Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Μπαράζ πωλήσεων στην Wall μετά τη νέα ψυχρολουσία του πληθωρισμού

Αδυναμία να βγάλει θετική αντίδραση δείχνει η αμερικανική αγορά που βρίσκεται για ακόμα συνεδρίαση σε κλοιό ρευστοποιήσεων, καθώς τα στοιχεία που έδειξαν τις πληθωριστικές πιέσεις να διατηρούνται αμείωτες κατακρήμνισαν για ακόμα μία φορά την επενδυτική διάθεση.

Ειδικότερα, τα θετικά νέα που ήρθαν από τα πρώτα σημαντικά εταιρικά αποτελέσματα του τριμήνου έδειξαν να δίνουν κάποια στήριξη στους δείκτες με τα futures να ενισχύονται σε επίπεδα 1% προσυνεδριακά, ωστόσο το κλίμα άλλαξε άρδην όταν δημοσιεύθηκε ο δείκτης τιμών καταναλωτή για τον Σεπτέμβριο.

Στο ίδιο πλαίσιο, στις πρώτες συναλλαγές ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 1,2% ή 360 μονάδες και βρίσκεται στις 28.853 μονάδες, ο διευρυμένος S&P 500 χάνει 1,6% κινούμενος στις 3.520 μονάδες, ενώ ακόμα μεγαλύτερες είναι οι πιέσεις στον τεχνολογικά σταθμισμένο Nasdaq που χάνει 2,25% υποχωρώντας στις 10.182 μονάδες.

Στην είδηση της ημέρας, παρά τις αλλεπάλληλες ενέργειες της Fed οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ κινήθηκαν ξανά με ρυθμό που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, σφραγίζοντας ουσιαστικά ακόμα μία θηριώδη αύξηση επιτοκίων τον επόμενο μήνα – και πιθανώς όχι μόνο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο δομικός δείκτης, που δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα, σκαρφάλωσε σε υψηλό 40 ετών υποδεικνύοντας ότι οι πληθωριστικές πιέσεις διαχέονται ευρέως.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε σε μηνιαία βάση κατά 0,4% τον Σεπτέμβριο, έναντι εκτίμησης για αύξηση 0,2%, ενώ σε ετήσια κινήθηκε με ρυθμό 8,2% υποχωρώντας ανεπαίσθητα από το 8,3% του Αυγούστου.

Την ίδια ώρα, ο δομικός δείκτης σκαρφάλωσε στο 6,6% ετησίως, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη άνοδό του από το 1982. Σε μηνιαίο επίπεδο επιτάχυνε κατά 0,6% για δεύτερο διαδοχικό μήνα, ξεπερνώντας την εκτίμηση των αναλυτών για μηνιαία άνοδο 0,4%.

Τα στοιχεία του ΔΤΚ ήταν “προφανώς ένα σοκ για τις αγορές και πέφτουν εξαιτίας αυτού”, δήλωσε ο Σεθ Κάρπεντερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Morgan Stanley στην τηλεόραση του Bloomberg. “Υπάρχει επιμονή, ιδιαίτερα στην πλευρά των υπηρεσιών”, πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Στιβ Σόσνικ, επικεφαλής αναλυτής της Interactive Brokers, αναφέρει ότι “πολλές φορές μπορεί να προσπαθήσετε να βρείτε μια θετική χαραμάδα σε μερικούς από τους αριθμούς. Εγώ τώρα δεν μπορώ. Νομίζω ότι αυτός είναι ο λόγος που βλέπετε αυτήν την πραγματικά φρικτή αντίδραση αυτή τη στιγμή”.

Ενδεικτικό της εικόνας που επικρατεί είναι ότι στο ξεκίνημα των συναλλαγών άλλωστε, από τους 2.660 τίτλους που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, μόλις 160 ήταν ανοδικοί. Μία αναλογία 1 προς 20 περίπου.

Και σε αυτό το κλίμα επισκιάζονται οι ισχυρές επιδόσεις τριμήνου που ανακοίνωσαν ορισμένες από τις κορυφαίες επιχειρήσεις των ΗΠΑ, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Μεταξύ άλλων, η Walgreens Boots Alliance ξεπέρασε τις εκτιμήσεις της αγοράς στις πωλήσεις και τα κέρδη της αλλά ενισχύεται μόλις 1,3% ενώ προσυνεδριακά πραγματοποιούσε άλμα άνω του 6%.

Αντίστοιχα, η Delta κινείται στο +1,7% αφότου ανακοίνωσε έσοδα τρίτου τριμήνου σημαντικά υψηλότερα της αντίστοιχης περιόδου το 2019, πριν ξεκινήσει η πανδημία.

Τη δυναμική της διατηρεί η Domino’s με άλμα 8%, καθώς είδε τις συγκρίσιμες πωλήσεις της να υπερβαίνουν τις εκτιμήσεις αν και τα κέρδη της δέχθηκαν πλήγμα από τις πληθωριστικές πιέσεις.

Τέλος, στα υπόλοιπα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, οι αιτήσεις για λήψη επιδόματος ανεργίας διατηρήθηκαν σε σταθερά χαμηλά επίπεδα, με ανεπαίσθητη αύξηση στις 228.000 από τον αναθεωρημένο αριθμό των 219.000 που είχε προηγηθεί.

Πηγή: capital.gr

Shares