Σάββατο , 8 Οκτωβρίου 2022
Τελευταία Νέα

«Μπλόκο» στις ρωσικές κάρτες Mir από Καζακστάν και Βιετνάμ μετά την Τουρκία

Μπλόκο στις κάρτες του ρωσικού συστήματος πληρωμών Mir επιβάλλουν τόσο η Λαϊκή Τράπεζα του Καζακστάν (Halyk Bank) όσο και η βιετναμέζικη BIDV μετά τις προειδοποιήσεις του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ ότι πιθανόν να επιβάλλει κυρώσεις σε όσους υποστηρίζουν τη χρήση τους εκτός Ρωσίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Izvestia, οι τράπεζες του Καζακστάν και του Βιετνάμ δήλωσαν ότι δεν εξυπηρετούνται οι ρωσικές κάρτες του συστήματος Mir ούτε μέσω τερματικών ούτε μέσω ATM. Ωστόσο, η BIDV του Βιετνάμ συνεχίζει να δέχεται κάρτες VISA, Mastercard, Western Union, JCB και UnionPay.

Υπενθυμίζεται ότι στις 19 Σεπτεμβρίου, δύο τουρκικές τράπεζες – η μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Τουρκίας Iş Bankası και η DenizBank – ανέστειλαν προσωρινά τις συναλλαγές με το ρωσικό σύστημα πληρωμών Mir.

Την περασμένη εβδομάδα, η εφημερίδα Financial Times είχε γράψει ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ ασκούν πιέσεις στην Τουρκία για τη συνεργασία της με τις ρωσικές τράπεζες και, ειδικότερα, με το ρωσικό σύστημα πληρωμών Mir, το οποίο επέτρεπε στους Ρώσους να παρακάμπτουν τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει καταστήσει σαφές ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να καταπολεμήσουν την παράκαμψη των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία όχι μόνο στην Τουρκία, αλλά και στον Καύκασο και την Κεντρική Ασία. Νωρίτερα, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις κατά του γενικού διευθυντή του Εθνικού Συστήματος Καρτών Πληρωμών, Βλαντιμίρ Κόμλεφ.

Η Τράπεζα της Ρωσίας υπογραμμίζει ότι οι ξένοι εταίροι αποφασίζουν αυτοτελώς αν θα δέχονται κάρτες Mir. Ταυτόχρονα, ο ιστότοπος του συστήματος πληρωμών δεν αναφέρει πλέον τις χώρες στις οποίες γίνονται δεκτές οι κάρτες Mir, σημειώνει η εφημερίδα Izvestiya.

Νωρίτερα επισημαίνονταν ότι οι τράπεζες στην Τουρκία, το Βιετνάμ, την Αρμενία, τη Νότια Κορέα, το Ουζμπεκιστάν, τη Λευκορωσία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν και τις αυτοανακηρυχθείσες Αμπχαζία και Νότια Οσετία συνεργάζονται με το εν λόγω σύστημα πληρωμών.

Αναφερόταν επίσης ότι το Ιράν, η Μιανμάρ, η Νιγηρία, το Μπαχρέιν, η Ταϊλάνδη, η Ινδία, το Αζερμπαϊτζάν, η Κίνα και η Αίγυπτος έχουν συζητήσει την ένταξή τους στο εν λόγω σύστημα πλήρωμών.

newsit.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares