία. Το τίμημα ανέρχεται σε …
περίπου 280 εκατομμύρια ευρώ (περίπου 310 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα), με τις καθαρές ταμειακές εισροές σε μετρητά να εκτιμώνται σε περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ (περίπου 280 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα). Η συμφωνία υπόκειται στον έλεγχο της Αρχής Ανταγωνισμού της Τσεχίας.

Η συμφωνία αυτή έρχεται 10 μέρες πριν την υποβολή προσφορών για το [ξε]πούλημα των εδώ λιγνιτικών μονάδων κι ασφαλώς “χαλάει την πιάτσα”:

  • δημιουργεί νέο προηγούμενο,
  • δείχνει ότι η αρχική αποτίμηση ήταν ιδιαίτερα συντηρητική,
  • δείχνει πόσο εξευτελιστικά χαμηλές ήταν όντως οι “προσφορές” στον εδώ διαγωνισμό και
  • στέλνει και τις οδηγίες του Ιδρύματος Ροκφέλερ για τη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας από εκεί που ήρθαν.

Τα λιγνιτικά εργοστάσια έχουν αξία κι όσοι ορέγονταν να τ’ αποκτήσουν κοψοχρονιά, πλέον θα πρέπει να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη. Κι αυτοί που θα πρέπει να εγκρίνουν την πώληση, τόσο στη ΔΕΗ όσο και στο Υπουργείο, θα πρέπει πλέον να σκεφτούν πολύ πριν συμφωνήσουν. Καλό θα είναι από τώρα να ρίξουν μια ματιά στο ν. 1608/1950 και στα άρθρα 251-263Β του Ποινικού Κώδικα, για να μη λένε μετά ότι τους φταίνε οι μικρομέτοχοι. “Της φυλακής τα σίδερα” ενίοτε εκτός απ’ “τους λεβέντες” είναι και για τα “λευκά κολάρα”.

Πηγή: greeklignite.blogspot.gr“.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares