Πέμπτη , 20 Ιουνίου 2024
Τελευταία Νέα

Μπάιντεν από Βαρσοβία: «Ισχυρότερο από ποτέ το ΝΑΤΟ – Κρίσιμη η σχέση Πολωνίας-Ουκρανίας»

Στην Πολωνία βρίσκεται από χθες ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος σήμερα συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας Αντρέι Ντούντα, στο προεδρικό μέγαρο της Βαρσοβίας.

Στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση, ο Αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε τον Πολωνό ομόλογό του για τη δέσμευση της χώρας του να στηρίξει το λαό της Ουκρανίας, ενώ η φράση που επέλεξε για να χαρακτηρίσει τη σχέση των δύο κρατών, ήταν χαρακτηριστική: «κρίσιμη, κρίσιμη, κρίσιμη».

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι σήμερα οι σχέσεις με την Ουκρανία είναι στο «καλύτερο σημείο από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν» και κάλεσε τις χώρες του ΝΑΤΟ να «διατηρήσουμε το κεφάλι μας και την εστίασή μας» προς αυτή την κατεύθυνση.

«Έκανα σαφές ότι η δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι πραγματική και ένα χρόνο μετά θα έλεγα ότι το ΝΑΤΟ είναι ισχυρότερο από ποτέ», πρόσθεσε ο Μπάιντεν.

«Μπορώ με υπερηφάνεια να πω ότι η υποστήριξή μας προς την Ουκρανία παραμένει ακλόνητη» συμπλήρωσε, ενώ χαρακτήρισε την υποστήριξη της Πολωνίας προς την Ουκρανία «πραγματικά εξαιρετική» και ευχαρίστησε τη χώρα για την υποδοχή πάνω από ένα εκατομμύριο Ουκρανών προσφύγων.

«Ο δεσμός μεταξύ των Πολωνών και των Αμερικανών είναι εξαιρετικά ισχυρός και βαθύς», σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος και πρόσθεσε: «Έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλές προκλήσεις, αλλά είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε μαζί».

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το απογευμα ο πρόεδρος Μπάιντεν θα εκφωνήσει ομιλία για την πρώτη επέτειο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στην πλατεία Κάστρου της Βαρσοβίας.

Σημειώνεται πως ο Αμερικανός πρόεδρος πραγματοποιεί τη δεύτερη επίσκεψή του στην Πολωνία μετά τη ρωσική εισβολή. Η πρώτη ήταν στις 25 Μαρτίου του περασμένου έτους.

 

newsbomb.gr

Shares