Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Μπαίνουν 2,6 δισ. ευρώ στα ταμεία! Τα νέα μέτρα στήριξης του τουρισμού…

Έρχεται μέσα στο μήνα η πρώτη ενίσχυση από την Ε.Ε. Θα προέρχονται από το ΕΣΠΑ και από τη μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας με έμφαση τον τουρισμό.Έρχονται μέσα στον μήνα τα πρώτα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ελλάδα, στο πλαίσιο των προγραμμάτων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στην οικονομία.

Μέχρι σήμερα δεν έχει μπει στα ταμεία ούτε ένα ευρώ και αυτά τα χρήματα, δεδομένων των συνθηκών θα βοηθήσουν σημαντικά στην δημοσιονομική διαχείριση. Αν μάλιστα λάβει κανείς υπόψη και το γεγονός ότι η πορεία των εσόδων δεν είναι και η καλύτερη δυνατή, τότε σίγουρα η εισροή χρημάτων είναι αναμφίβολα μια θετική εξέλιξη.

2,6 δισ. ευρώ στα ταμεία

Το ποσό που θα μπει στα κρατικά ταμεία θα είναι της τάξεως των 2,6 δις. Τα χρήματα που θα έρθουν από τις Βρυξέλλες, στην παρούσα χρονική περίοδο, θα προέρχονται από το ΕΣΠΑ, ένα ποσό περί τα 2 δις ευρώ και αφορούν την αλλαγή κατεύθυνσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε προγράμματα που σχετίζονται με τον Covid 19 και την επούλωση των πληγών που αφήνει στο πέρασμά του.

Επίσης χρήματα θα έρθουν και από την δόση των 748 εκατ. ευρώ και έχει λαμβάνειν η Ελλάδα στο πλαίσιο της επιτυχούς έκτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Από αυτά τα 644 εκατ. ευρώ είναι τα κέρδη από ελληνικά ομόλογα.

Μέχρι στιγμής οι δράσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση έχουν χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά από χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού, την χρήση του «μαξιλαριού», καθώς και από τις εκδόσεις ομολόγων που έχουν γίνει, αλλά και των εντόκων γραμματίων.

Τα κεφάλαια έρχονται μάλλον την κατάλληλη στιγμή, αφού η πορεία των εσόδων, όπως είναι φυσιολογικό δεν είναι και η καλύτερη δυνατή και κατά συνέπεια ανοίγονται «μαύρες τρύπες» που πρέπει με κάποιον τρόπο να κλείσουν. Ακόμη δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τα έσοδα, αλλά κάποιες πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι και τον Ιούνιο τα πράγμα δεν είναι ιδιαίτερα καλά. Αυτό βέβαια σε σημαντικό βαθμό είναι απόλυτα φυσιολογικό, δεδομένου ότι η τουριστική βιομηχανία ήταν κλειστή όλο τον μήνα. Από το υπουργείο Οικονομικών δεν υπάρχουν συγκεκριμένες εκτιμήσεις, αλλά κάποια κορυφαία στελέχη αναφέρουν ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας, κάτι που σημαίνει ότι τα χειρότερα τα είδαμε τον Μάιο με τα φορολογικά έσοδα να παρουσιάζουν μείωση της τάξεως του 33,5%.

Έρχονται και νέα μέτρα

Την προσεχή Παρασκευή ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει και νέα δέσμη μέτρων που θα είναι περισσότερο αυτή την φορά εστιασμένα στον τουρισμό. Η πρώτη θα αφορά την νέα επιστρεπτέα προκαταβολή, με βάση τα στοιχεία για την πορεία του τζίρου Ιουνίου και Ιουλίου, η οποία θα τρέξει μέσα στο καλοκαίρι και θα αφορά επί τι πλείστων τουριστικές επιχειρήσεις.

Παράλληλα θα υπάρξει μείωση της προκαταβολής φόρου για το 2021, η οποία θα μπορεί να φτάσει μέχρι και το 100%, δηλαδή να μηδενίσει, κάτι που επιβεβαίωσε χθες και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Επίσης ετοιμάζονται διορθωτικές παρεμβάσεις στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία», αφού τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι το ενδιαφέρον από την πλευρά των επιχειρήσεις είναι μάλλον υποτονικό.

Οι αλλαγές, όπως προκύπτει από δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στο «Συν-Εργασία» θα μπορούσε να γίνει  είτε με επέκταση του χρονικού διαστήματος  που  το πρόγραμμα θα καλύπτει τους εργαζόμενους είτε με μεγαλύτερο κίνητρο ασφαλιστικών εισφορών, επιδότησης δηλαδή από το κράτος

Θανάσης Παπαδής

Shares