Τρίτη , 16 Αυγούστου 2022

ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΝΕ ΜΥΚΟΝΟ! ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΑΥΡΟ ΠΑΣΧΑ! Δείτε τα ποσά… (ΠΙΝΑΚΑΣ)

Μικρή άνοδο έχει το κόστος του φετινού πασχαλινού τραπεζιού, σύμφωνα με έρευνα της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).

Οπως αναφέρουν στοιχεία της ΕΣΕΕ, το πασχαλινό τραπέζι αγγίζει φέτος τα 93 ευρώ, ενώ το 2018 το κόστος ήταν στα 92,7 ευρώ.

Το κόστος δεν αυξήθηκε εξαιτίας των φθηνότερων τιμών στα κρέατα, ενώ πιο ακριβά είναι τα οπωροκηπευτικά εξαιτίας της κακοκαιρίας που χτύπησε αρκετές περιοχές.

Αναλυτικά και σύμφωνα με τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που έγιναν στην Βαρβάκειο, υποχώρησαν οι τιμές τους αρνιού και του κατσικιού (-3,2% και -6,0%), ενώ απορροφήθηκε η αύξηση της τιμής του κοτόπουλου (+9,0%). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μεσοσταθμική υποχώρηση της τιμής των κρεατικών κατά 2,7%.

Τα οπωροκηπευτικά, από την άλλη πλευρά, αυξήθηκε εξαιτίας των καιρικών συνθηκών. Αυτό είχε ως συνέπεια, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, τη μειωμένη/ανεπαρκής παραγωγή να αδυνατεί να καλύψει τη συνήθη για τη διανύουσα εορταστική περίοδο αυξημένη ζήτηση.

Ενδεικτικά, η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση κόστους παρατηρήθηκε στο λάχανο (+134,4%), στα ξερά κρεμμύδια (+93,3%) και στην πατάτα (+53,7%), ενώ τα φρούτα (μήλα και πορτοκάλια) κατέγραψαν μηδενικές ή οριακά χαμηλότερες μεταβολές.

Σχετικά με τα προϊόντα σουπερμάρκετ του πασχαλινό τραπέζι, η μεσοσταθμική αύξηση οριοθετείται σε επίπεδα χαμηλότερα του 1,0% (+0,9%), με τις καταγραφείσες τάσεις να είναι μεικτές, χωρίς να υπάρχουν μεταβολές.

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares