Σάββατο , 28 Νοεμβρίου 2020
Τελευταία Νέα

Bloomberg: «Ο Ερντογάν θα είναι ο μεγάλος χαμένος των αμερικανικών εκλογών; »

Bloomberg: «Ο Ερντογάν θα είναι ο μεγάλος χαμένος των αμερικανικών εκλογών; »

Σε 15 ημέρες από σήμερα ο Ερντογάν θα γνωρίζει την τύχη του, υποστηρίζουν διάφοροι αναλυτές. Το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου αποτελεί το κρισιμότερο διακύβευμα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και όχι μόνο.

Τουρκία, Βόρεια Κορεα και Ισραήλ βρίσκονται στην ίδια κατάσταση. Μία πιθανή επανεκλογή του Τραμπ θα ηχούσε σαν μουσική στα αυτιά τους, ενώ η νίκη Μπάιντεν θα σήμανε το τέλος της «αυθαιρεσίας», υποστηρίζει ο Bloomberg σε άρθρο του.

Φυσικά και η Κίνα έχει ένα εξίσου σημαντικό «άλογο» στη συγκεκριμένη «κούρσα», αλλά οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ δεν θα αλλάξουν ραγδαία ό,τι και να βγάλει η κάλπη. Η υπόσχεση Μπάιντεν για «πιο συμβατική εξωτερική πολιτική» αφορά τα απολυταρχικά καθεστώτα τα οποία θαυμάζει ο πρόεδρος της Μεγαλύτερης Δημοκρατίας…

Αν κάποιος βασίζεται ιδιαίτερα στον Τραμπ για πολιτική προστασία, είναι ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποτελεί το τελευταίο ανάχωμα στην επιβολή κυρώσεων για την αγορά -και πρόσφατη δοκιμή- των ρωσικών S-400. Την ίδια στιγμή η πολιτική του για «μειωμένη παρουσία των ΗΠΑ στο εξωτερικό» έχει επιτρέψει στον Ερντογάν να δρα ανεξέλεγκτος σε Ιράκ, Συρία και Ανατολική Μεσόγειο.

Η αλληλεπίδραση Τουρκίας και Τραμπ ξεκίνησε την ημέρα των εκλογών. Ο υψηλόβαθμος σύμβουλός του και μετέπειτα σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Μάικ Φλιν δημοσίευσε άρθρο στην εφημερίδα The Hill. Τονίζουμε πως η εφημερίδα διαβάζεται με προσοχή από τα μέλη του Κογκρέσου. Το άρθρο θα μπορούσε να είναι γραμμένο από Τούρκους πράκτορες, και πράγματι ήταν. Ο Φλιν το υπέγραψε ως τμήμα συμβολαίου μισού εκατομμυρίου δολαρίων, που ήρθε στην επιφάνεια αργότερα. Το γεγονός ότι ο Ερντογάν μπόρεσε τόσο εύκολα να διαφθείρει έναν κορυφαίο σύμβουλο του Τραμπ τον έκανε να πιστέψει ότι μπορεί να δρα με ατιμωρησία.

Η απάντηση του Τραμπ ήταν αδύναμη. Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε μεν την επιβολή κυρώσεων, όταν η Τουρκία έπιασε όμηρο τον Αμερικανό πάστορα Αντριου Μπράνσον. Ωστόσο αυτή ήταν η εξαίρεση στον κανόνα της σιωπής με την οποία χειρίστηκε τη σύλληψη επιστήμονα της NASA και ντόπιων υπαλλήλων της αμερικανικής πρεσβείας. Το Κογκρέσο ήταν εκείνο που κινήθηκε για να μπλοκάρει τα F-35 όταν η κυβέρνηση Τραμπ αδράνησε.

Διαβάστε επίσης:

Προκλητικός Ερντογάν: Επιφυλάσσουμε εφιάλτες για όσους προσπαθούν να μας εγκλωβίσουν στην ανατολική Μεσόγειο…

Αντί να ενθαρρύνει τη μετριοπάθεια, η άρνηση του Τραμπ να κάνει την Τουρκία να λογοδοτήσει ενθάρρυνε την επιθετικότητα.

Οι επόμενες μέρες μέχρι την 3η Νοεμβρίου είναι κρίσιμες. Ο Τραμπ, ο οποίος βρίσκεται πίσω σε όλες τις δημοσκοπήσεις, θα επιδοθεί σε ένα σπριντ τριών εβδομάδων στην προσπάθεια του να κονταροχτυπηθεί με τον Τζο Μπάιντεν. Έμφαση θα δοθεί στις  πολιτείες που είναι ζωτικής σημασίας για τη νίκη στις εκλογές. Τα αποτελέσματα αυτής της μάχης θα κρίνουν πολλές ακόμα.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares