Σάββατο , 15 Αυγούστου 2020
Τελευταία Νέα

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΑΡΧΗ ! Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο…(ΒΙΝΤΕΟ)

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΑΡΧΗ ! Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο...(ΒΙΝΤΕΟ)

Η ανθεκτικότητα των μικροβίων στα αντιβιοτικά θεωρείται ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα της δημόσιας υγείας…

Οι αριθμοί των ανθεκτικών βακτηρίων που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά έχει αυξηθεί την τελευταία δεκαετία.

Πολλές #βακτηριακέςλοιμώξεις έχουν γίνει ανθεκτικές στις θεραπείες των πιο συχνών συνταγογραφούμενων αντιβιοτικών.

Κάθε φορά που ένα άτομο παίρνει #αντιβιοτικά, τα ευαίσθητα βακτήρια σκοτώνονται, αλλά τα ανθεκτικά μικρόβια μπορεί να παραμείνουν και να πολλαπλασιαστούν.

Για τα παιδιά η ανησυχία είναι ακόμα μεγαλύτερη γιατί σε αυτά παρατηρούνται τα μεγαλύτερα ποσοστά χρήσης αντιβιοτικών.

Η κατάχρηση των αντιβιοτικών θέτει σε κίνδυνο τη χρησιμότητα των φαρμάκων που είναι πραγματικά ουσιώδη και χρήσιμα.Η μείωση της αλόγιστης χρήσης των αντιβιοτικών είναι ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση της ανθεκτικότητας.

Κίνδυνοι της αντοχής στα αντιβιοτικά

Το κρυολόγημα και πολλές άλλες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, όπως επίσης και μερικές άλλες λοιμώξεις των αυτιών, προκαλούνται από ιούς και όχι από βακτήρια. Αν τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται πολύ συχνά για ασθένειες που δεν μπορούν να θεραπεύσουν – όπως κρυολόγημα ή άλλες ιογενείς λοιμώξεις – σταματούν να δρουν αποτελεσματικά κατά των βακτηρίων όταν εσεις ή τα παιδιά σας θα τα χρειαστείτε.
Η αντοχή στα αντιβιοτικά – όταν τα αντιβιοτικά δε μπορούν πλέον να θεραπεύσουν βακτηριακές λοιμώξεις – προκαλεί ανησυχία για αρκετά χρόνια και θεωρείται μια από τις πιο κρίσιμες απειλές για τη δημόσια υγεία.

Τι είναι τα βακτήρια κα οι ιοί;

Τα βακτήρια είναι μονοκύτταροι οργανισμοί που βρίσκονται συνήθως παντού εντός και εκτός του σώματος εκτός του αίματος και του εγκεφαλονωτιαίου υγρού. Πολλά βακτήρια δεν είναι βλαβερά. Στην πραγματικότητα μερικά είναι ωφέλιμα. Όμως, υπάρχουν και τα παθογόνα βακτήρια που προκαλούν νόσους , όπως ο στρεπτόκοκκος στο φάρυγγα και μερικές λοιμώξεις των αυτιών.

Οι ιοί είναι ακόμα μικρότεροι από τα βακτήρια. Ένας ιός δεν μπορεί να επιβιώσει έξω από τα κύτταρα του σώματος. Προκαλεί νόσο εισβάλοντας στα υγιή κύτταρα και
αναπαράγεται

Τι είναι τα αντιβιοτικά ;

Τα αντιβιοτικά , γνωστά επίσης και σαν αντιμικροβιακά φάρμακα, είναι φάρμακα τα οποία καταπολεμούν τις λοιμώξεις που προκαλούνται από βακτήρια. Ο Alexander Fleming ανακάλυψε το πρώτο αντιβιοτικό, την πενικιλίνη, το 1927. Μετά την πρώτη χρήση των αντιβιοτικών τη δεκαετία του 1940, μειώθηκαν δραματικά οι ασθένειες και οι θάνατοι από λοιμώδεις νόσους.

Ο όρος « αντιβιοτικό » αναφέρεται σε μια φυσική ένωση που παράγεται από ένα μύκητα ή άλλο μικροοργανισμό τα οποία σκοτώνουν τα βακτήρια που προκαλούν νόσους. Κάποια αντιβιοτικά μπορεί να περιέχουν συνθετικά συστατικά ( δεν παράγονται από μικροοργανισμούς) που επίσης σκοτώνουν ή αναστέλλουν την ανάπτυξη των μικροβίων.
Αν και τα αντιβιοτικά μπορεί να έχουν ωφέλιμα αποτελέσματα, η χρήση τους συνεισφέρει στο πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής στα αντιβιοτικά.

Τι είναι η μικροβιακή αντοχή;

Μικροβιακή αντοχή είναι η ικανότητα των βακτηρίων και άλλων μικροβίων να αντιστέκονται στη δράση ενός αντιβιοτικού.

Η αντίσταση συμβαίνει όταν τα βακτήρια αλλάζουν με τέτοιο τρόπο ώστε να μειώνεται ή να εξαλείφεται η αποτελεσματικότητα των φαρμάκων. Τα βακτήρια επιβιώνουν και συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται προκαλώντας μεγαλύτερη βλάβη.

Γιατί θα πρέπει να ανησυχώ για την αντοχή στα αντιβιοτικά;

Σχεδόν κάθε τύπος βακτηρίου γίνεται δυνατότερο και αποκρίνεται λιγότερο στην αγωγή όταν πραγματικά χρειάζεται.
Αυτά τα ανθεκτικά βακτήρια μπορούν γρήγορα να διασπαρθούν απειλώντας την κοινότητα με νέα στελέχη λοιμωδών νόσων που είναι πιο δύσκολο και πιο δαπανηρό να θεραπευτούν .

Τα μικρόβια αναπτύσσουν αντοχή σε ορισμένα φάρμακα. Αν ένα μικρόβιο είναι ανθεκτικό σε πολλά φάρμακα , η θεραπεία των λοιμώξεων που προκαλεί, μπορεί να γίνει δύσκολη έως και αδύνατη. Με αυτόν τον τρόπο, η λοίμωξη , μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο και σε κάποιες περιπτώσεις να οδηγήσει σε σοβαρή ανικανότητα ή ακόμα και σε θάνατο.

Γιατί τα βακτήρια γίνονται ανθεκτικά στα αντιβιοτικά ;

Η χρήση των αντιβιοτικών προωθεί την αντίσταση των βακτηρίων στα αντιβιοτικά. Κάθε φορά που κάποιος παίρνει αντιβιοτικά, τα ευαίσθητα βακτήρια σκοτώνονται, αλλά τα ανθεκτικά μικρόβια μπορεί αν αυξηθούν και να πολλαπλασιαστούν. Η επαναλαμβανόμενη και άσκοπη χρήση των αντιβιοτικών είναι οι κύριες αιτίες αύξησης των ανθεκτικών βακτηρίων

 

Πηγές:www.cdc.gov/getsmart/resources/quiz.html/www.cdc.gov/CDCTV/SnortSniffleSneeze/www.cdc.gov/Features/GetSmart/ www.directnews.gr

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares