Τρίτη , 16 Αυγούστου 2022
Τελευταία Νέα

Μπάιντεν για την υπογραφή του τριμερούς μνημονίου: Yπέροχα νέα, ενισχύεται το ΝΑΤΟ

Υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έπαιξε παρασκηνιακό ρόλο στις διαπραγματεύσεις των σκανδιναβικών χωρών με την Τουρκία


Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, για την υπογραφή του μνημονίου ανέμεσα σε Τουρκία, Φινλανδία και Σουηδία.

«Συγχαρητήρια σε Φινλανδία, Σουηδία και Τουρκία για την υπογραφή του μνημονίου, ένα κρίσιμης σημασίας βήμα για να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ Φινλανδία και Σουηδία, γεγονός που θα ισχυροποιήσει τη Συμμαχία μας και θα ενισχύσει τη συλλογική ασφάλεια. Είναι ένας υπέροχος τρόπος για να αρχίσει η Σύνοδος» έγραψε ο Τζο Μπάιντεν στο Twitter.

 

Υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έπαιξε παρασκηνιακό ρόλο στις διαπραγματεύσεις των σκανδιναβικών χωρών με την Τουρκία.

Η Τουρκία σταμάτησε να διαφωνεί για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εγκαίρως ενόψει της ετήσιας συνόδου κορυφής της συμμαχίας στη Μαδρίτη. Ο αξιωματούχος ζητώντας να μην κατονομαστεί, είπε σε δημοσιογράφους ότι ο Μπάιντεν μίλησε στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το ΝΑΤΟ νωρίτερα κατόπιν αιτήματος των δύο χωρών.

Ο αξιωματούχος τόνισε, δε, ότι η συμφωνία θα επιτρέψει την επέκταση της συμμαχίας των 30 μελών και θα σηματοδοτήσει «μια σημαντική αλλαγή στη στάση για την ασφάλεια».

Η Τουρκία δεν επέμεινε να συμπεριληφθούν στις διαπραγματεύσεις τα αιτήματά της για προηγμένα αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη, είπε ο αξιωματούχος. Ο Μπάιντεν και ο Ερντογάν αναμένεται να συναντηθούν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής την Τετάρτη.

Πηγή: protothema.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares