Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Ασπίδα για το μυαλό: 8 τροφές που μειώνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης…

Η θεραπεία για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης είναι μια σύνθεση διαδικασία, η οποία πέρα από την ψυχοθεραπεία και την λήψη φαρμακευτικής αγωγής, πρέπει να ενθαρρύνει για αλλαγές στον τρόπο ζωής του πάσχοντα.

Η υιοθέτηση ισορροπημένης διατροφής και η τακτική άσκηση, είναι δύο βασικοί παράγοντες οι οποίοι συμβάλλουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

Τις περισσότερες φορές ωστόσο, παραλείπονται.

Η αποτελεσματική διαχείριση των υποχρεώσεων της καθημερινότητας, μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην εξισορρόπηση των ορμονών, η τακτική άσκηση, ένα ισχυρό σύστημα κοινωνικής υποστήριξης, η αποφυγή αλκοόλ και η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά στη βελτίωση και διατήρηση της ψυχικής υγείας.

Δείτε 8 τροφές που μειώνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης.

Τροφές ολικής άλεσης: Όπως αναφέρει μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «American Journal of Clinical Nutrition», 70,000 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, οι οποίες κατανάλωναν συχνά τροφές ολικής άλεσης, εμφάνιζαν μειωμένα ποσοστά κατάθλιψης.

Δαμάσκηνα: Πλούσια σε φλαβονοειδή τα δαμάσκηνα είναι γνωστά για την αντιοξειδωτική τους δράση, ενώ έχει παρατηρηθεί ότι η κατανάλωσή τους μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης στις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.

Νερό: Μια μελέτη ευρείας κλίμακας που δημοσιεύθηκε το 2018, επισημάνει ότι η μη επαρκής πρόσληψη νερού καθημερινά, συνδέεται με αυξημένα επίπεδα κατάθλιψης και άγχους.

Μπανάνες: Μια μπανάνα περιέχει 22% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης βιταμίνης Β6, που χρειάζεται ο οργανισμός. Η κατανάλωση τροφών, πλούσιων σε βιταμίνη Β6, όπως είναι η γαλοπούλα, τα καρύδια και οι ηλιόσποροι, ισορροπούν τα επίπεδα σεροτονίνης στον οργανισμό, μειώνοντας τον κίνδυνο κατάθλιψης.

Σπόροι Chia: Είναι πλούσιοι σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και η κατανάλωσή τους συμβάλλει στην ισορρόπηση των ορμονών και στη διατήρηση της ψυχικής υγείας.

Μαύρη σοκολάτα: Μια ακόμα πηγή φλαβονοειδών είναι η μαύρη σοκολάτα, η οποία βελτιώσει τη διάθεση, εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς της σε κακάο.

Σολομός: Πέρα από τις μπανάνες και τους σπόρους Chia, εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β6 και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είναι και ο σολομός.

Παντζάρια: Πλούσια σε φυτικές ίνες, μαγνήσιο και φολικό οξύ, τα παντζάρια είναι από τις πιο ωφέλιμες για την διατήρηση της ψυχικής υγείας τροφές. Σύμφωνα με επιστημονική έρευνα του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϋ, η ανεπάρκεια φολικού οξέος στο οργανισμό συνδέεται με την εμφάνιση κατάθλιψης, γι’αυτό συστήνεται η συχνή κατανάλωση παντζαριών, που είναι πηγή φολικού οξέος.

onmed.gr

Shares