Τετάρτη , 25 Μαΐου 2022
Τελευταία Νέα

Αξιωματούχοι: Οι ΗΠΑ θέλουν “κατασκοπευτικές βάσεις” σε Σκωτία και Αυστραλία για να εντοπίζουν απειλές εναντίον δορυφόρων

Ο “Πόλεμος των Άστρων” έχει πλέον βγει από τα σενάρια της μεγάλης οθόνης και κάνει τα πρώτα όχι και τόσο δειλά του βήματα στην πραγματικότητα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Κίνα “σηκώνουν μανίκια” και εργάζονται πυρετωδώς όχι μόνο για την κατάκτηση του εξώτερου Διαστήματος αλλά και τη διασφάλιση, με όποιο κόστος, των μελλοντικών τους συμφερόντων εκεί. Η Ευρώπη τις ακολουθεί ασθμαίνουσα…

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με τη διατήρηση των δορυφόρων σε τροχιά γύρω από τη Γη και την προστασία τους από απειλές. Την αποκάλυψη έκανε, μιλώντας στο ΒΒC, ο αντισμήναρχος της Διαστημικής Δύναμης των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζακ Γουόλκερ.

Ο ίδιος εξήγησε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες “συζητούσαν” όσον αφορά στην τοποθέτηση των ραντάρ “πιθανώς στη Σκωτία ή πιο νότια”.

Defence Secretary Ben Wallace is briefed during a Space and Missile Systems Center overview presentation in the US. US Space Force Space and Missile Systems Center

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας ενημερώνεται για τον σχεδιασμό κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ 

Τα ραντάρ θα έχουν περίπου 10 έως 15 “παραβολικές κεραίες [μεγάλα δορυφορικά πιάτα] για παρακολούθηση και τέσσερα έως έξι για μετάδοση” και θα καλύπτουν μια περιοχή περίπου ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου (0,4 τετραγωνικά μίλια).

Ο σχεδιασμός φέρει την ονομασία Deep Space Advanced Radar Capability (DARC). Αναπτύσσεται στο Κέντρο Διαστημικών και Πυραυλικών Συστημάτων των ΗΠΑ. Συνολικά, έχει προγραμματιστεί η κατασκευή σε τρεις τοποθεσίες: μία στο Ηνωμένο Βασίλειο, μία στην Αυστραλία και μια άλλη στο Τέξας.

Satellites are vital for many parts of life. Pic: US Space Force Space and Missile Systems Center

Φωτογραφία από τα ήδη υπάρχοντα συστήματα παρακολούθησης “απειλών”

Σκοπός των βάσεων θα είναι να “εντοπίζουν στόχους που θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποτελέσουν απειλές για τα περιουσιακά στοιχεία μας υψηλής αξίας», (σ.σ. εννοεί τους πανάκριβους δορυφόρους), εξήγησε ο συνταγματάρχης. “[Οι απειλές] θα μπορούσαν να προέρχονται από τους Κινέζους ή τους Ρώσους, θα μπορούσαν να είναι αντί-δορυφόροι ή και συντρίμμια στο διάστημα,” πρόσθεσε ο αντισμήναρχος.

Το σύστημα DARC δεν θα είναι το πρώτο δίκτυο κατασκοπείας της Ουάσινγκτον στο Ηνωμένο Βασίλειο. Υπάρχει επίσης η βάση της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας, (RAF), Flyingdales στο Snod Hill στο North York Moors,  η οποία είναι εφοδιασμένη με σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για εισερχόμενους βαλλιστικούς πυραύλους.

ESA - Josef Aschbacher, ESA Director General

Ο Τζόζεφ Ασμπάχερ

Νωρίτερα τον Ιούνιο, ο Γενικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, (ΕSA), Τζόζεφ Ασμπάχερ, δήλωνε σε συνέντευξή του ότι η Σύνοδος Κορυφής της ESA για το 2022 θα πρέπει να μεριμνήσει για την ανάπτυξη διαστημικού επενδυτικού σχεδίου έτσι ώστε να ανταγωνιστεί την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγή: Τhe Eurasian Times

Του ειδικού συνεργάτη

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares