Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Αβοήθητοι από το κράτος οι πυρόπληκτοι στην Βαρυμπομπη – Έκοψαν τα επιδόματα ενοικίου

Εναν χρόνο μετά την καταστροφική πυρκαγιά, παραμένουν σε εκκρεμότητα αποζημιώσεις, επιδοτήσεις ενοικίου, άδειες κατεδάφισης αλλά και η ηλεκτροδότηση καμένων περιοχών.

Ενώ η κυβέρνηση ακόμα και διά στόματος πρωθυπουργού ευαγγελίζεται γρήγορες αποζημιώσεις στους… νέους πυρόπληκτους, ένα χρόνο μετά οι περσινοί πυρόπληκτοι της Βαρυμπόμπης αναμένουν ακόμα την επιδότηση ενοικίου και αποζημιώσεις για την αποκατάσταση των σπιτιών τους. Η πάντοτε «ανίκητη» γραφειοκρατία, οι ασάφειες στις ΚΥΑ και η ολιγωρία διαφόρων υπηρεσιών αφήνουν τους ανθρώπους για άλλη μία φορά χωρίς ουσιαστικό δίχτυ προστασίας. Στο πρόβλημα είχαμε αναφερθεί και σε παλιότερο ρεπορτάζ (29/5, «Πυρόπληκτοι στο… “περίμενε” για την επιδότηση ενοικίου»).

Από τον Αύγουστο του 2021, εδώ και 10 μήνες ζει στο ενοίκιο. Ο Δ.Σ. έχει λάβει επιδότηση ενοικίου μόνο για ένα τρίμηνο, ώς το τέλος του 2021. Τώρα κινείται ανάμεσα σε γραφειοκρατικές συμπληγάδες για να λάβει την επιδότηση ενοικίου για το τρίμηνο της… Ανοιξης από Σεπτέμβριο, όπως εκτιμά. Ο οικογενειακός προϋπολογισμός του έχει ξεφύγει, περιμένοντας άγνωστο για πόσο ακόμα την κρατική αρωγή. Οσοι δε γείτονές του έχουν ξεκινήσει επισκευές, το κάνουν με δικά τους κεφάλαια χωρίς να έχουν κατορθώσει ακόμη να λάβουν τα ποσά της αρωγής αφού, όπως λέει, «το κράτος δεν λειτουργεί, θα πρέπει να έχουν πολλή υπομονή».

Η Α.Π, της οποίας το σπίτι είχε υποστεί ζημιές εξωτερικά (κουφώματα, κήπος, ηλεκτρικά-υδραυλικά κ.ά.), αλλά είναι κατοικήσιμο, μας περιγράφει ένα γραφειοκρατικό κυκεώνα χωρίς αποτέλεσμα: έλαβε τα πρώτα 3.000 ευρώ της αποζημίωσης συν 2.000 ευρώ για οικοσκευή τα οποία πρέπει να δικαιολογηθούν όλα μετά τις επισκευές και καταγραφές από μηχανικούς, όμως, αφού κατέθεσε τα χαρτιά της στον Τομέα Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Ανατολικής Αττικής (ΤΑΕΦΚΑΑ) τον Απρίλιο, έμαθε ότι δεν μπορεί να σταλεί μηχανικός δωρεάν και το σπίτι της θα πρέπει να περάσει από δύο επιτροπές και ιδιώτη μηχανικό με επιπλέον επιβάρυνση. «Τα χρήματα που λάβαμε για να επισκευάσουμε τα κουφώματα είναι λιγότερα από εκείνα που ξοδέψαμε. “Είμαι και καμένη και δαρμένη;” ρώτησα ρητορικά στο ΤΑΕΦΚΑΑ και μου είπαν ότι θα απευθυνθούν στο υπουργείο Περιβάλλοντος».

Μιλώντας στις αρχές Ιουνίου στο mega, ο πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Βαρυμπόμπης και πυρόπληκτος, Δημήτρης Κουτλής, τόνισε ότι στον οικισμό Φλόγα δεν έχουν δοθεί αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες των 30 σπιτιών που έχουν καεί, τα καμένα δέντρα δεν έχουν απομακρυνθεί, ενώ δεν έχει καν αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση! Ούτε όμως έχουν εκδοθεί οι άδειες κατεδάφισης των κατεστραμμένων σπιτιών για να ξεκινήσουν οι προσπάθειες ανοικοδόμησης.

 

efsyn.gr

Shares