Δευτέρα , 30 Ιανουαρίου 2023
Τελευταία Νέα

Αρνητικά πρόσημα στην Ασία

Με μεικτά, ως επί το πλείστον αρνητικά πρόσημα κινούνται την Τετάρτη οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην περιφέρεια Ασίας – Ειρηνικού, με “φωτεινή” εξαίρεση το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, με τους επενδυτές να ψάχνουν κατεύθυνση μετά τα νέα βήματα της Κίνας προς το άνοιγμα της οικονομίας της μετά από τρία χρόνια σκληρών περιορισμών λόγω Covid.

Στο ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei έκλεισε με πτώση 0,41%, στις 26.340,50 μονάδες, με τον νοτιοκορεατικό KOSPI να υποχωρεί ισχυρά κατά 2,24%. Στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng κερδίζει 1,61%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shangai καταγράφει πτώση 0,26% και ο Shenzen 0,84%. Στην Ταϊβάν, ο Taiwan Weighted έχασε 1,08%, ενώ στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 υποχώρησε κατά 0,30%.

Η ανακοίνωση της Κίνας ότι από τις 8 Ιανουαρίου δεν θα απαιτεί από ταξιδιώτες που καταφθάνουν από το εξωτερικό να τίθενται σε καραντίνα δημιούργησε αρχικά ευφορία, ωστόσο η ταχύτατη εκτίναξη των λοιμώξεων στη χώρα μετά τη χαλάρωση των μέτρων έχει επισκιάσει την πιθανότητα ταχείας οικονομικές ανάκαμψης, πιέζοντας τα νοσοκομεία και μετριάζοντας τον ενθουσιασμό των επενδυτών.

Αρνητικά επιδρά στις ασιατικές μετοχές και η πίεση που ασκεί η αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ στις μετοχές στην Wall Street, ειδικά στους τίτλους ανάπτυξης, όπως είναι εκείνοι του κλάδου της τεχνολογίας.

Οι επιτελείς της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας (Bank of Japan) συζήτησαν στην τελευταία συνδεσρίασή τους ότι οι προοπτικές αύξησης των μισθών στη χώρα ίσως να κλείσουν τον δρόμο σε μια επιστροφή στον αποπληθωρισμό, όπως φάνηκε από τη δημοσίευση των πρακτικών την Τετάρτη.

Στη συνεδρίαση που έλαβε χώρα στις 19-20 Δεκεμβρίου, η BOJ διατήρησε την υπερ-διευκολυντική νομισματική πολιτική της (σε αντίθεση με τις περισσότερες κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο), χαλάρωσε όμως την πολιτική ελέγχου της επί των αποδόσεων των ομολόγων, επιτρέποντας την άνοδό τους ειδικά για τα χρεόγραφα μακράς λήξης.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares