Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Ασφαλιστικό: Μικρότερες οι αυξήσεις στις συντάξεις μετά την εφαρμογή του νόμου…

Σοκ για τους συνταξιούχους η γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το ασφαλιστικό. Οι αυξήσεις στις συντάξεις δεν θα είναι αυτές που… ονειρεύονται πολλοί, αλλά χαμηλότερες μετά την εφαρμογή του νόμου.Μπορεί ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης να δηλώνει πως έρχονται σημαντικές αυξήσεις στις συντάξεις, ειδικά σε αυτούς που έχουν ασφαλισμένο χρόνο πάνω από τα 30 έτη, αλλά αυτή δεν προκύπτει από την γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που ανεβάζει το επιπλέον κόστος από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση στα μόλις 80 εκατ. επιπλέον για το 2020.

Οι απαντήσεις προφανώς θα δοθούν σε λίγους μήνες και όταν θα ξεκινήσει βέβαια η εφαρμογή του νόμου με την έκδοση των σχετικών εγκυκλίων

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στην Βουλή την περασμένη Δευτέρα από το υπουργείου Εργασίας, περιλαμβάνει μεταξύ των σημαντικές αλλαγές και αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης για όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης. Όπως προαναφέρθηκε στην σχετική έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου το ποσό είναι μόλις 80 εκατ. για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής και ανεβαίνει στα 220 εκατ. το 2023.

Αντίθετα δημοσιονομικά ουδέτερο είναι το αποτέλεσμα για τις εισφορές των 1,44 εκατ. μη μισθωτών ασφαλισμένων. Να σημειωθεί πάντως ότι προβλέπεται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στη μισθωτή, πλήρη απασχόληση, από τον Ιούνιο του 2020 κατά 0,90 της μονάδας, με πρόβλεψη για μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 123 εκατ. ευρώ για το β’ εξάμηνο του έτους.

Ο Γιάννης Βρούτσης αναμένεται να καταθέσει δύο εκθέσεις, την αναγκαία αναλογιστική μελέτη που σύμφωνα με τον υπουργό θα αποδεικνύει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και την έκθεση επάρκειας των συντάξεων, που δείχνει ότι το μέσο βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων παραμένει ελαφρά υψηλότερο του εθνικού μέσου όρου και μετά τις παρεμβάσεις.

Όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, η αναλογιστική μελέτη θα αναφέρει ότι το 2070 η συνταξιοδοτική δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ θα προσεγγίζει το 12%, στο ίδιο περίπου ύψος που εκτιμάται ότι θα κινείται και ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Αλλά και η έκθεση επάρκειας δείχνει ότι το 2020, μετά τις παρεμβάσεις, το μέσο βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων και των μελών των νοικοκυριών τους θα είναι ελαφρά υψηλότερο του εθνικού μέσου όρου, ενώ τα ποσοστά των συνταξιούχων και των μελών των νοικοκυριών τους που βρίσκονται κάτω από το όριο επαρκούς βιοτικού επιπέδου θα είναι αρκετά χαμηλότερα του εθνικού μέσου όρου. Ακόμη και συγκριτικά με τα περισσότερα από τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, η σχετική θέση των Ελλήνων συνταξιούχων σε σύγκριση με τον εθνικό μέσο όρο δείχνει να είναι περισσότερο ευνοϊκή.

Ελεγκτικό Συνέδριο

Όπως αναφέρεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο για το τρέχον έτος, το κόστος ανέρχεται σε μόλις 79 εκατ. ευρώ. Το 2023, το κόστος εκτιμάται σε 222 εκατ. ευρώ και προφανώς μεγαλώνει με την πάροδο των ετών, όσο αυξάνονται και οι ασφαλισμένοι που συνταξιοδοτούνται με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης. Η πλήρης εικόνα βέβαια θα φανεί με τη δημοσιοποίηση και της αναλογιστικής μελέτης.

Στα 30 έτη ασφάλισης, το ποσοστό αναπλήρωσης παραμένει 26,37%, όπως ισχύει και σήμερα, και για κάθε επιπλέον ημέρα ασφάλισης αυξάνεται, καθώς ο συντελεστής από 1,42% διαμορφώνεται στο 1,98%. Στα 33 έτη ασφάλισης το ποσοστό αναπλήρωσης από 30,63% με τον νόμο Κατρούγκαλου, θα φτάσει το 32,31%, ενώ στα 35 έτη θα διαμορφωθεί σε 37,31% από 33,81% σήμερα. Στα 36 έτη ασφάλισης, το ποσοστό αναπλήρωσης σήμερα είναι 35,40%, ενώ με το σχέδιο νόμου θα φτάσει 39,81%.

Στα 40 έτη ασφάλισης, η αναπλήρωση της ανταποδοτικής σύνταξης είναι 42,80% και θα διαμορφωθεί σε 50,01%, ενώ θα συνεχίσει να αυξάνεται για ασφάλιση 42 ετών, με το ποσοστό αναπλήρωσης να φτάνει το 51,01% από 46,80% που είναι σήμερα. Για κάθε επιπλέον έτος πέρα των 40 ετών υπάρχει προσαύξηση στο ποσοστό αναπλήρωσης 0,50% κατ’ έτος.

Οι αυξήσεις, που αναμένεται να δοθούν τον Ιούνιο εφάπαξ μαζί με τα αναδρομικά από την 1η Οκτωβρίου 2019, αφορούν όλους όσοι συνταξιοδοτήθηκαν από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά, έχοντας πάνω από 30 έτη ασφάλισης.

newsit

Shares