Τετάρτη , 17 Αυγούστου 2022

BlackRock: Κίνδυνοι στις αγορές βραχυπρόθεσμα – Ο καταλύτης για επιστροφή σε overweight στάση

BlackRock: Κίνδυνοι στις αγορές βραχυπρόθεσμα – Ο καταλύτης για επιστροφή σε overweight στάση

Οι αγορές υπερβάλλουν σε ό,τι αφορά τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών και έχουν προετοιμαστεί ήδη για πολύ επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, όπως σημειώνει η BlackRock στη νέα έκθεση στρατηγικής. Η ίδια εκτιμά πως η σύσφιξη θα αποδειχθεί πολύ ηπιότερη απ’ ό,τι τιμολογείται σήμερα – κάτι που θα ανακουφίσει τις αγορές μακροπρόθεσμα, ωστόσο αυτή η υπερβολή των αγορών την οδηγεί στο να είναι επιφυλακτική για την πορεία των risk assets στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόκειται να επιβεβαιώσει αυτή την εβδομάδα ότι οι αυξήσεις επιτοκίων ξεκινούν και οι αγορές αναμένουν ότι θα συνεχιστούν στο μεγαλύτερο μέρος του 2023. Η Federal Reserve φαίνεται να φτάνει στο μέγιστο ύψος των επιτοκίων στο τέλος του τρέχοντος έτους. Το άθροισμα των αυξήσεων επιτοκίων θα αποδειχθεί τελικά ιστορικά χαμηλό, εκτιμά η BlackRock, καθώς οι κεντρικές τράπεζες θα επιλέξουν να ζήσουν με τον πληθωρισμό από το να “στραγγαλίσουν” την ανάπτυξη. Το πρόβλημα; Οι αγορές έχουν προετοιμαστεί για πολύ επιθετική νομισματική σύσφιξη και αντιλαμβάνονται γρήγορα τους κινδύνους που έχει αυτή η διαδικασία. Αυτή ωστόσο η υπερβολή στις αγορές την κάνουν να είναι ουδέτερη για τις μετοχές στο βραχυπρόθεσμο διάστημα.

Όπως επισημαίνει η BlackRock, η ΕΚΤ και η Fed πρέπει και οι δύο να ομαλοποιήσουν γρήγορα την πολιτική από τα έκτακτα μέτρα στήριξης που υιοθετήθηκαν όταν πρωτοχτύπησε η πανδημία. Και οι δύο αντιμετωπίζουν πληθωρισμό που τρέχει σε υψηλά πολλών δεκαετιών – και αισθάνονται πίεση να τον περιορίσουν. Η διαφορά για τις δύο κεντρικές τράπεζες είναι ωστόσο οι παράγοντες του πληθωρισμού. Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ οφείλεται κυρίως στους υψηλότερους λογαριασμούς ενέργειας και τροφίμων που επιδεινώθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτό θα εξαλειφθεί μεσοπρόθεσμα, κατά την άποψη της BlackRock, καθώς η Ευρώπη βρίσκει νέες πηγές ενέργειας και τροφίμων. Στις ΗΠΑ, ο πληθωρισμός είναι πιο ευρείας βάσης, με αυξήσεις που οφείλονται στα αγαθά και την ενέργεια. “Βλέπουμε τον πληθωρισμό των ΗΠΑ ως επίμονο και αναμένουμε να σταθεροποιηθεί σε υψηλότερα επίπεδα απ’ ό,τι πριν από την Covid”, τονίζει χαρακτηριστικά.

Έχουμε εισέλθει σε μια εποχή όπου οι περιορισμοί στην παραγωγή έχουν γίνει οι κυρίαρχοι μοχλοί του πληθωρισμού, προσθέτει η BlackRock. “Σκεφτείτε τα σημεία συμφόρησης και τις δυσκολίες στην παραγωγή, την προμήθεια, τη μεταφορά και τη στελέχωση. Και οι δύο κεντρικές τράπεζες δεν έχουν ακόμη αναγνωρίσει το απότομο trade-off όταν προσπαθούν να συγκρατήσουν αυτόν τον τύπο πληθωρισμού με αυξήσεις επιτοκίων, το οποίο είναι το εξής: πιέστε την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας ή ζήστε με υψηλότερο πληθωρισμό απ’ ό,τι πριν από την πανδημία”, σημειώνει.

Η BlackRock δεν βλέπει ένα θετικό σενάριο όπου ο πληθωρισμός παραμένει κοντά στο 2%, ενώ η ανεργία παραμένει χαμηλή και η ανάπτυξη συνεχίζει με ανοδική τάση. Αυτό αφήνει ανοιχτή την πόρτα για τις αγορές να περιμένουν υπερβολική σύσφιξη σε οποιαδήποτε σημάδια επίμονου πληθωρισμού, σφιχτής αγοράς εργασίας ή οικονομικής ισχύος – και την κάνει ουδέτερη όσον αφορά τις μετοχές βραχυπρόθεσμα.

Και η κατάσταση, όπως επισημαίνει είναι πιο έντονη στην Ευρώπη. Οι αγορές αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια έως το μεγαλύτερο μέρος του 2023 για να περιορίσει τον πληθωρισμό που σημείωσε ρεκόρ 8,1% τον Μάιο. Η BlackRock, αντίθετα, βλέπει την ΕΚΤ να αυξάνει γρήγορα τα επιτόκια από αρνητικό έδαφος, αλλά στη συνέχεια να σταματά μπροστά στην ύφεση που θα προκληθεί από την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης παρόμοια με αυτήν της δεκαετίας του 1970. Η απόφαση από την Ευρωπαϊκή Ένωση να απαγορεύσει τις περισσότερες εισαγωγές αργού πετρελαίου από τη Ρωσία είναι το τελευταίο παράδειγμα του πώς η Δύση είναι αποφασισμένη να απογαλακτιστεί από τη ρωσική ενέργεια. Αυτό ανεβάζει τις τιμές του πετρελαίου και επιβραδύνει την ανάπτυξη. “Ως αποτέλεσμα, βλέπουμε σημαντική επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας της ζώνης του ευρώ και συνεπώς πιστεύουμε ότι οι προσδοκίες της αγοράς για αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ είναι υπερβολικά επιθετικές”, τονίζει η BlackRock.

Η τιμολόγηση της αγοράς για τις αυξήσεις των επιτοκίων της Fed μειώθηκε πρόσφατα λόγω των προσδοκιών ότι ο πληθωρισμός είναι βέβαιο ότι θα μειωθεί. Αυτό ώθησε την ανάκαμψη των μετοχών από τα χαμηλά του 2022 και σταμάτησε το ράλι του δολαρίου ΗΠΑ. Με άλλα λόγια, οι αγορές κινήθηκαν σαν ο πληθωρισμός να είναι story του χθες. Η BlackRock, ωστόσο, διαφωνεί. Σίγουρα, ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί από τα υψηλά 40 ετών. Αλλά θα είναι επίμονος και θα υπερβαίνει τον στόχο του 2% της Fed τα επόμενα χρόνια. Έτσι, βλέπει κίνδυνο βραχυπρόθεσμα για απότομη ανάκαμψη στις προσδοκίες της αγοράς για τα επιτόκια, καθώς τα στοιχεία δείχνουν την επιμονή του πληθωρισμού και καθώς η Fed συνεχίζει να μιλάει επιθετικά για τον πληθωρισμό.

Τι σημαίνει αυτό για τις επενδύσεις; Το τρέχον ασταθές μακροοικονομικό τοπίο και το τοπίο των αγορών θα συνεχιστεί, κατά την άποψη της BlackRock. Εκτιμά ότι οι κεντρικές τράπεζες θα δώσουν τελικά μια ιστορικά σιωπηλή απάντηση στον πληθωρισμό. Αυτό στηρίζει το βασικό της σενάριο για την προτίμηση μετοχών έναντι των κρατικών ομολόγων μακροπρόθεσμα. Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα οι αγορές θα δυσκολευτούν. “Όταν στη συνέχεια και μέσα στους επόμενους μήνες δούμε άλλη μια απότομη στροφή της νομισματικής πολιτική, προς την πιο ήπια ρητορική, αυτό θα αποτελέσει και τον καταλύτη για επιστροφή στη στάση overweight για τις μετοχές”, καταλήγει η BlackRock.

Της Ελευθερίας Κούρταλη/capital.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares