Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Ας μιλήσουμε για την Επιτροπή της Θράκης…

Εχθές αποστείλαμε στον δήμαρχο Κομοτηνής την κάτωθι επιστολή, σχετικά με την ετοιμασία προτάσεων του Δήμου προς την Διακομματική Επιτροπή Ανάπτυξης της Θράκης (ΔΕΑΘ) , όπου προεδρεύει η Ντόρα Μπακογιάννη:


Κύριε δήμαρχε, κύριοι συνάδελφοι
Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα για Διαπαραταξιακή Επιτροπή του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής, η οποία θα υποβάλει προτάσεις – αιτήματα στην Διακομματική Επιτροπή για την Ανάπτυξη της Θράκης (ΔΕΑΘ), σας απευθύνουμε την παρούσα εκθέτοντας το σκεπτικό και τον σκεπτικισμό μας. Αναφορικά με το πλαίσιο:

1) Η ΔΕΑΘ αποτελείται από κοινοβουλευτικά στελέχη των κομμάτων, κάποια με μακρά εμπειρία (μέχρι και πρώην πρωθυπουργός περιλαμβάνεται, τρομάρα του!) και γνώση των προβλημάτων. Δεν βλέπουμε λοιπόν τι το ριζικά νέο μπορεί να προκύψει από την όλη προσπάθεια, πέραν ίσως του επικοινωνιακού οφέλους, όπως λέγεται στις μέρες μας ευσχήμως η προπαγάνδα. Ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι προτείνεται από κάποιαν πλευρά μία καινοτόμος ιδέα, θα είναι πάλι το πολιτικό προσωπικό της χώρας (αυτοί που την κατέστρεψαν, δηλαδή) που τελικά θα αποφασίσει.
2) Δεν είναι μόνον η απουσία κάποιων εξωκοινοβουλευτικών προσώπων που περιορίζει το εγχείρημα. Ήδη η παρουσία της Ντόρας Μπακογιάννη στην προεδρία της Επιτροπής δείχνει τόσο την περιφρόνηση των αθηναϊκών ελίτ προς τις τοπικές δυνάμεις της Θράκης όσο και το πλέγμα των συμφερόντων όπου θα κινηθεί.
3) Ένα πολύ ανησυχητικό στοιχείο στην ιστορία της ΔΕΑΘ ήταν και η ξαφνική ανακοίνωση δύο υποεπιτροπών που θα ασχοληθούν με οικονομικά και «θεσμικά» ζητήματα. Άραγε ποια θεσμικά ζητήματα αφορούν την ανάπτυξη της περιοχής; Η εκλογή του μουφτή ή η ίδρυση μειονοτικών νηπιαγωγείων; Η επαναφορά των αιτημάτων της Τουρκίας στον ελληνικό δημόσιο διάλογο μέσα από τις επαφές της Επιτροπής μόνο αισιοδοξία δεν μπορεί να εμπνεύσει, ειδικά στην περίοδο έντασης που ζούμε.
4) Τέλος, το θεωρούμε στοιχειώδες να γινόταν ένας απολογισμός του έργου της πρώτης εκείνης Επιτροπής που προ 30ετίας είχε συγκροτηθεί για τον ίδιο λόγο. Ποιοι από εκείνους τους στόχους επιτεύχθηκαν και σε ποιον βαθμό, ποιοι ήταν οι λόγοι της όποιας αστοχίας, τι έχει αλλάξει και ποια από τα τότε αιτούμενα είναι ακόμη επίκαιρα. Έτσι θα δείχναμε μια σοβαρότητα, μια συνέχεια και μια συνέπεια.

Με δεδομένες τις επιφυλάξεις μας λόγῳ των ανωτέρω, και έχοντας διαβάσει διάφορες προτάσεις που ήδη κατατέθηκαν στην ΔΕΑΘ, δεν θα σας κουράσουμε με εξαντλητικές επαναλήψεις. Θα θυμίσουμε μόνο την παλιά μας πρόταση για ανάδειξη του βυζαντινού προσώπου της Θράκης μέσα από ένα σύνολο ενεργειών που πρέπει να συντονιστούν από ειδικό Οργανισμό (του τύπου ΑΘΗΝΑ 2004), την ανάδειξη επιτέλους των αρχαιολογικών χώρων (όπως η Μαρώνεια, η Μοσυνούπολη, το Παπίκιο, το Περιθεώριο), την πρόσφατη για μείωση της φορολογίας καυσίμων ώστε να περιοριστεί η οικονομική αιμορραγία προς Βουλγαρία, την μείωση της φορολογίας των αγροτών ώστε να μείνουν στον πρωτογενή τομέα, την ανάγκη επέκτασης του δικτύου οπτικών ινών (πρωτίστως στη ΒΙ.ΠΕ. και όχι μόνο), την πιθανή σύνδεση της Λήμνου με τη Θράκη (ακτοπλοϊκώς ή με υδροπλάνα), την διανομή δημοσίων γαιών ως κίνητρο εγκατάστασης Ελλήνων στη Θράκη, την αποκατάσταση του επιδόματος τριτέκνων, την χρηματοδότηση έργων ήπιας ανάπτυξης (πεζόδρομοι/ποδηλατόδρομοι στις παρυφές της πόλης, όπως Ήφαιστος – Λίμνη Μητρικού, Κομοτηνή –, αξιοποίηση του άλσους Νυμφαίας κτλ).

Αν χρειαστεί θα αναπτύξουμε περαιτέρω οποιοδήποτε από τα αναφερθέντα όπου δει.
Με τιμή,
Κώστας Καραΐσκος
Παράταξη Πολιτών ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

tourkikanea.gr

Shares