Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Μπαράζ σεισμών στη Μυτιλήνη: Ειδικό κλιμάκιο καταγράφει τις ζημιές

Μυτιλήνη: Ξεκινάνε οι έλεγχοι σε δημόσια και ιδιωτικά κτήρια από κλιμάκιο της ΔΑΕΦΚ

Τις τελευταίες εβδομάδες η προσοχή των σεισμολόγων εστιάζεται στη Μυτιλήνη μετά τον σεισμό των 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Όπως μεταδίδει η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Δήμητρα Λαχουρή από τον Μόλυβο της Μυτιλήνης, το πρωί της Δευτέρας ειδικό κλιμάκιο μηχανικών της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) από την Αθήνα, θα ξεκινήσει την καταγραφή των ζημιών. Μάλιστα, οι ειδικοί ξεκαθαρίζουν, πως το επίκεντρο του σεισμού στην Μυτιλήνη μεγέθους 4,9 Ρίχτερ και των μικρότερων, που έχουν ακολουθήσει, δεν σχετίζονται με τον μεγάλο σεισμό και την ισχυρή σεισμική ακολουθία του 2017.

Ζημιές σε 50 σπίτια
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, περισσότερα από 50 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές στη βόρεια Μυτιλήνη. Οι έλεγχοι θα γίνουν και στα δημόσια κτίρια -κατά κύριο λόγο στις περιοχές του Μανταμάδου, της Κάπης, της Πελόπης, της Στύψης, του Λεπετύμνου και της Αργένου.

Μέχρι στιγμής έχουν διαπιστωθεί ζημιές σε σπίτια στα χωριά Πελόπη και Μόλυβος. Επίσης, στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας στο χωριό Στύψη, ενώ υπάρχουν κατολισθήσεων βράχων από τα πρανή των γύρω βουνών στο οδικό δίκτυο της περιοχής.

Ζημιές υπήρξαν και στο χωριό Λεπέτυμνος, το οποίο θεωρείται ότι βρίσκεται «πάνω» στο σεισμικό επίκεντρο. Τόσο στο νηπιαγωγείο του χωριού, στα γραφεία της κοινότητας και στο ιατρείο, όσο και σε περισσότερα από 10 σπίτια, διαπιστώθηκαν ρηγματώσεις.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης σε συνεννόηση με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ και πρόεδρο της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ, καθηγητή Ευθύμη Λέκκα αποφάσισαν όπως η Επιτροπή παρακολουθεί συνεχώς το φαινόμενο, προκειμένου να συγκληθεί αν χρειαστεί και όταν έχει στη διάθεσή της επαρκή επιστημονικά δεδομένα.

 

newsbomb.gr

Shares