Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής διπλωματίας έναντι της τουρκικής επεκτατικότητας…

Η αυξημένη Τουρκική δραστηριότητα στο Αιγαίο, σε συνδυασμό, με την εν γένει παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και ευρύτερα, αξιολογούνται από αρμόδιους επιτελείς των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, ως μια μεθοδευμένη κλιμάκωση της κρίσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Άρθρο του Χρήστου Καπούτση

Μάλιστα, οι υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, πάνω από ελληνικά Νησιά, ανήμερα της εορτής των Χριστουγέννων, αποτελεί απόδειξη, ότι η Τουρκία δεν σέβεται το μορατόριουμ, δηλαδή την συμφωνία των δύο κρατών, να αποφεύγονται εκατέρωθεν, οι στρατιωτικές δραστηριότητες, την περίοδο των Μεγάλων Θρησκευτικών Εορτών.
Στόχος των τουρκικών στρατιωτικών ελιγμών, είναι τα νησιά και οι βραχονησίδες, Οινούσες, Παναγιά, Αγαθονήσι, Φούρνοι, Αρκοί, Καστελόριζο και άλλα. Δηλαδή, ελληνικά νησιά, που η Τουρκία θεωρεί ότι ανήκουν στις «γκρίζες ζώνες» του Αιγαίου, που κατά την άποψη της Τουρκίας, είναι αμφισβητούμενης εθνικής κυριαρχίας. Και όταν το Σύστημα Εξουσίας του Τ. Ερντογάν, μιλάει για διάλογο με την Ελλάδα, εννοεί και εμπράκτως το δηλώνει, διάλογο για την εθνική κυριαρχία, νησιών , νησίδων και βραχονησίδων του Αιγαίου, που σήμερα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της Ελληνικής Επικράτειας.

Οι καθημερινές και με αυξανόμενο ρυθμό και ένταση, υπερπήσεις των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, πάνω από ελληνικά νησιά, δηλαδή, πάνω από ελληνικά εδάφη, είναι ακραία πρόκληση και συνιστά, ευθεία αμφισβήτηση, ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και μάλιστα, με την επίδειξη στρατιωτικής ισχύος από την Τουρκία. Η συγκυριαρχία, το μοίρασμα του Αιγαίου, είναι Στρατηγικός στόχος της επιθετικής και επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας.

Φυσικά, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, αγρυπνά και τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη, σε πλήρη επιχειρησιακή δράση, αναχαιτίζουν τα τουρκικά αεροσκάφη και μάλιστα καταγράφονται και εικονικές αερομαχίες, που αποτελούν, από τη φύση τους, μια ιδιαίτερα επικίνδυνη εξέλιξη της διαδικασίας της αεροπορικής αναχαίτισης. Επίσης, και η παρουσία, των ελλήνων στρατιωτών, στα στρατιωτικά φυλάκια, ειδικά στις ακατοίκητες βραχονησίδες στην εσχατιά του Αιγαίου, στέλνουν ένα ξεχωριστό μήνυμα προς την Τουρκία, ένα μήνυμα αποφασιστικότητας στην υπεράσπιση της Εθνικής κυριαρχίας.

Η Τουρκία, είναι σαφές, ότι πέρα από τις βλέψεις της στο Αιγαίο και την Ελληνική ΑΟΖ, θέλει επίσης, να αναβαθμίσει γεωπολιτικά, τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, να αναβαθμίσει τον γεωστρατηγικό και τον στρατιωτικό τους ρόλο, ώστε να χρησιμοποιηθούν, ως προγεφύρωμα ανάμεσα στις δύο ηπείρους, την ΑΦΡΙΚΉ και την ΑΣΊΑ. Άλλωστε, αυτός είναι και ο λόγος, που η Τουρκία έστειλε και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα drones («προϊόντα» της τουρκικής στρατιωτικής βιομηχανίας) στα κατεχόμενα, αλλά και προχώρησε σε ενέργειες, για δημιουργία ναυτικής βάσης στο Τρίκωμο, περιοχή της Βόρειας Κύπρου.

Η πιο μεγάλη δυσκολία, που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική διπλωματία, στην προσπάθειά της, να περιορίσει τις βλαπτικές, για τα ελληνικά και ελληνοκυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα και εθνικά συμφέροντα, από τις τουρκικές έκνομες δραστηριότητες είναι η εξής:
Η Τουρκία δεν προβάλει τις αναθεωρητικές αξιώσεις της σε βάρος της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, εντός του πλαισίου των ευρωατλαντικών θεσμών, δηλαδή της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία του Τ. Ερντογάν, διεκδικεί ένα είδος αναγνώρισής της, ως περιφερειακής δύναμης στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή και δεν ενδιαφέρεται, ούτε για την αναβάθμισή της εντός του ΝΑΤΟ, ούτε φυσικά για την ένταξή της στην Ε.Ε..

Έτσι εξηγείται, γιατί η Τουρκία μπορεί να αμφισβητεί τις αμερικανικές κυρώσεις, γιατί αγνοεί την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, γιατί μπορεί να προχωράει σε τακτικές συμπράξεις με τη Ρωσία και το Ιράν ή γιατί μπορεί να έρχεται σε αντιπαράθεση με το Ισραήλ. Και ακόμη, να προωθεί τα αυτοκρατορικά της σχέδια, εξευτελίζοντας τη διεθνή νομιμότητα και απειλώντας ότι με τη χρήση στρατιωτικής βίας, θα επιβάλει τη «δική της» νομιμότητα. Όμως, αυτή η διεκδίκηση αυτόνομου ηγετικού περιφερειακού ρόλου κάνει την Τουρκία, πιο επιθετική, στην προβολή των «αναθεωρητικών» της απόψεων, πιο ανεξέλεγκτη στις κινήσεις της και γενικά πιο απρόβλεπτη.

Η Τουρκία θέλει να προκαλέσει κλιμάκωση στην κρίση με την Ελλάδα, για να προκαλέσει πανικό στον ελληνικό Λαό και φόβο στην πολιτική ηγεσία της Ελλάδας. Και έτσι, με την απειλή χρήσης στρατιωτικής βίας ή ακόμη και πολεμικής σύρραξης, να πειθαναγκάσει την Ελλάδα, να σπεύσει πανικόβλητη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Δηλαδή να διαπραγματευθούμε, τις αξιώσεις της Τουρκίας σε βάρος μας , σε βάρος του Ελληνισμού.
Εκτιμώ ότι, η Τουρκία, θα περιορίσει τις απαράδεκτες προκλήσεις της σε βάρος της Ελλάδας, μόνο αν πειστεί, ότι αν ξεπεράσει τα όρια, η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να αντιδράσει με κάθε διαθέσιμο μέσο και κατά τρόπο αποτελεσματικό. Και ότι, παρά τις δραστικές μειώσεις των μνημονιακών Κυβερνήσεων (απαράδεκτη πολιτική επιλογή), στον προϋπολογισμό του ΥΕΘΑ, είναι βέβαιο, ότι το έμψυχο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων, με τα μέσα που διαθέτει, εξακολουθεί να έχει τη δυνατότητα, συντριπτικού στρατιωτικού πλήγματος στην Τουρκία, εφόσον η Τουρκία, επιχειρήσει με την χρήση στρατιωτικής βίας, να ανατρέψει το υφιστάμενο, νομικό και κυριαρχικό καθεστώς στο Αιγαίο ή και να προωθήσει τις αναθεωρητικές βλέψεις της στην … Θράκη!

militaire.gr

Shares