Σάββατο , 21 Μαΐου 2022
Τελευταία Νέα

BOMBA! «Μόνο η Ρωσία μπορεί να σταματήσει ένα “θερμό” επεισόδιο στο Αιγαίο»…

“Η μόνη δύναμη, που θα μπορούσε αυτή τη στιγμή να θέσει “φραγμό” στην επεκτατική πολιτική της Τουρκίας στο Αιγαίο είναι η Ρωσία…

…Τη Ρωσία δεν τη συμφέρει να γίνει θερμό επεισόδιο, γιατί θα αποκόπτονταν οι δυνάμεις της, που είναι στη Μαύρη Θάλασσα, με τις δυνάμεις της, που είναι στην ανατολική Μεσόγειο. Ένας πόλεμος Ελλάδας- Τουρκίας είναι σε βάρος των ρωσικών συμφερόντων”, επεσήμανε μιλώντας στον FOCUS FM, ο Νίκος Χειλαδάκης.

Μιλώντας στην εκπομπή “Σχολιάζοντας την επικαιρότητα” με τη Δέσποινα Μποτίτση, ο Τουρκολόγος, Δημοσιογράφος και Συγγραφέας, εξήγησε, ότι ” το μεγαλεπήβολο σχέδιο Ερντογάν για το κανάλι, που θα συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με το Μαρμαρά, είναι ένα σχέδιο, που ουσιαστικά καταργεί τη συνθήκη του Μοντρέ. Αυτό δεν το δέχεται με τίποτα η Μόσχα. Αυτή η αντιπαράθεση θα αυξηθεί, έχει αρχίσει να διαρρηγνύεται η σχέση Ερντογάν- Πούτιν”.

Για την επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη- Τραμπ, είπε, “Ας κρατάμε πολύ μικρό καλάθι. Ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει αλλοπρόσαλλη θέση, θέλει να διατηρεί καλή σχέση με τον Ερντογάν”.

Για τον EASTMED και τη Λιβύη

“Ο Ερντογάν με την ψήφιση της αποστολής τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη, έχει κύριο σκοπό να υπενθυμίσει, ότι η Τουρκία θα εμποδίσει την υλοποίηση του EASTMED. Η αντιπολίτευση έχει αντιταχθεί με το ερώτημα “τί δουλειά έχει η Τουρκία στη Λιβύη;”. Πληροφορίες λένε, ότι ήδη έχουν μεταφερθεί εκεί αεροπορικώς τουρκόφωνοι τζιχαντιστές από τη Συρία για να υπερασπιστούν την κυβέρνηση της Τρίπολης. Όλη η φασαρία είναι εξαιτίας αυτού του αγωγού, που έχει σχεδιαστεί από το 2008 με τη συμμετοχή του Ισραήλ. Υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα αν θα υλοποιηθεί, σε σχέση με χρηματοδότηση από την Ε.Ε., αλλά και τις αντιδράσεις της Τουρκίας, καθώς μένει έξω από το ενεργειακό παιχνίδι”.

Για τη Χάγη

“Δεν μπορούμε να συζητήσουμε την εθνική μας κυριαρχία και οι απόψεις περί προσφυγής στη Χάγη για μένα είναι απαράδεκτες. Δεν είναι δυνατό να συζητήσουμε για θέματα κυριαρχίας μας, που είναι κατοχυρωμένα από διεθνείς συνθήκες. Όσοι το κάνουν αυτό ή είναι “βαλτοί” ή εξυπηρετούν άλλους σκοπούς εκτός εθνικών συμφερόντων. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την Τουρκία στο Αιγαίο. Μόνο η υφαλοκρηπίδα είναι ένα θέμα, που έχει προκύψει πριν καθοριστούν με διεθνείς συνθήκες όλα τα άλλα ζητήματα του Αιγαίου, τα οποία έχει αναγνωρίζει, αλλά τώρα κάνει, ότι δεν τα αναγνωρίζει, όπως ο εναέριος χώρος και η αιγιαλίτιδα ζώνη. Η Χάγη ποτέ δεν βγάζει αποφάσεις με τις οποίες δικαιώνει τον έναν ένδικο. Προσπαθεί να παίξει το ρόλο της Πυθίας, βγάζει αμφιλεγόμενες αποφάσεις, που μπορούν να ερμηνευτούν κατά το δοκούν”.

 

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Ν.Χειλαδάκη στον Focus FM, εδώ:

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares