Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

BOMBA! Η Ολλανδία παραδέχθηκε «λάθος» βομβαρδισμό με 70 νεκρούς στο Ιράκ….

Ο βομβαρδισμός έγινε από ολλανδικό F-16 το 2015 και είχε στόχο εργοστάσιο κατασκευής εκρηκτικών που διατηρούσαν οι τζιχαντιστές στην πόλη Αλ Χαουίτζα


Η κυβέρνηση της Ολλανδίας παραδέχθηκε χθες Δευτέρα ότι άμαχοι σκοτώθηκαν το 2015 σε αεροπορική επιδρομή εναντίον τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στο βόρειο Ιράκ.

Συνολικά 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν βόμβα που ερρίφθη από αεροσκάφος F-16 της ολλανδικής Πολεμικής Αεροπορίας έπληξε την πόλη Αλ Χαουίτζα. Δεν είναι σαφές πόσοι εξ αυτών ήταν μαχητές του ΙΚ.

Στόχος της επίθεσης ήταν ένα εργοστάσιο κατασκευής εκρηκτικών σε βιομηχανική ζώνη, εξήγησε ο ολλανδός υπουργός Άμυνας κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα NRC Handelsblad και στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NOS.

Το εργοστάσιο καταστράφηκε, αλλά οι σχεδιαστές της επιχείρησης στη Χάγη είχαν προφανώς υποτιμήσει την ποσότητα των εκρηκτικών που είχε αποθηκεύσει σε αυτό το ΙΚ.

Η έκρηξη που προκάλεσε το πλήγμα ήταν πολύ ισχυρότερη από ό,τι αναμενόταν και πολλοί άμαχοι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της.

Την περίοδο εκείνη η Ολλανδία συμμετείχε στις αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ εναντίον του ΙΚ, οι μαχητές του οποίου είχαν κυριεύσει το μεγαλύτερο μέρος του βόρειου Ιράκ με αστραπιαία προέλαση.

Η πρώην υπουργός Άμυνας Τζανίν Χένις-Πλάσχαρτ είχε διαβεβαιώσει τότε το ολλανδικό κοινοβούλιο πως σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχε στη διάθεσή της, δεν υπήρχαν άμαχοι μεταξύ των θυμάτων του αεροπορικού βομβαρδισμού. Αλλά, κατά δημοσιεύματα σε ολλανδικά ΜΜΕ, οι υπηρεσίες της και η ίδια γνώριζαν ήδη πως αυτό ήταν κάθε άλλο παρά ακριβές.

 

πρωτο θεμα

Shares