Πέμπτη , 20 Ιουνίου 2024
Τελευταία Νέα

Μπακογιάννης: Η μάχη με τους νεοναζί δίνεται στις γειτονιές της Αθήνας

Σε τρέχοντα ζητήματα της επικαιρότητας όπως οι επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, η υπόθεση Μπελέρη αλλά και η προαναγγελία της υποψηφιότητας του καταδικασμένου Ηλία Κασιδιάρη στην Αθήνα, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Μπακογιάννης υπογράμμισε πως οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν αποτελούν τρίτο γύρο των εθνικών εκλογών. «Οφείλουμε όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι να είμαστε συγκεκριμένοι ως προς το τι προτείνουμε για την Αθήνα και τα προβλήματα των Αθηναίων», τόνισε μεταξύ άλλων.

«Έχει σημασία να κερδίσουμε όχι μόνο την ψήφο, αλλά και την εμπιστοσύνη των Αθηναίων και ταυτόχρονα να κάνουμε και μερικά βήματα μπροστά στον προεκλογικό διάλογο. Βλέπω διαφόρους να έρχονται με μια ζέση και με μια φόρα από τις προηγούμενες εκλογές, λες και αυτός είναι ο τρίτος γύρος των εθνικών εκλογών. Εμείς θα προχωρήσουμε τις επόμενες εβδομάδες, καταθέτοντας ολοκληρωμένες πρακτικές κοστολογημένες προτάσεις, ώστε να πάμε τον διάλογο λίγο πιο μπροστά. Όταν το κάναμε αυτό την προηγούμενη φορά, το 2019, ήμασταν όλοι κερδισμένοι. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και τώρα, ειδάλλως δεν θα μας ακούσει κανείς. Κανείς δεν ενδιαφέρεται να ακούει θεωρίες, κανείς δεν ενδιαφέρεται να ακούει πολιτικάντικα πυροτεχνήματα».

«Μάνατζερ του Κασιδιάρη δεν γίνομαι»

Ερωτηθείς σχετικά με την υποβολή υποψηφιότητας από τον έγκλειστο στις φυλακές Ηλία Κασιδιάρη, ο δήμαρχος Αθηναίων κατέστησε σαφές ότι δεν προτίθεται να μετατραπεί σε «μάνατζερ» της καμπάνιας του καταδικασμένου μέλους της Χρυσής Αυγής συζητώντας για ένα θέμα, το οποίο είναι λυμένο με βάση το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των Καλλικρατικών δήμων, ενώ σημείωσε με έμφαση ότι η μάχη με τους ναζί δεν δίνεται στα τηλεοπτικά στούντιο, αλλά στις γειτονιές, επιλύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Αθηναίοι.

«Μάνατζερ του Κασιδιάρη εγώ δεν γίνομαι. Να είμαστε ξεκάθαροι. Αυτή τη στιγμή, έχουμε έναν νόμο, ένα νομικό και θεσμικό πλαίσιο, το οποίο λέει ότι αν εκλεγεί, όχι την επόμενη ημέρα, αλλά το επόμενο λεπτό, χάνει τη θέση του επειδή είναι κατάδικος. Όταν καταδικάστηκε ο Κασιδιάρης, την ίδια κιόλας ημέρα έστειλα επιστολή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την ίδια ημέρα έχασε τη θέση του στο Δημοτικό Συμβούλιο», είπε συγκεκριμένα ο κ. Μπακογιάννης και προσέθεσε: «Όλο αυτό το έχουμε κάνει όλοι μαζί. Ενωμένοι, υπερβαίνοντας τις διαφορές μας, τις αντιθέσεις μας που, κατά τα άλλα, είναι ένα βουνό. Αυτό το πετύχαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, που τώρα κλείνει τον κύκλο του. Ελπίζω να το συνεχίσουμε».

Και αμέσως μετά τόνισε: «Η μάχη με τους νεοναζί δεν δίνεται στα τηλεοπτικά στούντιο. Δίνεται στις γειτονιές και κρίνεται από το τι έχουμε κάνει για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα και τις ζωές των ανθρώπων. Εκεί είναι το στοίχημα, όχι μόνο για εμάς, αλλά για όλη την Αθήνα. Οι Αθηναίοι και οι Αθηναίες που μας βλέπουν αυτή τη στιγμή δεν χρειάζονται “πατερούλη”. Δεν χρειάζονται κάποιον να τους υποδείξει τι να κάνουν. Ούτε χρειάζεται κανείς να μας κουνήσει το δάχτυλο. Εγώ έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην Αθήνα. Γι’ αυτό λέω ότι δεν θα γίνω μάνατζερ του Κασιδιάρη, όπως και ότι δεν φοβάμαι κανέναν Κασιδιάρη».

«Η υπόθεση Μπελέρη είναι θέμα τιμής για όλους μας»

Σχετικά με την παρουσία του δημάρχου Αθηναίων στη Χειμάρρα και τη στήριξη στον προφυλακισμένο δήμαρχο Φρέντι Μπελέρη, ο κ. Μπακογιάννης είπε:

«Η υπόθεση Μπελέρη είναι θέμα τιμής για όλους μας. Έχουμε έναν δήμαρχο, ο οποίος εξελέγη μέσα από το κελί, γιατί τον συνέλαβαν 3 ή 4 ημέρες πριν από την Κυριακή των εκλογών. Ο δήμαρχος αυτός κρατείται παρανόμως, έχει προφυλακιστεί, έχει καταστρατηγηθεί το τεκμήριο της αθωότητας και ταυτόχρονα δεν του επιτρέπεται να ορκιστεί. Δηλαδή, αυτό που δικαιούται ο ίδιος και δικαιούται και ο λαός που τον εμπιστεύθηκε, του το αρνείται η αλβανική κυβέρνηση, ενώ είναι ένα μέτρο καθαρά διοικητικό. Ήταν λοιπόν, αυτονόητο για μένα ότι θα είμαι εκεί για να στηρίξω έναν συνάδελφο αυτοδιοικητικό, για να μεταφέρω την ομόθυμη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων, αλλά και για να μιλήσω και ως πρόεδρος του Συνδέσμου B40, των δεκάδων αυτοδιοικητικών, δημάρχων από 11 χώρες των Βαλκανίων».

Ο κ. Μπακογιάννης, υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να επιμείνουμε στη στήριξη του Μπέλερη, της οικογένειάς του και της ομογένειας. «Αυτό νομίζω, είναι το σημαντικό που πρέπει να κρατήσουμε, και επειδή είμαι σε διαρκή επικοινωνία με φίλους μας στη μειονότητα αλλά και με την οικογένεια του ιδίου του Μπελέρη, ότι θα πρέπει να μην το αφήσουμε να πέσει κάτω, θα πρέπει να συνεχίσουμε. Αν κρατώ ένα πράγμα από την επίσκεψή μου στη Χειμάρρα, είναι ότι όταν έφευγα αυτό που μού έλεγαν ήταν “μη μας ξεχάσετε, ελάτε ξανά”».

 

voria.gr

Shares