Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

BOMBA!Σε σκοπιανό έδαφος ο Τσίπρας για την υπογραφή της συμφωνίας!Βόρεια της Πρέσπας οι υπογραφές…

Ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι όπως λένε οι πληροφορίες ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που θα επισκεφθεί τα Σκόπια. Αυτό καθώς όλα δείχνουν η υπογραφή της συμφωνίας για τη Βόρεια Μακεδονία θα γίνει βόρεια της Μεγάλης Πρέσπας στο έδαφος της γειτονικής χώρας.Η συμφωνία για τη Βόρεια Μακεδονία θα υπογραφεί από τους υπουργούς Εξωτερικών Κοτζιά και Ντιμιτρόφ σε μια τελετή όπου θα δώσουν το παρόν οι πρωθυπουργοί Τσίπρας και Ζάεφ. Η επίσκεψη του κ. Τσίπρα σε σκοπιανό έδαφος έχει πρακτικό και συμβολικό στόχο.
Ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα τίποτα. Ούτε καν το εάν η ημέρα υπογραφής θα είναι η Κυριακή. Σε Αθήνα και Σκόπια οι διεργασίες είναι πυρετώδεις για την προετοιμασία της συνάντησης.
Σύμφωνα με την “Καθημερινή” η Κυριακή είναι η επικρατέστερη ημέρα, ενώ η τελετή θα γίνει στη βόρεια πλευρά της Μεγάλης Πρέσπας, δηλαδή στο έδαφος της πΓΔΜ.
Στην τελετή έχουν προσκληθεί ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, ο ειδικός διαμεσολαβητής, Μάθιου Νίμιτς, ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι.
Η τοποθεσία, επί σκοπιανού εδάφους, φαίνεται ότι επιλέχθηκε με στόχο να μην υπάρχουν κοντά διαδηλώσεις πολιτών, ενώ παράλληλα το πρώτο ταξίδι Έλληνα Πρωθυπουργού στη γειτονική χώρα συμβολίζει και την έναρξη της νέας εποχής στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
newsit

Shares