Πέμπτη , 1 Δεκεμβρίου 2022
Τελευταία Νέα

Μπάιντεν για Πακιστάν (σύμμαχο της Τουρκίας) – «Μία από τις επικίνδυνες χώρες στον κόσμο»

Για εξηγήσεις κάλεσε τον πρέσβη των ΗΠΑ ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν μετά την ανοιχτή αμφισβήτηση εκ μέρους του Τζο Μπάιντεν την ασφάλειας του πακιστανικού πυρηνικού προγράμματος.

Σε ομιλία του την Πέμπτη ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι το Πακιστάν είναι «ίσως μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες στον κόσμο», καθώς «κατέχει πυρηνικά όπλα χωρίς καμία συνοχή».

Ο υπουργός Μπιλαουάλ Μπούτο -Ζαρντάρι δήλωσε έκπληκτος από τα σχόλια του Μπάιντεν.

«Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ασφάλειας των πυρηνικών όπλων του Πακιστάν, πληρούμε όλες τις διεθνείς προϋποθέσεις σύμφωνα με την Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας [IAEA]», δήλωσε ο ίδιος σήμερα, Σάββατο, σε συνέντευξη Τύπου.

Αντίγραφο της ομιλίας του Μπάιντεν αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου.

Ο Μπούτο -Ζαρντάρι σχολίασε ότι δεν θεωρεί ότι η απόφαση να κληθεί ο Αμερικανός πρεσβευτής θα επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και είπε ότι αξιωματούχοι μπορούν να απαντήσουν σε συγκεκριμένες ανησυχίες που τυχόν έχει η Ουάσινγκτον για το πυρηνικό πρόγραμμα του Πακιστάν.

Οι σχέσεις ανάμεσα στο Πακιστάν και τις ΗΠΑ, που κάποτε υπήρξαν στενοί σύμμαχοι, έχουν μόλις αρχίσει να αναθερμαίνονται έπειτα από μερικά χρόνια απόστασης, κυρίως εξαιτίας της ανησυχίας σχετικά με την στήριξη που φέρεται ότι παρείχε το Πακιστάν στους Ταλιμπάν του Αφγανιστάν, κάτι το οποίο αρνείται το Ισλαμαμπάντ.

Σύμφωνα με τον πακιστανό υπουργό Εξωτερικών, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον όπου είχε εκτενείς συναντήσεις, μεταξύ των οποίων και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δεν ετέθη θέμα ανησυχίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του.

 

cnn.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares