Τρίτη , 7 Δεκεμβρίου 2021
Τελευταία Νέα

BOMBA με τα 12 Ναυτικά Μίλια! Παίζουμε το ‘παιγνίδι’ της Τουρκίας;..

Για ανευθυνότητα εγκαλούν την κυβέρνηση τα κόμματα της αντιπολίτευσης – Ερωτηματικό το αν ο Αλέξης Τσίπρας θα προχωρήσει τα Προεδρικά Διατάγματα που ετοίμασε ο Νίκος Κοτζιάς για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης από στο Ιόνιο

Προσπάθεια ανεύθυνου εντυπωσιασμού ή επιχείρηση αποπροσανατολισμού από την κυβερνητική κρίση; Το ερώτημα αυτό θέτουν στελέχη της αντιπολίτευσης, μετά τα όσα έγιναν στην τελετή παράδοσης- παραλαβής του υπουργείου Εξωτερικών. Σε μία κίνηση που ταιριάζει με το ταμπεραμέντο του ο Νίκος Κοτζιάς ανακοίνωσε την… επέκταση της ελληνικής επικράτειας, εννοώντας το δικαίωμα επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια.

Ο πρώην υπουργός εξήγησε πως αυτό θα γίνει τμηματικά, ξεκινώντας από το Ιόνιο, στη συνέχεια από τα Κύθηρα μέχρι τον Σαρωνικό κοκ. Αν και αποκάλυψε πως αποτελεί θέμα που έχει συζητήσει και συμφωνήσει με τον Αλέξη Τσίπρα δεν έδωσε άλλες πληροφορίες για τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα που έχει ετοιμάσει. Για το αν έχει γίνει συζήτηση με την Αλβανία και την Ιταλία και τι πρόκειται να γίνει στο Αιγαίο.

Όπως ήταν αναμενόμενο οι ανακοινώσεις προκάλεσαν αντιδράσεις:

«Η επιλεκτική επέκταση των χωρικών της υδάτων, γίνεται πρόχειρα και αποσπασματικά επ’ ευκαιρία της παράδοσης-παραλαβής του Υπουργείου Εξωτερικών. Για ακόμη μία φορά, επιβεβαιώνεται η έλλειψη σοβαρότητας και συναίσθησης ευθύνης» τόνισε εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε πως με την τμηματική επέκταση των χωρικών υδάτων εκτός Αιγαίου η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται το τουρκικό επιχείρημα ότι στο Αιγαίο επικρατούν ειδικές συνθήκες και κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια αντιπερισπασμού από τις εσωτερικές διαφωνίες. «Τέτοιες κινήσεις που απασχολούν την εθνική πολιτική επί σαράντα πέντε χρόνια ούτε εξαγγέλλονται υπό τέτοιες ενδοκυβερνητικές συνθήκες, ούτε, πολύ περισσότερο, γίνονται έτσι, ως επικοινωνιακό αντίβαρο» ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«H επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα για μια χώρα και πρέπει να αντιμετωπίζεται με ανάλογο τρόπο» σημείωσε το Ποτάμι. «Οφείλει να εντάσσεται στο πλαίσιο μιας εθνικής στρατηγικής η οποία διαμορφώνεται ύστερα από συνεννόηση και να μην ανακοινώνεται “στο πόδι” στη διάρκεια μιας τελετής παράδοσης-παραλαβής ενός υπουργείου».

«Εφόσον κάνουμε τα γύρω γύρω, αλλά όχι στο Αιγαίο, είναι σαν να επιβεβαιώνουμε την τουρκική επιχειρηματολογία» δήλωσε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Κώστας Υφαντής και επισήμανε πως είθισται η αλλαγή των συνόρων να μη γίνεται μονομερώς, αλλά να υπάρχει μία έστω ενημέρωση προς τα όμορα κράτη, εν προκειμένω με την Αλβανία και την Ιταλία.

Πρώτο Θέμα

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares