Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Μπάιντεν: Οι Ουκρανοί έχουν κάνει πρόοδο στον πόλεμο

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν σημειώσει «σημαντική πρόοδο» στην προσπάθειά τους να εκδιώξουν τους ρώσους ωστόσο είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς εάν ο πόλεμος βρίσκεται σε σημείο καμπής, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Ερωτηθείς για το αν ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει φθάσει σε σημείο καμπής, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Το ερώτημα είναι αναπάντητο. Είναι δύσκολο να το πούμε. Σαφέστατα, οι Ουκρανοί έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο. Αλλά νομίζω ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος».

Παράλληλα, δήλωσε ότι το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης -το οποίο κατέγραψε χθες Τρίτη μεγάλες απώλειες εν μέσω ανησυχίας των επενδυτών για τον πληθωρισμό- δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα τη συνολική κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος μίλησε σε δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στην πολιτεία του Ντέλαγουερ για να ψηφίσει στις προκριματικές εκλογές, δήλωσε επίσης ότι δεν ανησυχεί μετά τη δημοσιοποίηση των τελευταίων στοιχείων για τον πληθωρισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρότι η υποχώρηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (CPI) τον Αύγουστο ήταν μικρότερη από ό,τι περίμεναν οι οικονομικοί αναλυτές.

 

Ζελένσκι: Το Κίεβο έχει θέσει πλήρως υπό τον έλεγχό του 4.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα
Στο βραδινό του διάγγελμα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε πως η Ουκρανία έχει θέσει πλήρως υπό τον έλεγχό της περισσότερα από 4.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδαφών της που ανακατέλαβε από τις ρωσικές δυνάμεις και σταθεροποιεί τον έλεγχό της σε άλλα 4.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Τη Δευτέρα, είχε δηλώσει ότι η Ουκρανία ανακατέλαβε από τους Ρώσους 6.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα κατά την πρόσφατη αντεπίθεση των δυνάμεών της. Ουκρανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ωστόσο ότι είναι σημαντικό να γίνεται διάκριση ανάμεσα στην ανακατάληψη εδαφών και την εγγύηση ότι είναι απολύτως ασφαλή.

Παράλληλα η εταιρεία ενέργειας Ukrenergo ανακοίνωσε ότι τα συνεργεία επισκευών αποκατέστησαν τη λειτουργία των δύο κύριων γραμμών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στο Χάρκοβο και την γύρω περιοχή της πόλης αυτής στην ανατολική Ουκρανία, μετά τις διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος που προκάλεσαν ρωσικοί βομβαρδισμοί.

Η Ukrenergo προσθέτει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ότι οι εργασίες αποκατάστασης θα συνεχιστούν σε άλλες γραμμές, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

 

cnn.gr

Shares